Beenbeschermers voor je IJslander

Catago boots
Catago springschoen met gewicht
Gboots
Karlslund Smart boots
HorseGuard springschoenen

Beenbeschermers voor je IJslander

Er zijn diverse soorten bijvoorbeeld: Magic Boots, Smart Boots, G Boots, Scalpers, Springschoenen, Kootbeschermers……Ziet je door de bomen het bos nog? Wij vroegen Claire Verheijen om uitleg over de verschillende soorten, wanneer gebruik je nu welke beenbeschermer. 

Een korte uitleg. Beenbeschermers zijn nodig om de benen te beschermen of het paard te helpen in de training zijn balans te vinden. Er is echter zoveel keus, waar dient wat voor en wat zijn de redenen om het te gebruiken?

Gebruik van gewichten

Als regel geldt; hoe meer gewicht, hoe meer het paard zijn been hoger optilt of verder naar voren brengt. Hierbij kun je onderscheid maken tussen het gewicht om de hele hoef of aan de voor-, zij-, of achterkant. De verandering van de beweging volgt in de richting van het gewicht. 

Bij gewicht aan de voorkant, slingert de hoef meer naar voren. Bij gewicht aan de zijkant wordt de hoef meer in een boog naar voren gebracht. Bij gewicht aan de achterkant heft het paard zijn been hoger op en komt er meer ‘ actie “ in het voorbeen.

Belangrijk is dat het aanbrengen van gewicht alleen gebeurt met de juiste kennis of begeleiding. Een paard dat zijn evenwicht nog onvoldoende op de achterhand kan brengen, komt door gewicht aan het voorbeen meer op de voorhand. Het helpt het paard dan niet in zijn balans en takt, maar werkt het juist tegen. Ook geldt dat gewicht aan de voorbenen al invloed hebben vanaf 50 gram terwijl het gewicht aan de achterbenen pas invloed krijgt vanaf 250gr. Dit komt omdat de romp het vrij bewegen van de achterbenen verhindert

Laterale paarden zetten hun voorbenen te snel op de grond, het achterbeen krijgt hierdoor de tijd niet om onder te treden. Hierdoor lopen deze paarden erg op de voorhand. Het voorbeen kan vertraagd worden om het achterbeen meer tijd te geven de pas af te maken. Diagonale paarden zetten hun achterbenen juist te snel op de grond. Zij raken uit balans omdat het voorbeen de pas niet goed kan afmaken. Met gedoseerd gebruik van gewichten kan dit beïnvloed worden het paard te leren hoe hij zichzelf in balans kan houden. Een gewicht is een tijdelijk hulpmiddel.

Springschoenen

Springschoenen zitten over de hele hoef van het paard en liggen losjes om de kootholte. Bij gebruik op zanderige ondergrond is het wijs een kootbeschermer te gebruiken om de kootholte te beschermen tegen het schuren van het zand. Springschoenen zijn er met en zonder gewicht. Zij beschermen de hoef, de hoefballen en de kroonrand van het paard tegen aantikken. Ze zijn er in verschillende gewichten. Op wedstrijden mag een paard niet meer dan 250 gr gewicht om zijn hoef hebben. 

Er bestaan rubberen springschoenen maar ook voorgevormde springschoenen in verschillende materialen. Sommigen blijven ook als ze nat worden onveranderd, anderen worden juist zwaarder omdat ze water opzuigen. Houd dus rekening met het materiaal. De niet voorgevormde springschoenen zijn beweeglijker en daardoor ook van invloed op de inwerking op het bewegen van het been. 

Gewichts- of trainingsringen

De trainingsringen zijn er in verschillende gewichten. Zij worden om de kootholte geplaatst en zijn beweeglijk. Een kootbeschermer is een must bij deze ringen. Ze kunnen ook boven een springschoen omgedaan worden, dan beschermt deze de koot van het paard. Omdat ze rondom zitten zal een paard bij langzaam tempo zijn been meer optillen en bij meer snelheid het been meer naar voren slingeren. 

Ballenboots

Een ballenboot beschermt de hoefballen van het paard tegen aantikken. Het achterbeen van het paard kan het voorbeen raken in de laterale gangen. Maar je kunt ook de takt beïnvloeden door er een gewicht aan toe te voegen. Daar zitten de meeste verschillen in het aanbod.

Scalpers

Scalpers zijn flexibele ballenboots zonder gewicht. Ze zijn er in 1 maat en zitten strak om de hoefballen van het paard. Zij dienen uitsluitend ter bescherming

Gboots

Gboots zijn ook ballenboots maar hebben gewicht aan de achterkant. Hiermee beïnvloeden zij het voorbeen, dat hierdoor hoger opgetild wordt. Bij een paard dat in het langzamere tempo meer moeite heeft met zijn balans, kan dit een positieve invloed hebben op de takt. Als het voorbeen langer in de lucht blijft krijgt het achterbeen meer tijd om onder te treden. 

Smartboots

Bij smartboots zit er gewicht aan de zijkant. Dit zijn dus ook ballenboots ter bescherming van de hoefballen. Doordat het gewicht aan de zijkant zit, slingert het voorbeen meer in een licht boogje naar voren. Paarden die erg stijf zijn in hun schouders of hun voorbeen erg stijf en recht naar voren brengen kunnen zo geholpen worden. Bij smartboots kun je kiezen of je ze met gewicht of zonder wilt gebruiken en ook hoeveel gewicht je wilt aanbrengen

Magic boots

Magic boots zijn ballenboots, het gewicht zit meer aan de voorkant van de ballenboot. Het paard zal zijn hoef meer naar voren slingeren. Paarden die in snel tempo tolt meer moeite hebben met hun balans kunnen zo geholpen worden. Ze zijn leverbaar in diverse gewichten vanaf 120 gram, het maximale gewicht is 240 gr. 

Translate »
Scroll naar top