paarden-behandelingen_

Kriebels bij je paard

KRIEBELS

Jeuk, jeuk, krabben, jeuk, krabben, krabben…

Iedereen kent wel een paard die in deze warme maanden totaal uit zijn dak gaat wanneer er vliegjes en muggetjes rond vliegen. Sommige van deze paarden krijgen al stres van het idee dat er misschien muggetjes zouden kunnen zijn. Ook schuren ze de hele dag en zijn ze druk in de weer met ‘jeuk hebben’. Deze paarden hebben zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd.

Paarden met zomereczeem reageren overgevoelig op een muggetje genaamd Culicoides Robertii. Ze gaan hevig schuren en er ontstaan wondjes. In deze wondjes kunnen bacteriën gaan zitten en de huid kan gaan ontsteken.

Maar waarom kan het ene paard wel tegen het mugje en het andere paard niet? Dit heeft alles te maken met hoe het paard in zijn geheel verzorgd wordt. Hoe is het lichaam op celniveau opgebouwd? Krijgt het paard de juiste voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om het afweersysteem optimaal te kunnen laten werken? Of krijgt het paard stiekem erg veel geraffineerde suikers binnen, waardoor het hele spijsverteringsstelsel en dus ook het afweersysteem niet goed zijn werk kan doen?

Staat het paard altijd buiten in een weide? Zodat het paard de beweging krijgt die het lichaam nodig heeft? Of staat het paard altijd in zijn stal en kan hij zich niet bewegen?
Kan het paard sociaal bezig zijn met andere paarden? Of heeft het nog nooit met andere paarden gekroeld?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een paard op celniveau stres ervaart. Manuele lymfedrainage helpt in ieder geval om rust in het lichaam te brengen. Wanneer het lichaam ontspannen (parasympatisch) is, kan er optimaal herstel (regeneratie) plaats vinden. Ook zorgt een lymfedrainage behandeling ervoor dat alle afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, waardoor bouwstoffen de ruimte hebben om opgenomen te kunnen worden.

Manuele lymfedrainage helpt dus bij het verminderen van zomereczeem. Je bereikt het optimale effect wanneer je dit doet in combinatie met de juiste voeding, huisvesting, beweging, sociaal contact en andere epigenetische factoren.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op! www.paardenbehandelingen.nl