Het ontstaan van Atorka

Het ontstaan van Atorka

In 2000 zijn wij, Hans en Yvonne van Dijk, als de IJslandershop begonnen. Op de boerderij in Harmelen hadden wij naast ons bedrijf met IJslandse Paarden een klein shopje. Echter deze naam gaf snel beperkingen. Vandaar dat wij uiteindelijk kozen voor de naam Atorka Ruitersport, een IJslandse naam, die Nederlands klinkt. Bij Atorka vind je naast het IJslander assortiment ook eczeemdekens voor Shetlanders tot Shires en jodhpurbroeken.

Eczeem

Eczeemdekens verkopen wij van een aantal verschillende merken. Voor de Shetlander tot de Shire. Alle maten zijn door ons leverbaar. Atorka heeft in Nederland de vertegenwoordiging van het merk Boett uit Zweden en Snuggy Hoods uit Engeland. Mooie dekens met goede pasvorm, veel maten en mogelijkheden. Denk hierbij aan been- en uierbescherming, halsdekens en hoofdkappen met rits als het paard werkelijk geen deken over het hoofd wil, maat toch beschermd moet worden.

Jodphurbroek

Vanuit de IJslandersport maakten wij kennis met de deze broek. Een broek met een bredere pijp dan een rijbroek, daarbij praktisch en betaalbaar. Momenteel hebben wij in Nederland de grootste collectie jodhpurbroeken voor dames en heren. Praktische broeken, zonder al te veel opsmuk, maar ook broeken die juist wel wat extra elan hebben.

Vind je het moeilijk om via de webwinkel een broek te bestellen? Passen kan altijd, wij  wonen inmiddels in Linschoten en hebben daar een  showroom welke op afspraak geopend is. Wil je een keertje langskomen, bel ons dan even 0348 446168.

Hierbij is de eerste blog gepubliceerd 29 augustus 2016, over hoe kan het ook anders het ontstaan van Atorka met daarbij de rol van IJslandse Paarden, jodhpurbroeken en eczeemdekens.

Door Yvonne van Dijk

 

Heeft je paard een tekort aan vitaminen of mineralen?

Heeft je paard een tekort aan vitaminen of mineralen?

Herken jij de symptomen wanneer je paard tekorten heeft?

Hoe herken je tekorten bij paarden? Helaas herken je die niet altijd, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten:

Weerstand: denk aan een snotneus, waterige ogen, snel ziek, mok etc.
Gedrag, snel nerveus of juist traag
Slechte vacht, manen etc.
Achterblijven in bespiering
Zand of mest eten
Slechte hoeven
Veranderingen bij het paard

Vitalbix Active+Vermoed je dat je paard een tekort heeft? Controleer eerst je rantsoen: krijgt jouw paard voldoende krachtvoer/aanvullend voer als aanvulling op het ruwvoer? Vergeet hierbij niet rekening te houden met het lichaamsgewicht en de arbeid van jouw paard. Krijgt hij tekort? Vul het rantsoen dan aan met bijvoorbeeld Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+.

Ruwvoer

Zonder ruwvoeranalyse is het eigenlijk onmogelijk om een complete rantsoenberekening te maken. Vermoed je dat jouw paard tekorten heeft? Dan is het nuttig om een ruwvoeranalyse te laten uitvoeren. De kosten van een analyse liggen rond de 100-150 euro, een analyse is wel enkel nuttig wanneer je paard vrijwel het gehele aar ruwvoer van dezelfde partij krijgt. Is jouw ruwvoer laag (lager dan gemiddeld) in bepaalde mineralen? Dan kan het nodig zijn om specifiek aan te vullen met bijvoorbeeld extra supplementen.

Supplementen

Soms kan het nuttig zijn om tijdelijk een supplement bij te voeren om te bekijken of je paard daar positief door verandert alvorens je een bloedonderzoek of ruwvoeranalyse laat uitvoeren. Is jouw paard bijvoorbeeld snel nerveus of schrikkerig? Dan kan dit komen door een tekort aan magnesium. Omdat je magnesium niet snel kunt overdoseren adviseren wij om in dit geval een aantal weken (ca. 12 weken) een magnesium supplement bij te voeren en te beoordelen of je verschil merkt in het gedrag van je paard. Verandert je paard positief dan kun je het supplement blijven bijvoeren. Merk je geen verschil? Dan kun je eigenlijk concluderen dat het schrikkerige gedrag niet wordt veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Is je paard snel stijf in zijn spieren? Dan kan het nuttig zijn om tijdelijk een extra vitamine E supplement bij te voeren (als aanvulling op het ruwvoer en Vitalbix) om te bekijken of dit verbetering geeft etc. Zo zijn er meer supplementen die je gericht kunt inzetten bij het vermoeden van een tekort of een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het rantsoen hoeft niet altijd een tekort te hebben maar sommige paarden hebben ook gewoon een hogere behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen en presteren beter wanneer je deze extra aanvult.

Vitalbix GRATIS voeradvies!

Bloedanalyse

Een bloedanalyse kan meer duidelijkheid geven over tekorten in het lichaam. Houd er wel rekening dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen niet altijd juist terug te zien is in het bloedbeeld en dat een bloedanalyse een momentopname is. Een bloedonderzoek geeft dus geen 100% garantie en kun je daarom het beste combineren met een ruwvoeranalyse, een rantsoenberekening en advies van een voedingsspecialist. We helpen je hier graag mee.

Deze blog bevat tips, maar vervangt niet het advies van een dierenarts. Twijfel jij of jouw paard voldoende vitaminen/mineralen binnen krijgt? Wij helpen je graag verder. Stuur een berichtje naar klantenservice@atorka.nl of bel ons. Het nummer is 0348 446168.

Atorka Ruitersport heeft het complete assortiment Vitalbix producten op voorraad. Ophalen na het maken van een afspraak is een optie, maar versturen doen wij ook.

Blog van Vitalbix.com door Atorka gepubliceerd december 2018.

Wil jij regelmatig onze blogs ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief.

 

Tested: Busse Signy Regenjas van Atorka Ruitersport

Tested: Busse Signy Regenjas van Atorka Ruitersport

Gastblogger Patty Casander testte de dames paardrijjas Signy.

Tested: Busse Signy Regenjas van Atorka Ruitersport zo begon de blog van Patty. Op de vele buitenritten die ik maak test ik producten voor ruiters die net als ik fan zijn van buitenrijden. Deze keer test ik voor Atorka Ruitersport de regenjas Signy van het merk Busse. Wanneer ik de regenjas uitpak, ben ik erg onder de indruk van de kwaliteit van de jas. De regenjas ziet er heel mooi uit en over alles lijkt goed nagedacht.

Signy om de benenFijne details
Zo heeft de jas magneetjes in de bies over de rits in plaats van knopen. Hierdoor oogt de regenjas elegant en rustig. De manchette kan je met klittenband verstellen zodat deze goed aansluiten. Er zitten veel handige zakken in de jas die zijn afgesloten met een rits. Tijdens het buitenrijden vind ik het fijn als zakken een rits hebben zo weet ik zeker dat ik niets kwijtraak tijdens het rijden.

Goed ademend
Op een van de ritten was het wel regenachtig maar eigenlijk helemaal niet zo koud. Ideaal weer om te testen of de jas ademend is. De jas zat perfect, ik bleef lekker warm en natuurlijk droog zonder dat het zweterig werd.

Zadel ook goed beschermd
Aan de achterzijde van de regenjas is er een rijsplit met een reflecterende streep. Deze past goed over het zadel waardoor het zadel beschermd blijft tegen de regen. De rits aan de voorzijde kan je aan de bovenkant en aan de onderkant open doen.  Zo zit de Busse regenjas ook fijn als je op je paard zit.

Geen flapperende jas
Er was redelijk wat wind tijdens een buitenrit en ik dacht nog als de regenjas maar niet gaat flapperen! Ook daar is rekening mee gehouden. Aan de jas zitten beenlussen, die je om je bovenbeen doet. Zo wordt de jas op z’n plaats gehouden tijdens het rijden met wind.

Hoe valt de jas?
De regenjas valt niet al te ruim. Ik ben niet zo groot en draag meestal een M. Van deze jas heb ik een L zodat er nog een lekker vest onder kan doen bij koud Signy dames paardrij-regenjas achterzijdeweer. Twijfel je over de maat? Dan kan je contact opnemen met de klantenservice van Atorka Ruitersport. Dit kan via de mail klantenservice@atorka.nl of per telefoon 0348 446168.

Conclusie: Wat een top regenjas! Aan alles gedacht voor het paardrijden. Nu kan ik met gemak in weer en wind buitenrijden. Kom maar op met die buitenritten. En tot eind januari te bestellen met 5% korting, gebruik hiervoor code vjb18

Blog gepubliceerd december 2018.

Wil jij regelmatig onze blogs ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief.

AfterPay betaaloptie bij Atorka

AfterPay betaaloptie bij Atorka

Achteraf betalen voor Nederlandse Consumenten!

AfterPay voert voor www.atorka.nl het volledige achteraf betaalproces uit. Dit betekent dat je een betaaloverzicht ontvangt van AfterPay. Met de AfterPay App kun je dit betaaloverzicht inzien en betalen, veilig en heel eenvoudig vanaf je smartphone. In de online omgeving My AfterPay kun je jouw betaaloverzichten vanaf je computer of tablet beheren. AfterPay houdt je op de hoogte via pushnotificaties & e-mail wanneer er een betaaloverzicht voor je klaar staat. Ter goedkeuring van je verzoek om achteraf te betalen voert AfterPay een gegevenscontrole uit. AfterPay hanteert een strikt privacybeleid zoals omschreven in zijn privacy statement. Mocht onverhoopt jouw verzoek tot betaling met AfterPay niet geautoriseerd worden, dan kun je jouw bestelling natuurlijk betalen met een andere betaalmethode. Je kunt voor vragen altijd contact opnemen met AfterPay. Voor meer informatie verwijzen wij je door naar AfterPay.

Vragen:

Heb je vragen met betrekking tot Afterpay, kijk dan op de site https://www.afterpay.nl/

 

De ontdekkinsreis van Brá en mij

De ontdekkinsreis van Brá en mij

De ontdekkingsreis van Brá en mij is inmiddels afgelopen, paar weken geleden gingen wij met vrienden naar de Eiffel. Brá werd daar niet lekker, ze at niet, was niet fit… zo raar allemaal.

Toch maar een DA gebeld en gevraagd haar te onderzoeken. Hij ontdekte bij het opvoelen een vreemde bal in d’r lijf. Wij moesten die zelfde avond nog naar een DA in Nederland. Hij had werkelijk geen idee wat die bal was.

Dus paar uur later vertrokken wij naar de faculteit in Utrecht. Gelukkig was Hans mee en konden wij onderweg overleggen. Wat was ik bang om Brá kwijt te raken. Ballen op vreemde plekken in paardenlijven, dat betekende meestal weinig goeds. Jaren geleden al eens paarden verloren aan droes, ook één met verslagen droes. Dus die herinneringen kwamen allemaal weer boven.

Maar goed, zondagavond 20:00 uur ongeveer kwamen wij aan op de faculteit. Brá werd onderzocht en inderdaad men vond de bal. Maar geen idee wat het was. Maandag ging men verder zoeken. Na een dag onderzoeken waar ik allemaal bij was. Wist men bij voortplanting uiteindelijk wat voor bal het was. Een hematoom veroorzaakt door problemen bij de dracht. De hematoom was zo’n 8/9 cm groot en zat linksboven in. Dit verklaarde veel.

Links achter was Brá minder sterk, halthouden was meestal een ‘dingetje’ niet altijd werd een volte een volte. Regelmatig werd de volte anders van vorm. Soms was Brá ook wel wat ‘heter’ dan andere keren. En zo waren er nog wel een aantal punten die nu verklaarbaar werden.

Uiteindelijk is mijn vriendinnetje weer mee naar huis gegaan. Overleg met Henk, Ramona, Yvonne, Yentl, Inge, Natascha en onze eigen DA gehad. Besloten werd haar een dag of 10 op de pijnstillers te zetten. Kijken of dit verschil maakte. En ja dit maakte een groot verschil…..

Weer overleggen wat nu? Uiteindelijk is Brá weer terug naar de fokker gegaan. De hematoom was zo groot dat verwijderen een ingewikkeld iets zou worden. Plus dat men niet kon vertellen of ze daarna überhaupt wel bereden kon worden.

Wat mis ik mijn vriendinnetje….

 

December 2018, Henk en meiden allemaal bedankt voor jullie hulp, steun en het meedenken.

Liefs, Yvonne

 

 

 

Eczeemdekens voor paarden en pony’s met zomereczeem

Eczeemdekens voor paarden en pony’s met zomereczeem

Atorka Ruitersport is een webwinkel met een uitgebreid assortiment zomereczeemdekens. Wij zijn dealer van de dekens van de merken Snuggy Hoods en Boett. Maar ook de dekens van Elt en Busse verkopen wij met veel plezier aan onze tevreden klanten.

Boett eczeemdeken

Boett dekens komen uit Zweden. Geweldige dekens, sterk en met een erg goede pasvorm. Atorka heeft deze dekens vooral in de grijs/witte kleur op voorraad. Boett dekens zijn UV-werend en sneldrogend. Boett gebruikt gespen om bijvoorbeeld de buikflap op z’n plaatst te houden.

Snuggy Hoods dekens

Deze komen uit Engeland, fijne dekens die als een soort pantykous om je paard moeten zitten. Het is een elastisch materiaal, vandaar dat dit ook kan. Kies deze deken nooit te ruim, want het elastische materiaal loopt ietsje uit. Snuggy Hoods werkt met klittenband in plaats van gespen. ‘Sterk klittenband!’ horen wij van onze enthousiaste en tevreden klanten. Ook van deze dekens hebben wij vooral de kleur zand op voorraad.

Staart- en maneneczeem

Eczeemdeken Strong

Deze deken doet zijn naam eer aan, eczeemdeken Strong. Een sterke deken voor een scherpe prijs. Gemaakt van sneldrogend en duurzaam polyester materiaal, ademend en UV-werend. Verkrijgbaar vanaf deken maat 135 cm t/m 215 cm. Deken valt goed, heb je maat 175 cm van andere merken, kies dan ook 175 cm van de Strong deken.

Halsdekens voor paarden met zomereczeem

Ja, die hebben wij ook. Snuggy Hoods heeft een halsdeken. Maar ook van Busse,  Elt en van Topreiter hebben wij halsdekens in onze webwinkel. Ideaal voor paarden die alleen wat jeuk op de hals hebben.

Kleur eczeemdeken

Ik las onlangs een blog over stijging van temperatuur bij paarden die een eczeemdeken droegen. Deze paarden hadden een gemiddelde stijging van 4,2 graden Celsius. Terwijl de temperatuur gemiddeld 11,2 graden Celsius steeg bij een fleece dekens. En zelfs 15,8 graden Celsius bij een licht gevoerde deken. Vandaar de keus om vooral de dekens met een lichte kleur standaard op voorraad te hebben. Om deze reden proberen wij zoveel mogelijk eczeemdekens te verkopen gemaakt van UV-werend materiaal.

Maten

Atorka is een bedrijf wat zich specialiseert in alles voor het IJslands paard. Echter met uitzondering voor de eczeemdekens. Die verkopen wij in alle maten van Shetlander tot Shire. Voor ieder paard en ieder budget hebben wij een eczeemdeken.

ACTIE

Image result for pre-sale

Momenteel zijn er een aantal dekens in de PRE-SALE te bestellen met een leuke korting. Je bestelt én betaalt de deken vroeg, maar dan ontvang je hem ook vroeg. En vroeg betekent ergens in maart. Een exacte datum kunnen wij niet geven. Dit is afhankelijk van de leverancier.

Vragen?

Misschien heb je wel vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een mailtje aan info@atorka.nl wie weet kunnen wij je helpen.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, gepubliceerd december 2018. 

Wil jij regelmatig onze blogs ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief.

Even voorstellen… Maureen

Even voorstellen… Maureen

Hoi allemaal!

Afgelopen augustus ben ik begonnen met werken bij Atorka Ruitersport. Hoog tijd om mijzelf voor te stellen dus! Mijn naam is Maureen en ik ben 23 jaar oud. Ik ken Hans en Yvonne nog uit de tijd dat zij een winkel hadden in Montfoort. Deze zomer vroegen ze mij of ik iemand wist die hen kon helpen in de shop. Dat leek me wel wat voor mij! Ik was net klaar met mijn opleiding, Hbo-rechten. Hier wilde ik niet perse direct mee verder gaan, dus ik besloot om eens langs te gaan bij Atorka.

Al die mooie spullen en iedere dag komt er wel weer wat bij! Nieuwe voorraad uitpakken, pakketjes inpakken en klanten blij maken. Allemaal heel leuk, maar de IJslanderwereld was mij totaal onbekend. Ooit wonnen we bij Atorka kaartjes voor het NK voor IJslanders. Samen met m’n moeder ging ik erheen, maar we snapten er niets van. Gelukkig komt daar al een beetje verandering in. Afgelopen zomer waren we weer op het NK en het ging al een stuk beter.

De kennis die Hans en Yvonne hebben, daar kan ik niet aan tippen. Maar iedere dag leer ik wat bij, om jullie zo goed mogelijk te kunnen helpen. En gelukkig weet ik wel iets over paarden. Sinds mijn achtste rijd ik paard. Ik stel jullie zo voor aan Davie, mijn KWPN’er. Bij Atorka houd ik me ook bezig met Facebook en Instagram. Verder maak ik afbeeldingen en bedenk ik (win)acties. En mocht je een handgeschreven kaartje bij je bestelling vinden, dan is de kans groot dat die van mij komt. Ook de nieuwe inpakservice vind ik heel leuk, we versturen kant-en-klare cadeautjes. En mocht Yvonne je trouwens doorverbinden met de afdeling ‘klantenservice’, dat ben ik ook!

Bij Atorka hebben we een passie voor IJslanders, maar er is nog zo veel meer. We zijn er voor ieder paard en iedere ruiter. Zelf heb ik sinds ruim 6 jaar een KWPN’er. Zijn naam is Davie en hij is 10 jaar oud. Ik rijd vooral recreatief met hem, plezier vind ik het allerbelangrijkste. Nu ik in een ruitersportzaak werk, heb ik de kans om veel producten uit te proberen. Een leuke bijkomstigheid. Zo heeft Davie voor de zomer een fijn vliegenmasker en ook is ons stalklimaat beter sinds het gebruik van BioStable. Het passen en testen van nieuwe producten is ook een mooie uitdaging. We streven ernaar om je zo goed mogelijk te kunnen informeren over hoe de kleding valt, hoe producten werken etc. Dit doen we vaak in de vorm van een blog. Meestal schrijft Yvonne die, maar zoals je merkt vind ik het ook leuk om te schrijven 😉

Mocht je nog meer willen weten of heb je een vraag? Je kunt me bereiken via klantenservice@atorka.nl. Tips en suggesties zijn ook altijd welkom, leuk! Groetjes, Maureen

Therapiedekens en -dekjes getest door Lissie van H3 Massage – Deel 1

Therapiedekens en -dekjes getest door Lissie van H3 Massage – Deel 1

Al enige tijd is dit een ‘hot’ item in de paardenwereld. De dekjes en dekens met keramische deeltjes zouden goed moeten helpen bij paarden met spierproblemen. Helpen ze ook genezingsprocessen te versnellen? Is dit echt zo? Ik ging op onderzoek uit. Mijn naam is Lissie van der Kruk van H3 Massage

Ervaringen
Allereerst heb hier ik in mijn (paarden) omgeving naar gevraagd. Nog niet veel mensen in mijn omgeving hadden hier ervaring mee. De mensen die hier wel ervaring mee hadden waren erg positief. Ze waren vooral tevreden over de dekens met keramische deeltjes.

Ook heb ik advies gevraagd aan een Ttouch specialist. Zij vertelde dat er in de wereld van Chinese geneeskunde ook veel over te doen is. Zijzelf is er positief over. Ze vertelde dat dekens met magnetische velden werken op celniveau. Dit heeft een positieve werking om de cellen te activeren. Dit heeft dan weer effect op de bloedsomloop en spieren.

Onderzoek
Vervolgens ben ik op internet gaan kijken. Hier heb ik onder andere een onderzoek gevonden in ‘bitmagazine’ (Lebesque, 2014). Daarin wordt gezegd dat een paard met een normale deken en met therapiedeken dezelfde lichaamswarmte enz. hebben. Dus dat dit niet veel verschil zou moeten maken (aan de hand van het meten van de lichaamswarmte). Maar omdat het op celniveau werkt ben ik sceptisch, want dat meet je niet aan de hand van lichaamswarmte lijkt mij?

Ook heb ik een artikel gevonden waarin staat dat het wel degelijk zou moeten werken (pp. magnaCare,2018). Magneetveldtherapie dringt door in alle cellen van het lichaam, daar heeft het een invloed op elektrische geladen deeltjes (ionen). De ionen-uitwisseling is ook verantwoordelijk voor het zuurstofgebruik van een cel. Een magneetveld kan de ion-uitwisseling op celniveau beïnvloeden en daarmee het zuurstofverbruik van zieke of beschadigde cellen verbeteren. Dit is de voornaamste reden waarom magneetveld therapie vrijwel onmiddellijk pijn kan verminderen.

Elektrische geladen deeltjesOp dit plaatje zie je de elektrische geladen deeltjes (ionen) in een cel en magneetveld therapie dringt dus door tot en met deze deeltjes.
Magneetveld therapie wordt door veel topsporters juist ook gebruikt om het paard in optimale vorm te houden. Voor elk paard is het goed om na een zware training of wedstrijd behandeld te worden om zo te helpen bij het afvoeren van de afvalproducten. Hierdoor wordt veel stijfheid de volgende dag voorkomen. Vooral tijdens meerdaagse concoursen zien we dat heel veel ruiters hiervan gebruik maken. Ook bij honden zien we dat magneetveld therapie ook steeds vaker op deze manier gebruikt wordt om blessures te voorkomen.

Testen
Via Atorka Ruitersport heb ik de mogelijkheid gekregen om de Fir Tech dekjes en dekens van Catago uit te testen. Om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen, heb ik de producten laten testen bij verschillende rassen paarden. Zij beoefenen ook verschillende disciplines in de sport. We hebben onder andere getest bij een Haflinger, IJslander, en een ‘dressuurpaard’. Daarnaast heb ik het laten testen door klanten van mijn bedrijf en door niet-klanten. Om een nog objectiever beeld te krijgen, heb ik de producten ook laten testen door zowel paarden die doorgaans ook al met een deken staan en paarden die doorgaans zonder deken staan. Dit naar aanleiding van het onderzoek waarin is getest op basis van temperatuur waar ik eerder over schreef.

Fir Tech therapie deken uitlegDe bevindingen waren divers. Als het gaat om de dekjes kreeg ik van klanten terug dat de pasvorm erg fijn was en het dekje goed ventilerend was, maar niemand (van de 5 testers) had het idee dat het echt effect had. Er werd vooraf verwacht dat het paard zijn rug meer zou ontspannen tijdens het rijden met gebruik van dit dekje, dit werd door de testers niet ervaren. Er werd geopperd dat het misschien ook kwam omdat het dan om een kleiner oppervlakte gaat.

Als het gaat om het testen van de Fir tech deken van Catago, waren alle testresultaten erg positief!

Amber schrijft mij dat het haar erg opvalt hoe relaxed haar paard Day liep. Ze was erg rustig en zocht steeds ontspanning op, wat voor haar erg fijn voelde. Ze was soepel en makkelijk te rijden, terwijl ze normaal duidelijk aangeeft wanneer sommige oefeningen haar wat meer moeite kosten of zeer doen in de vorm van spierpijn. Amber heeft het deken een half uur voor het rijden opgedaan om tot deze positieve resultaten te komen (Amber, 2018).

Martine en Liesbeth schrijven mij dat het opvalt hoe ontspannen hun paard Indy in haar stal stond met de deken op. Ze hebben twee keer echt duidelijk gemerkt dat Indy veel losser was met rijden, maar ze merkten dit niet elke keer. Toch konden ze wel degelijk merken dat de deken iets deed voor Indy. Ook Martine en Liesbeth hebben het deken een half uur voor de training opgedaan om tot deze resultaten te komen  (Martine, Liesbeth 2018).

FirTech therapiedeken blogAfbeelding: Het paard Indy in haar stal met de therapiedeken op.

Ook Sandra heeft mij een enorm uitgebreid test resultaat gestuurd. Zo vertelde ze allereerst dat ze haar paard Bob nu twee jaar heeft en inmiddels al mag starten in het M1 dressuur. Ze is met name geïnteresseerd in het testen van de deken omdat haar paard moeilijk afvalstoffen afvoert in zijn lichaam en het deken hierbij zou moeten helpen. Ik citeer een stukje uit haar bevindingen:

 ‘’…Maandag voor het eerst de deken op 30 min voor het losrijden en 30 min toen we klaar waren met rijden.

Bob stond heerlijk onder de deken en werd er kalm van stond fijn te relaxen, het was een koude dag met gure wind.

Normaal is Bob dan extra rill en ziet veel kabouters, is strak in zijn lijf. Nu begon hij met losrijden best chill en ontspannen.

Dat was mijn eerste bevinding, maar of het toeval was?? Na het rijden weer de deken op en weer ging hij relaxen.

Dinsdag heb ik les en weer 30 min ervoor de deken op. Dit werden 40 min en Bob stond echt te soezen, man hij vindt die deken heerlijk! Zijn benen (ivm afvoer afvalstoffen) zijn mooi en er zit geen vocht in. Hij zit heerlijk vrolijk in zijn vel en ook nu ging het losrijden vanaf eerste moment soepel en het was nog kouder dan maandag. Na de les weer deken op, het lijkt wel of je hem onder solarium hebt.

Woensdag weer gereden en weer 30 min voor het rijden op en hij stond bijna te slapen. Weer fijn gereden en na het rijden deken weer op.

Donderdag vrij en dus geen deken dag… Ik ben dus eigenlijk voor wat ik heb kunnen bemerken aan verschil wel enthousiast.

Maar kan na zo kort testen ook niet zeggen of het de volle 100% door de deken komt. Verder is het een mooie deken fijne pasvorm …’’ (Sandra, 2018)

Voor uitgebreide testresultaten kun je een mail sturen naar info@h3massage.nl

FirTech therapiedeken

Conclusie

Ik heb over therapiedekens en -dekjes meer positiviteit dan negativiteit gevonden.
Er zijn hier nog niet veel onderzoeken over te vinden. De onderzoeken die er wel zijn, zijn wisselend. In ieder geval kan ik nergens een onderzoek vinden met goede onderbouwing waarom het niet goed zou zijn voor paarden. Het is dus sowieso niet minder goed / functioneel dan een normale deken of dekje en misschien dus wel nog beter. In principe kan ik er dus vanuit gaan dat het gebruiken van therapie dekens/ dekjes geen nadelige gevolgen heeft. De ervaringen, onderzoeken en recensies die ik heb ontvangen en gelezen, zijn eigenlijk voornamelijk positief.

Bij een paard met stijve, stramme of gevoelige spieren, zou ik het de moeite waard vinden om eens te proberen.

Dit onderzoek heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar meer. Ik zal doorgaan met dit onderzoek en er zal een vervolg komen op dit onderzoek met de volgende onderwerpen:

  • Het deken testen bij een wedstrijd met een paard wat nerveus is op een ander terrein
  • De spieren van het paard (door mij als masseuse) voor het gebruik van het deken en dekje voelen en na afloop
  • Massage in combinatie met het gebruik van het deken

En misschien nog wel meer!

Houd mijn website en facebookpagina dus goed in de gaten als je benieuwd bent naar het vervolg onderzoek! (Kruk, 2018)

Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over deze Fir Tech dekens en dekjes van Atorka Ruitersport? Klik dan op de volgende link: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-healing-deken/

Of misschien wil je eerst vooraf voor een compleet beeld en resultaat wel een massage inplannen, dat kan eenvoudig door mij een bericht te sturen: info@h3massage.nl  Deel gerust je mening door te reageren op deze blog!

Ps. i.v.m. de privacywet heb ik alleen de voornamen van de testers gebruikt.

Bibliografie

Sandra. (2018). Fir tech deken Catago. (L. v. Kruk, Interviewerr

Y.v. (sd). Fir Tech zadeldek neopreen. Opgeroepen op 2018, van Atorka: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-zadeldek-neopreen/

Amber. (2018). Fir Tech deken. (L. v. Kruk, Interviewer)

Kruk, L. v. (2018). Blogs. Opgehaald van www.h3massage.nl: http://www.h3massage.nl

Lebesque, L. (2014). Onderzoek naar dekens met magneten. Opgeroepen op 2018, van Bitmagazine: https://www.bitmagazine.nl/welzijn/onderzoek-naar-dekens-met-magneten/19110/amp/

Madelene, M. e. (2018). Fir tech dekje. (L. v. Kruk, Interviewer)

M, A. D. (2018). Fir tech dekje. (L. v. Kruk, Interviewer)

Magneetveldtherapie. (sd). Opgeroepen op 2018, van MagnaCare: http://magnacare.nl/wp/magneetveldtherapie/

Martine, Liesbeth (2018). Fir Tech deken. (L. v. Kruk, Interviewer)

Blog geschreven door Lissie van der Kruk, gepubliceerd november 2018

 

 

 

 

 

 

 

Catago Fir Tech dekens en zadeldekjes

Catago Fir Tech dekens en zadeldekjes

Kreeg ik onverwacht een hele mail over de Catago Fir Tech deken. Via H3 Massage is Sandra Beck de deken aan het testen. Lees je mee, het is een heel verhaal, maar erg leuk.

Catago Fir Tech deken

Beste

Beetje raar want ik ken uw naam niet en we hebben elkaar nog niet gesproken, toch een mail. Via Amber mag ik sinds afgelopen maandag de therapiedeken proberen.

Dat vind ik erg fijn want ik ben erg benieuwd naar bevindingen net als jij. Ik heb er al eens over gehoord en ken mensen die een soort gelijk deken hebben van 2 andere merken. Voor mijn paard Bobje vind ik het top dat ik deze mag proberen .

Hij staat naast Daydream op de hoe de bonte Barock Pinto.
Hij is nu 2 jaar mijn paard ik heb hem licht zadelmak gekocht (wat inhoud zadel kent ie op rug en gewicht van mens ,dat was het ) Hij was eigenlijk bedoeld als dekhengst ,maar goed het is me gegund geweest hem te kopen.

Goed we zijn nu 2 jaar verder en gelukkig is hij na ruim een jaar van …. Grrrr dier naar leuk te rijden dier gegaan waar ik geheel verliefd op ben. Geen makkie maar een kanjer dominant eigenwijs beetje muiter enz maar als ie wil lopen we voor wauw.

We mogen inmiddels M1 starten voor hem alles nieuw voor mij al eerder deze weg bewandelt . Zo weet je een beetje van me paard.

Nu de reden waarom ik het zo fijn vind de deken te proberen is omdat: ik las dat naast het warm worden van de spieren en daardoor het losrijden misschien gemakkelijker/fijner is voor het dier. Ook dat het de intensiever losmaakt verwarmt versoepelt en dus blessures zou kunnen voorkomen. Daarnaast zou het goed zijn de bloedsomloop en daardoor afvalstoffen ook beter circuleren en afvoeren.

Catago Fir Tech dekens

Nu dat laatste ben ik ook extra geïnteresseerd in, mijn paard voert namelijk zijn afval stoffen moeizamer af ,en bij slechts geval slaat hij het op in de benen wat eerst vochtophoping geeft en bultjes en die zouden bij slechtste geval weer gallen kunnen worden die dus niet weggaan.

Nu zijn de vocht/stalbenen met veel lopen op te lossen en de bultjes ook ,daarbij ben ik zeer streng op zijn voeding ,krijgt hij nooit iets van suiker of waar dat in zit dus geen appel wortel snoepjes gewone brok of muesli ,hij heeft puur ruwvoer/hooi en zijn eigen voer verder mag hij nooit iets. Dit werkt goed en hij heeft mooie goede benen momenteel ,maar loopt ook nog een aantal uur op de wei .

Dus kortom de deken wordt door ons zeer kritisch geprobeerd.
Maandag voor het eerst de deken op 30 min voor het losrijden en 30 min toen we klaar waren met rijden.
Bob stond heerlijk onder de deken en werd er kalm van stond fijn te relaxen, het was een koude dag met gure wind.
Normaal is Bob dan extra rill en ziet veel kabouters is strak in zijn lijf, nu begon ie met losrijden best chill en ontspannen. Dat was me eerste bevinding of het toeval was?? Na rijden weer deken op en weer ging ie relaxen.

Dinsdag heb ik les en weer 30 min ervoor de deken op werd 40 min en Bob stond echt te soezen ,man hij vind die deken heerlijk.
Zijn benen (ivm afvoer afvalstoffen zijn mooi geen vocht) Hij zit heerlijk vrolijk in zijn vel en ook nu ging het losrijden vanaf eerste moment soepel en het was nog kouder als maandag. Na de les weer deken op, het lijkt wel of je hem onder solarium hebt .

Woensdag weer gereden en weer 30 min voor het rijden op en hij stond bijna te slapen. Weer fijn gereden en na het rijden deken weer op.

Donderdag vrij en dus geen deken dag. Vrijdag gaan we weer rijden maar nu werd al me bevinding gevraagd, zaterdag lessen we weer.

Nu is Bob op wedstrijd nog vaak nerveus, hij leert alles is nieuw het is een jong dier die nu de binnen bakken te zien krijgt. De 8ste heb ik weer wedstrijd had hem graag die dag geprobeerd of hij dan ook veel meer relaxt is. Ik ben dus eigenlijk voor wat ik heb kunnen bemerken aan verschil wel enthousiast.

Maar kan na zo kort testen ook niet zeggen of het de volle 100% door de deken komt. Verder is het een mooie deken fijne pasvorm.

Yvonne Groven reageerde ook: “Ik gebruik het dekje onder het zadel regelmatig, niet allen paarden vinden het fijn, maar die het lekker vinden zijn heerlijk los.”

PS. uiteraard gaat Sandra de deken ook tijdens de wedstrijd gebruiken.

Review door Sandra Beck, via facebook, november 2018

Wil je meer weten over de Fir Tech producten, neem dan contact met ons op. Dit kan door een mail te sturen naar klantenservice@atorka.nl of door te bellen 0348 446168

Staart en maneneczeem oftewel zomereczeem behandelen, deel 1

Staart en maneneczeem oftewel zomereczeem behandelen, deel 1

Na de vraag wat de oorzaak kan zijn van de jeuk bij je paard, ga je nadenken over de behandeling hiervan. In deze blog informatie over hoe krijg je een ‘schoon’ paardenlijf en wat is MLD. In deel 2 schrijven wij over de diverse huidverzorgende producten die er op de markt zijn.

Drainage kuur als behandeling van zomereczeem

Zoals ik in eerdere blogs al schreef adviseer ik een drainage kuur te geven, liefst vroeg in het voorjaar. Denk aan februari / maart. Met een drainage kuur worden alle afvalstoffen die het immuunsysteem belasten uitgescheiden. Maar je kan ook een MLD therapeut vragen of zij je paard wilt behandelen. Wat is MLD vraag jij je misschien af? MLD staat voor Manuele Lymfe Drainage. Een opleiding die ik jaren geleden heb gevolgd.  Maar het is vooral belangrijk dat je paard een  zo ‘schoon’ mogelijk lichaam heeft voordat de mugjes en het jonge gras er weer zijn.

MLD en zomereczeem bij je paard

Wat is MLD dan? Ik zocht hoe MLD door Natascha Bos wordt omschreven. Zij is degene die de opleiding tot MLD therapeut geeft.  Hierbij de letterlijke tekst van haar website (www.paardenlymfedrainage.nl):

Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op het lymfesysteem. Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt ervaren. Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden. Bovendien heeft het geen ongewenste of vervelende bijwerkingen. MLD heeft een parasympatisch (ontspannend) effect op het paard.

Om MLD toe te passen is een gedegen kennis van het gehele lymfesysteem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde.  Een onjuist uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan namelijk schadelijk zijn.

Lymfe drainage

Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam. Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.

De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en ….. zéér belangrijk: het herstel!  Een paard kan alleen optimaal herstellen (van zowel inspanning, blessures als van een wond) als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is.

Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem van een paard aan waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen.

Samenvatting

Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen en het verbetert het herstel en de algehele afweer.

Paard met jeuk en MLD behandelen

Binnenkort plaatsen wij een blog van een MLD therapeut die paarden met jeuk behandelt. Ik doe dit omdat ik kennis delen erg belangrijk vind. Daarbij leren wij van elkaar. Samen ben je sterk en als er 1 paard minder last van zomereczeem heeft door kennis te delen, dan is mijn missie al geslaagd.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, november 2018.

 

 

 

Oorzaken van zomereczeem bij paarden

Oorzaken van zomereczeem bij paarden

Een beetje raar is het misschien wel om in november na te denken over de mogelijke oorzaken van jeuk / zomereczeem bij je paard. Maar toch zijn wij van Atorka Ruitersport hier al volop mee bezig. Wij streven er naar om voorjaar 2019 een kennisbank inzake zomereczeem op de site te hebben. Hier willen wij zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

Waardoor heeft mijn paard zomereczeem?

Ik denk dat dit eerste vraag zal zijn van veel paardeneigenaren. Meestal krijg je als antwoord van de dierenarts of je stalgenoten dat het cullicoïdes mugje de oorzaak van zomereczeem is. Deze mugjes steken je paard. Sommige paarden zijn allergisch voor de eiwitten in het speeksel van het mugje. Dit is in veel gevallen één van de oorzaken. Ik ben van mening dat alleen het mugje niet de oorzaak is. Daarvoor zie ik te vaak verbeteringen bij paarden wanneer men wat kritischer kijkt naar voeding. Maar ook zien wij verbetering als je aan het begin van een eczeemseizoen een drainage kuur geeft of een MLD therapeut laat komen.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Ik denk dat met name de sobere rassen gevoeliger zijn voor dit probleem. Wij verkopen vrij veel eczeemdekens en dan vooral aan de IJslanders, Friezen, Haflingers en de Fjorden. Maar ook steeds vaker wandelt er een ‘gewoon’ paard tussendoor.

Symptomen van zomereczeem

  • Jeuk bij staart en manen
  • Kale plekken
  • Open wonden
  • Schuren aan de buiknaad
  • Schuren en jeuk bij de koker
  • Afgebroken manen en haren van de staart
  • Verdikte manenkam

Image result for zomereczeem

Zomereczeem opgelost met voeding?

Zomereczeem en voeding

Nee zo makkelijk is het ook niet. Maar de jeuk kan wel minder worden als je kijkt naar bijvoorbeeld het rantsoen van je paard. Jaren geleden schreef Nicolette Hebing al een boek over zomereczeem en voeding. Ook zij ontdekte net als ik, dat in veel gevallen voeding van invloed is op het krijgen van jeuk. Ik volgde diverse workshop en cursussen over voeding en paarden. O.a. de workshop van Natascha Bos leverde een soort ‘bewijs’ dat voeding met suikers, granen, soja en zetmeel niet altijd geschikt zijn voor je paard. Sinds ik structureel geen suikers, soja of zetmeel voer aan mijn paard, is de jeuk minder. Dus ook geen kilo’s appels, een wortel af en toe krijgt mijn vriend wel.

Gras en staart- en maneneczeem bij paarden

Maar ook de hoeveelheid gras bepaalde hoe ernstig de jeuk bij mijn paard was. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn in te hoge mate, belastend voor de lever.

Meerdere oorzaken voor de jeuk bij je paard?

Er zijn diverse factoren die zomereczeem of jeuk verergeren bij je paard of pony. Denk hierbij aan stress. Je paard zal maar verplicht vriend moeten worden van een ander paard. Poeh wat een stress kan dat geven, tel de voeding/gras inname en het speeksel van de mug hierbij op. Ook dit kan een oorzaak zijn waardoor je paard spontaan jeuk krijgt. Maar door de jaren heen zijn er tal van oorzaken bekend geworden.

Vragen?

Misschien heb je wel vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een mailtje aan info@atorka.nl wie weet kunnen wij je helpen.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, gepubliceerd november 2018. 

 

Translate »