Equibitfit

Bitten en hoofdstellen

Binnenkort organiseren wij een workshop samen met Géraldine Vandevenne, gebitverzorgster van paarden en equine bitfitter. Het bit en een bitloze optoming is een communicatiemiddel tussen de ruiter en het paard. Het bit dient te passen maar ook het hoofdstel. Net als een als een zadel.

Maar daarvoor moet het paard eerst in orde zijn. We kunnen alleen maar bit-problemen aanpakken als het gebit van het paard verzorgd is en uitgebalanceerd. Ook gans het lichaam van het paard moet zonder blokkades of spanningen zijn.

Verschillende factoren waarmee we rekening moeten houden bij de keuze van het bit:

Welk opleidingsniveau heeft het paard? Is het een beginnend paard (zadelmak maken of net) of een paard met meer  ervaring? Wat verwachten wij van het paard? (is het een paard om recreatief mee te rijden of een wedstrijd paard? )

Welke discipline? IJslands? Mennen? Dressuur ….Dan goed kijken naar de reglementen betreffende keuze van bitten en wat toegelaten is of niet.

De ruiter?

Eén ruiter voor het paard of zijn er verschillende ruiters?  Welke rijervaring? Zijn kennis? Zijn positie / zit te paard? Zijn handen (teugeldruk) ?

Hoe gebruikt hij de verschillende hulpmiddelen? (benen, zit, handen) Welke zijn de verwachtingen betreffende de inwerking van het bit / optoming? En betreffende de toekomstige prestaties van het paard?

Een passend bit / hoofdstel kiezen eist geduld en respect.

Er zijn dus verschillende factoren die tussenkomen in het kiezen van een bit en die belangrijk zijn. Want wat wij absoluut willen vermijden dat er letsel is de mond en op zijn hoofd maar ook blokkades,… bij ons paard.

Het hoofdstel

Het hoofdstel moet goed passen op het hoofd van je paard, zonder spanningen (dus niet te klein, niet te gesnoerd) en zeker niet achter de oren. Rond de oren passeren belangrijke zenuwen. We horen vaak: “mijn paard verdraagt niet dat iemand bij zijn oren aankomt”. Nooit gevraagd waarom?

De keuze van het kopstuk is heel belangrijk. Die verdeelt de druk op de nek van uw paard. 

De keuze van de neusriem is ook belangrijk. De inwerking van een Mexicaanse neusriem is heel anders dan deze van een Duitse neusriem. En die moet correct aangespand zijn. Dat betekent dat uw paard niet ingesnoerd mag worden!

Passend bit

Om te weten als een bit past voor uw paard, zijn er verschillende punten dat we zullen moeten checken zoals zijn anatomie, zijn leeftijd, zijn gebit en zijn voorkeuren. IJslanders hebben meestal een kleine mond met weinig ruimte. De keuze van de dikte van het bit zal heel belangrijk zijn en ook het model zal goed moeten liggen in de mond. Een te lang bit zal niet stabiel zijn en dus ook niet comfortabel.

De ligging van het bit in de mond is ook belangrijk en ook de houding van de handen van de ruiter.

De keuze van het type materiaal is ook belangrijk: Salox, Sensogan, RVS,….? Paarden kunnen allergische reacties vertonen op bepaalde materialen maar ook zelfs brandwonden in de mond!

Symptomen van een niet goed passend bit:

  • Veel en hard kauwen op het bit
  • Tong uit de mond
  • Mond opensperren
  • Duwen tegen het bit of het bit ontwijken
  • Het bit vastpakken
  • Spanning tijdens het rijden: rug wegdrukken, onderhals opzetten
  • Onrustig in de aanleuning
  • Wondjes of irritatie in de mond
  • Hoofd schudden

Aandachtspunten

Zoveel keuze, zoveel aandachtspunten en we hebben nog lang niet alles besproken over bitten. Hoe kun je dan weten of het bit goed past? Controleer eerst en vooral of je paard geen letsel  heeft.  Wie kan je helpen in de keuze van een bit?

Iemand die bekwaam is de mond van je paard kan controleren, die kan luisteren naar je klachten, die samen met jou en je paard verschillende bitten zal laten proberen en de tijd ervoor zal nemen. Atorka organiseert samen met Géraldine Vandevenne een workshop 15 juni a.s. in Montfoort. Aanmelden kan door een mail te sturen naar workshop@atorka.nl 

Wie is Géraldine Vandevenne? Gebitsverzorgster van paarden en equine bitfitter en zoveel meer, dat lees je op haar pagina www.equibitfit.com 

Bitten en hoofdstellen Geraldine Vandevenne
Call Now Button
Translate »
Scroll naar top