Hengstige merrie

Aan de slag met een hengstige merrie…. dat valt niet altijd mee. Zo vertelde een klant ons. Dus wij gingen in gesprek met deze klant, nieuwsgierig als wij zijn. En natuurlijk om te kijken of we een oplossing kunnen bieden. Regina Plate is de klant, wij belden met haar en aan de hand van onze vragen schreef ze onderstaand bericht. 

Zelf heb ik al 30 jaar IJslandse paarden, met Maisol als mijn eerste merrie.  

Eigenlijk heb ik nooit een merrie gewild, maar aangezien de zoektocht naar een nieuw paard moeilijk was, ben ik bij haar terechtgekomen en heb ik er geen spijt van. Behalve de hengstigheid waar ik echt moet leren mee om te gaan.  

De vorige eigenaren hebben haar als 1,5 jarige geïmporteerd uit Denemarken, omdat ze een hele hoge blub heeft en met haar wilde fokken. Helaas bleek dit moeilijk te zijn, omdat zij zich niet gemakkelijk laat dekken. Nadat ze een prachtig veulen had gekregen, dachten men dat ze misschien een gelukkiger leven zou hebben als rijpaard. Dat is waarom ze bij mij kwam.  

Maisol is is erg lief, meewerkend, coöperatief, attent, pittig, getalenteerd en is eigenlijk niet zo gemakkelijk te dekken.  

Toen ze voor het eerst bij ons hengstig werd had ik ineens een heel ander paard. Naast dat zo’n hengstige merrie stinkt van het piessen (dit deed zij in het begin heel erg), vond ze het ineens heel leuk om gedekt te worden, ze bood zich zelfs echt aan. Ze staat met een jonge ruin, die haar ook echt dekt. De derde van de groep, een oudere ruin, staat iets wat verward tussenin.  

Zij was ineens ook niet meer gemakkelijk te laden en het grondwerkwerk was niet meer zo prettig. Haar aandacht was weg en ze rende bijna over mij heen. Ze werd ook onder het zadel heel anders. Het was moeilijk om haar te tölten, hoewel dit bijna haar favoriete gang is. Daarnaast is zij ook zwaar op de hand en wil gewoon alleen maar draven. Een compleet ander paard is het tijdens de hengstigheid. Maar gedurende die periode is ze ook erg aanhankelijk en wil graag geknuffeld worden.  

We geven nu beide paarden Moody Mix, bij het tweede keer hebben we nog geen verschil opgemerkt. Daarnaast zetten we beide paarden apart in de tijd van de hengstigheid. Dus ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkeld. We hopen dat die 2 paarden over een tijd meer broer en zus gevoelens krijgen en de ruin stop met dekken.

Naar aanleiding van dit verhaal zochten we contact met Hilde van VITALstyle. Is hormoonbalans voor deze merrie voldoende om haar te helpen. We lezen dat het ondersteunt bij de hormoonhuishouding en de cyclus. 

Translate »
Scroll naar top