Heeft je paard zand gegeten

Heeft je paard zand gegeten?

Heeft je paard zand gegeten is dit dan een slechte gewoonte of heeft je paard bijvoorbeeld een mineralen tekort en eet hij daardoor zand. Het kan ook zijn dat hij zich staat te vervelen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Want zand eten kan leiden tot zandkoliek. Twijfel je of je paard zand in de darmen heeft, doe dan een mesttest. Voorkomen van zandkoliek is beter dan genezen en bij twijfel raadpleeg je een dierenarts.

Mesttest

Staat je paard op de paddock of in het land met zeer kort gras? Als je je paard regelmatig zand ziet eten of je vermoed dat hij veel zand binnenkrijgt omdat het gras wel erg kort is geworden. Doe dan een mesttest, in dit filmpje zie je hoe je dit eenvoudig doet. Doe deze test een aantal keer, dan zie je of er regelmatig zand in de darmen zit of dat dit heel af en toe voorkomt. 

Heeft je paard zand in de mest? Bestel dan een Psyllium kuurtje van bijvoorbeeld VITALstyle. Psylliumvezel bevat veel slijmstoffen die opzwellen als ze in contact komen met water. Dit wordt een gelei achtige massa, in de darmen hecht het zand aan deze massa. Het zand wordt op deze manier eenvoudig afgevoerd.

Waarom eet mijn paard zand

Soms wijst dit op verveling, dit kan ontstaan omdat je paard te weinig ruwvoer krijgt bijvoorbeeld. Weeg de hoeveelheid ruwvoer eens, is dit voldoende voor je paard? Geef je voldoende maar vertrapt je paard alles? Doe het dan in een slowfeeder met kleine mazen, hierdoor doet je paard langer met zijn ruwvoer en voorkom je verveling. Overigens is voldoende ruwvoer ook goed voor de darmen. Maar meer hierover in een andere blog.

Staat je paard nog op het land en is het gras erg kort geworden. Er wordt onbewust heel wat zand gegeten door paarden die te lang op een kale weide staan. Bijvoeren is aan te bevelen en gebruik ook dan een slowfeeder. Voordeel: voer waait niet weg, het wordt niet vertrapt en je paard is langer bezig met het eten van zijn portie ruwvoer.

Tekort vitaminen en mineralen bij paarden

Mineralen tekort

Een mineralen tekort kan ook de oorzaak zijn van zandeten. Dit kan ontstaan door ruwvoer wat te weinig vitaminen/ mineralen bevat of er wordt onvoldoende bijgevoerd. Het gewicht van een paard wordt vaak verkeerd ingeschat waardoor er te weinig gevoerd wordt. 

Vul tekorten aan, laat je ruwvoer analyseren en zorg voor een rantsoen wat goed in balans is. Ruwvoer is de basis van een gezond rantsoen. Vermoed je een tekort aan vitaminen / mineralen vul dan aan met bijvoorbeeld Oerbalans of stap over op Vitalbix paardenvoer. Heb je nog vragen n.a.v. de blog “heeft je paard zand gegeten,  neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag.

VITALstyle PsylliumZaad
VITALstyle PsylliumZaad
VITALstyle LijnzaadOlie
Lijnzaadolie
Hooinet Heavy Duty
Heavy Duty hooinet
VITALstyle OerBalans 4 kg brok
Oerbalans
VITALstyle Colosan
Colosan
PUUR Psyllium 350 gram
PUUR Psyllium

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top