Lymfe Drainage

Manueel betekent ‘met de hand’ en drainage betekent ‘vochtafvoer’.

Manuele Lymfedrainage (MLD): vocht, afweer, lymfeklieren… Misschien heb je al eens van deze termen gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?

Lymfedrainage heeft alles te maken met het afweersysteem. Wat er dus bij MLD gebeurt, is het afvoeren van lymfevocht door middel van een hele lichte en zachte massagevorm.

Door het lymfesysteem te activeren, worden alle lymfeknopen en -klieren ‘wakker’ gemaakt en gaan ze hun taken weer uitvoeren. De belangrijkste taak van het lymfesysteem is het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Dit is o.a. nodig om plek vrij te maken voor nieuwe bouwstoffen, zodat deze beter opgenomen kunnen worden. Het is te vergelijken met het bouwen van een huis. Je begint met het vrijmaken van een bouwkavel, om vervolgens op een ‘schone ondergrond’ een stevig huis te bouwen.

Niet alleen heeft MLD effect op het afweer- en lymfesysteem, ook heeft het een positief effect op de bloedsomloop, de ademhaling, het orgaansysteem, de stofwisseling en de uitscheiding.
Het lymfesysteem werkt optimaal wanneer het lichaam in totale rust verkeert. Het hele systeem staat dan in de parasympathische (ontspannen) stand, waardoor processen zoals herstel, groei en regeneratie (vernieuwing) optimaal kunnen werken. Een paardenlichaam kan dus het best herstellen wanneer het ontspannen is.
Er is totale rust nodig wanneer een MLD behandeling plaatsvindt en we luisteren tijdens zo’n behandeling daarom goed naar het paard. Wilt een paard iets niet, dan doen we het niet. Volledige rust en vertrouwen hebben een positief effect op de behandeling.
Het paard staat bij ons altijd centraal!
Neem gerust een kijkje op onze website: www.paardenbehandelingen.nl