Kappey Vario zadel verstel apparaat

Dagje mee zadels passen   

Onlangs ging ik een dag met Hans mee. Hans is MFSC gediplomeerd zadelmaker en zadelpasser. Op het programma stonden zadelcontroles en zadels passen. Ik ben dan altijd benieuwd wat ik weer kan leren van Hans. En of mijn eigen kennis nog een beetje up to date is. Vaak leer ik nog iets waarmee ik de voorlichting op onze website kan verbeteren. In deze blog schrijf ik over een aantal punten die ik tegen kwam. De hele dag in een blog zetten dat lukt niet. Dan wordt zo’n blog echt veel te lang.

Eén van de klanten had gevraagd om een zadelcontrole. Het zadel lag niet meer zo lekker vond zij. Het zadel was niet bij ons gekocht, maar dat is geen probleem. Hans komt echt bij iedereen! Zijn doel is om het zadel van je paard zo goed mogelijk op de rug van het paard te passen. Wij zijn gespecialiseerd in zadels voor IJslanders, maar reparaties en kussens opnieuw vullen doen wij ook bij zadels van andere rassen.

Wol in de kussens

Het ging hier om een zadel met wol in de kussens. Super mooi materiaal, maar na ca. 10 weken moet de vulling gecontroleerd worden. Wol gaat zich namelijk vormen en settelen naar de vorm van de rug. Wol in de kussens is handwerk, een enkele keer zit er iets te weinig in waardoor het zadel niet meer lekker past. Dit was ook hier aan de hand en de boommaat was inmiddels te smal geworden. Ter plekke zet Hans er een nieuwe boom in en vult de kussens en klaar. Klant blij en paard blij!

Lengte van het zadel

De lengte van het zadel is ook zo’n dingetje. Soms heeft een IJslands paard zo’n korte rug dat je er liever een 17 inch zadel op legt. Maar lang niet iedere ruiter past in een 17 inch zadel. Om die reden hebben wij verschillende merken zadels. Allemaal anders van model, andere vorm van de kussens, maar ook met verschillende kniewrongen. Ook de plaats en de dikte van de kniewrong bepaalt of jij lekker zit in een zadel. Voorkom alsjeblieft dat je min of meer op de lepel van je zadel gaat zitten. Dit geeft veel extra druk op de laatste dragende rib van je paard. Liever dan een zadel iets langer of anders van model, waardoor jij in het zadel zit. Meer comfort voor jou en je paard.

Singelstoten

Tijdens de controle bekijkt Hans ook of de singelstoten nog in orde zijn. Gelukkig is dit meestal het geval, maar soms is het stiksel bijna door. De kans op losschieten tijdens het rijden is dan groot. Stiksel wordt slechter  door het gebruik van olie. Als je een zadel schoonmaakt dan kan je bijvoorbeeld de CDM reiniger gebruiken (stap 1 ) en daarna van het zelfde merk het ledervet (stap 2). Maak altijd eerst je zadel schoon alvorens het in te vetten. Anders smeer je het vet over het huidvet van je paard of andere viezigheid heen. Check zelf ook af en toe je singelstoten en uiteraard de beugelriemen. Daar kan precies hetzelfde gebeuren namelijk.

Tekna

Tekna zadels hebben syntetische singelstoten, ik vind ze niet fijn. Maar gelukkig zijn ze tegenwoordig eenvoudig om te wisselen voor lederen singelstoten. Heb jij ook syntetische singelstoten aan je Tekna zadel? Neem dan even met Hans contact op, hij kan je vast helpen. Ook deze vraag kwamen wij deze dag tegen.

Nieuw zadel of kopijzer verbreden?

Als laatste die dag kwamen wij bij een klant die een zadel had welke echt niet zo beroerd lag. Echter dit zadel was net iets te smal en had geen verwisselbaar kopijzer. Hans bood toen aan het zadel iets te verbreden met de Kappey Vario. Dit kan niet altijd en gebeurt op eigen risico. Is het zadel in het verleden al een keer breder of smaller gemaakt, dan is het kopijzer niet 100% meer. De kans dat de boom breekt of scheurt is altijd aanwezig. Gelukkig ging het hier goed en lag het zadel daarna perfect. Weer een tevreden klant. Zo eindigde deze lange maar leerzame en gezellige dag.

PS IJslander zadels

Vraag

Heb jij na het lezen van deze blog een vraag over je zadel of over een zadelcontrole? Neem dan contact op met Hans zelf, zijn nummer is 06 287 13 577 of stuur hem een mailtje hans@atorka.nl is zijn email adres.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, gepubliceerd oktober 2018.

 

 

Scroll naar top