Boots en/of springschoenen voor het trainen van IJslanders

Door: Yvonne van Dijk

Boots en/of springschoenen welke gebruik je bij de training van IJslanders? Het is januari 2021, Corona is nog altijd aanwezig. Maar we zien een volle wedstrijd agenda verschijnen. De eerste wedstrijd staat  gepland begin maart. Trainingen worden weer serieuzer zo langzamerhand. De vraag naar springschoenen en boots begint weer aan te trekken. Wij hebben een pagina vol verschillende soorten beenbescherming, in deze blog bespreken wij er een aantal. 

Gebruik van gewichten

Als eerste vroegen Claire Verheijen / www.equislibrium.nl naar het gebruik van beenbeschermers tijdens training. Hieronder lees je haar antwoord: 

Als regel geldt; hoe meer gewicht, hoe meer het paard zijn been hoger optilt of verder naar voren brengt. Hierbij kun je onderscheid maken tussen het gewicht om de hele hoef of aan de voor-, zij-, of achterkant. De verandering van de beweging volgt in de richting van het  gewicht.
Bij gewicht aan de voorkant, slingert de hoef meer naar voren. Bij gewicht aan de zijkant wordt de hoef meer in een boog naar voren gebracht. Bij gewicht aan de achterkant heft het paard zijn been hoger op en komt er meer ‘ actie “ in het voorbeen.
Belangrijk is dat het aanbrengen van gewicht alleen gebeurt met de juiste kennis of begeleiding. Een paard dat zijn evenwicht nog onvoldoende op de achterhand kan brengen, komt door gewicht aan het voorbeen meer op de voorhand. Het helpt het paard dan niet in zijn balans en takt, maar werkt het juist tegen. Ook geldt dat gewicht aan de voorbenen al invloed hebben vanaf 50 gram terwijl het gewicht aan de achterbenen pas invloed krijgt vanaf 250gr. Dit komt omdat de romp het vrij bewegen van de achterbenen verhindert. Laterale paarden zetten hun voorbenen te snel op de grond, het achterbeen krijgt hierdoor de tijd niet om onder te treden. Hierdoor lopen deze paarden erg op de voorhand. Het voorbeen kan vertraagd worden om het achterbeen meer tijd te geven de pas af te maken.

Diagonale paarden

Diagonale paarden zetten hun achterbenen juist te snel op de grond. Zij raken uit balans omdat het voorbeen de pas niet goed kan afmaken. Met gedoseerd gebruik van gewichten kan dit beïnvloed worden het paard te leren hoe hij zichzelf in balans kan houden. Een gewicht is een tijdelijk hulpmiddel.

Claire heeft ook een youtube kanaal met daarop diverse leerzame instructie filmpjes.

Pro-Low springschoen

Populair zijn de Pro-Low springschoenen van het merk Harry’s Horse. Maar die wegen niet zoveel, de Pro-Low weegt 140 gram per beenbeschermer. Dit is niet het gewicht van beide beenbeschermers.

Monique Cox testte deze beenbeschermer en zij is erg te spreken over de Pro-Low. Hierbij haar reactie: “Ze blijven goed zitten, voor mijn hengst met grote voeten is M te klein. Verder zijn ze nog heel, de Pro-low kan dus tegen een stootje. Daarnaast is de Pro-Low mooi zacht in de kootholte en krijgen de paarden er geen kapotte huid van”. 

De Harry's Horse Pro-Low springschoen

Dubbele springschoen of gewichtsringen

Fijn dat Monique de Pro-Low zo fijn vind, maar dan zitten we nog wel met het gewicht. Jaren geleden hadden wij van merk X…. ik weet de naam echt niet meer, springschoenen die je over elkaar moest doen. Een crime om ze aan te krijgen overigens. Inmiddels zijn er ook springschoenen met gewicht. 

Claire schreef: “Gewichtsringen zijn er in verschillende gewichten. Zij worden om de kootholte geplaatst en zijn beweeglijk. Een kootbeschermer is een must bij deze ringen. Ze kunnen ook boven een springschoen omgedaan worden, dan beschermt deze de koot van het paard. Omdat ze rondom zitten zal een paard bij langzaam tempo zijn been meer optillen en bij meer snelheid het been meer naar voren slingeren.” 

Gboots – Magic Boots 

Gelukkig zijn die wel allemaal in alle gewichten leverbaar. Verschil zit hem in de plaats van het gewicht. De Gboot heeft het gewicht achter in de boot, terwijl de Magic Boots van Topreiter het voor in de boot heeft zitten. Beide fijne en sterke beenbeschermers. 

Karlslund Smart Boots

Karlslund Smart boots, waarbij het gewicht kan worden gewijzigd door gewichtsblokjes toe te voegen of te verwijderen. Het gewicht van deze boots is dus variabel. Dit is echt uniek en op dit moment de enige in ons assortiment. Wil je van gewicht veranderen of gebruik je de boots voor meerdere paarden, dan zijn deze Karlslund Smart boots ideaal.

Goede pasvorm en sterk sluitmechanisme. Zijn van rubber dus worden niet zwaarder door water. Bandjes en boots worden samen geleverd in een complete set. Daarnaast hebben wij van Karlslund ook gewichtsringen in de shop. Ook die worden steeds populairder, ook bij andere rassen dan de IJslanders.

Advies?

Advies kunnen en willen wij altijd geven, maar het beste advies krijg je van je instructeur. Die weet als geen ander waar je met de training tegen aan loopt. Wil je toch met ons overleggen, stuur dan een mailtje of bel 0348 446168
Bo Cavens, van BC instructie en training

Meer blogs