visitekaartje_

Zadelspassen

Hans van Dijk, MSFC gediplomeerd zadelmaker en zadelpasser

Zadels passen, net hoor ik weer dat iedereen met beetje ervaring dit wel kan bij IJslanders. Ik ben van mening dat dit echt niet zo is. Iemand die zadels komt passen bij je IJslandse Paard moet mijn inziens wel wel gediplomeerd zijn en ervaring met de gangen hebben. Ik weet ik spreek een beetje voor eigen parochie.

Een IJslander is een 'hard' paard, ik bedoel daarmee dat het niet zo snel zal piepen als er wat is. Problemen met rijden kan ook uit slecht passende zadels komen. Voorbeeld: ik ook nam in het verleden aan dat mijn merrie 15 jaar geleden gewoon moeite had met tölt. Totdat ik een echt passend zadel kreeg en zij uiteindelijk losser werd, minder lateraal, en beter en makkelijker ging tölten. Ooit zelf een zadel verkocht aan een IJslander die niet kon draven. Helaas lag dit zadel zo strak en was zo smal dat het inderdaad niet anders kon. Ruimer en passend zadel op dit zelfde paard en er was draf. Paard was dus geen natuur tölter maar een paard met een zeer slecht passend zadel. Zo kunnen wij eindeloos voorbeelden noemen. Beide paarden piepten zelfs niet, hadden slechts wat moeite met de gangen.

Er zijn veel schrijnender gevallen, maar denk ook eens aan de ruiters die op een te klein zadel rijden. Te klein met betrekking tot de omvang van de billen van de ruiter. Ook dat is een veel gezien probleem. We weten inmiddels allemaal dat het zadel niet voorbij de laatste rib mag komen. Dus zoekt men een kort zadel, 16,5 of 17 inch. Tja ben je dan wat stevig gebouwd, maat 42 of meer bijvoorbeeld, dan ga je op de lepel zitten van je zadel. Drukt enorm op die allerlaatste rib. De ellende en de blessures zijn niet te overzien. Ook voor dit probleem heeft een goede zadelpasser/zadelmaker een oplossing.

Ik heb zelf ook lang zadels gepast, zonder gediplomeerd te zijn. Niet altijd kon ik het probleem wat ik tegen kwam oplossen, daarom des te blijer dat Hans wel MSFC gediplomeerd is. De kennis die hij extra heeft door zijn opleiding is zoveel waard. Wij  adviseren ook als een paard problemen heeft, pijn aangeeft bij voor onderzoek om te overleggen met dierenarts of fysiotherapeut. Een zadel passen doe je op een paard zonder blessures, maar je moet ze dan wel kunnen herkennen. Ook dit leer je bij de MSFC opleiding.

Daarom zoek een zadelmaker met kennis, ervaring en gediplomeerd. Een zadel verkopen kan iedereen, maar een passend zadel aanmeten is echt een vak.

7 september 2016

Yvonne van Dijk