Buitenrit maken

Het is heerlijk buiten, het voorjaar is goed van start gegaan. Tijd om ook weer na te denken over het maken van een buitenrit. Waar ga ik heen en wat neem ik mee. Wij spraken hierover met o.a. Liset van der Wouden. Zij gaat al ruim 20 jaar met haar IJslandse paarden op vakantie. Daarnaast heeft ze diverse trektochten gereden en ook de Epe Paarden4daagse. Haar kunnen we wel ervaringsdeskundige noemen. 

Buitenrit maken

Het begon zo’n 20 jaar geleden in Drenthe met een langweekend bij Maaike Burggrafer, zo vertelde Liset. De paarden stonden op de paddock en verder mochten we alles zelf regelen. Ze heeft er fijne herinneringen aan. Daarna met de paarden naar Camping Boszicht, een prachtige tijd was dit. Mooie omgeving waar je goed kon rijden. En een goed verblijf voor de paarden, het was zomers ons tweede thuis. 

Maar ook een trektocht op de Veluwe met haar dochter Sophie, is een rit om nooit te vergeten. Inmiddels gaat ze met de paarden minder ver weg. Ze heeft een mooie plek gevonden waar alles goed geregeld is voor de paarden, met duidelijk én mooie routes op de Utrechtse Heuvelrug. 

Over de paarden: “De paarden hebben geen ijzers en zijn goed getraind, dat is wel een must als je lange en intensieve ritten maakt. Verder zorgen wij voor goede vliegendekens en spray, zodat de paarden geen hinder van insecten hebben. Het is ook belangrijk om tussendoor te stappen zonder dat we belaagt worden door dazen, muggen en vliegen. Zijn we terug op stal dan checken we de paarden ook op teken en natuurlijk lekker even wassen als het een warme dag is geweest”.

Sophie kan erg goed navigeren, maar de routes staan tegenwoordig ook goed aangegeven. Kortom Liset denkt met veel plezier terug aan de mooie buitenritten die zij met vriendinnen en haar dochter heeft gemaakt. 

Vakantieoord het Caitwickerzand

Ook belden wij met Yvonne Lenderink van het Caitwickerzand in Uddel. Boek je bij hen een vakantiehuisje, dan kan je paard mee. En het ligt langs de Gelderse Vallei Trail. Een ruiter- en menpad van z’n 20 kilometer lang. Ideaal om hiervandaan buitenritten te maken met je paard. De route gaat bijna geheel over particuliere gronden, dankzij de medewerking van ongeveer 20 grondeigenaren en pachters is de route mogelijk geworden. Het is zeer afwisselend met graslanden, akkers, bossen en landgoederen, gelegen langs de Barneveldse Beek.  Voor meer informatie en de route kun je hier kijken op Buitenrijden.nl.  Hier vind je hele artikel over het Caitwickerzand, inclusief een leuke kortings actie voor onze lezers. 

Handige spullen

  • In je heuptasje een mobiele telefoon is zeker aan te raden. Niet alleen voor het vinden van de route, maar ook voor noodgevallen. Maar vergeet ook niet de kaart van het gebied waar je gaat rijden. Stel je bereik is slecht, je accu leeg. Een kaart in een hoesje is dan erg fijn.
  • Verlichting, stel je verdwaalt, in het bos is het sneller donker dan je verwacht. Een beetje licht kan dat handig zijn. Kleine zaklamp of een lampje voor om je been bijvoorbeeld. 
  • Bidon met water, hoevenkrabber en zakmesje, je stopt het allemaal in je zadeltas. Een kunststof zadeltas, bij voorkeur waterdicht is minder zwaar dan een leren tas zo leren wij op de endurance pagina’s. 
  • En mocht er kans zijn op regen? Denk dan aan een goede regenkleding. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. 
Vliegenmasker B-free
Vliegenkap met goed zicht voor je paard
Catago mobiel heuptasje
Heuptasje van Catago, groot genoeg voor veel telefoons
Zadeltassen, kijk goed wat er aan je zadel past
Dover regenjas
Dover een ruim vallende waterdichte jas
Scroll naar top