Heeft je paard een tekort aan vitaminen of mineralen?

Symptomen herkennen

Heeft je paard een tekort aan vitaminen of mineralen?Hoe herken je tekorten bij paarden eigenlijk? Helaas herken je die niet altijd, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Weerstand: denk aan een snotneus, waterige ogen, snel ziek, mok etc.;
  • Gedrag: snel nerveus of juist traag;
  • Slechte vacht, manen etc.;
  • Achterblijven in bespiering;
  • Zand of mest eten;
  • Slechte hoeven;
  • Veranderingen bij het paard.

Vermoed je een tekort?

Vermoed je dat je paard een tekort heeft? Controleer eerst het rantsoen. Krijgt jouw paard voldoende krachtvoer/aanvullend voer als aanvulling op het ruwvoer? Vergeet hierbij niet rekening te houden met het lichaamsgewicht en de arbeid van jouw paard. Krijgt hij tekort? Vul het rantsoen dan aan met bijvoorbeeld Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+.

Ruwvoer analyse

Zonder ruwvoer analyse is het eigenlijk onmogelijk om een complete rantsoenberekening te maken. Vermoed je dat jouw paard tekorten heeft? Dan is het nuttig om een ruwvoer analyse te laten uitvoeren. De kosten van een analyse liggen rond de 100-150 euro. Een analyse is wel enkel nuttig wanneer je paard vrijwel het gehele jaar ruwvoer van dezelfde partij krijgt. Is jouw ruwvoer laag (lager dan gemiddeld) in bepaalde mineralen? Dan kan het nodig zijn om specifiek aan te vullen met bijvoorbeeld extra supplementen.

Supplementen

Soms kan het nuttig zijn om tijdelijk een supplement bij te voeren om te bekijken of je paard daar positief door verandert alvorens je een bloedonderzoek of ruwvoeranalyse laat uitvoeren. Is jouw paard bijvoorbeeld snel nerveus of schrikkerig? Dan kan dit komen door een tekort aan magnesium. Omdat je magnesium niet snel kunt overdoseren adviseren wij om in dit geval een aantal weken (ca. 12 weken) een magnesium supplement bij te voeren en te beoordelen of je verschil merkt in het gedrag van je paard. Verandert je paard positief dan kun je het supplement blijven bijvoeren. Merk je geen verschil? Dan kun je eigenlijk concluderen dat het schrikkerige gedrag niet wordt veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Is je paard snel stijf in zijn spieren? Dan kan het nuttig zijn om tijdelijk een extra vitamine E supplement bij te voeren (als aanvulling op het ruwvoer en Vitalbix) om te bekijken of dit verbetering geeft etc. Zo zijn er meer supplementen die je gericht kunt inzetten bij het vermoeden van een tekort of een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het rantsoen hoeft niet altijd een tekort te hebben maar sommige paarden hebben ook gewoon een hogere behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen en presteren beter wanneer je deze extra aanvult.

VITALstyle MagnesiumCitraat 500 gramVitalbix Linseed Oil + Vitamin EIcelandpet Omega 3 olie

Bloedanalyse

Een bloedanalyse kan meer duidelijkheid geven over tekorten in het lichaam. Houd er wel rekening dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen niet altijd juist terug te zien is in het bloedbeeld en dat een bloedanalyse een momentopname is. Een bloedonderzoek geeft dus geen 100% garantie en kun je daarom het beste combineren met een ruwvoeranalyse, een rantsoenberekening en advies van een voedingsspecialist. We helpen je hier graag mee.

Meer informatie

Deze blog bevat tips, maar vervangt niet het advies van een dierenarts. Twijfel jij of jouw paard voldoende vitaminen/mineralen binnen krijgt? Wij helpen je graag verder. Stuur een berichtje naar klantenservice@atorka.nl of bel ons. Het nummer is 0348 446168. Tevens hebben wij het complete assortiment Vitalbix producten op voorraad. Het is mogelijk om het op afspraak op te halen, maar versturen doen wij ook. 

Wil jij regelmatig onze blogs ontvangen? Meld je dan aan voor de Atorka Nieuwsbrief.

Bronvermelding

Blog van Vitalbix.com door Atorka gepubliceerd december 2018.

Scroll naar top