Herfst: over verharen, weerstand en mok

Het is zo ver, de R zit in de maand, de bomen kleuren geel en het wordt kouder buiten. De herfst komt eraan! De paarden beginnen met het aanmaken van de wintervacht. De weerstand kan minder worden en de kans op mok wordt groter. Het ene paard gaat meer op stal, het andere paard staat nog in de wei, weer een ander krijgt een deken op. Wil je je paard ondersteunen tijdens de overgang van de zomer naar de herfst, lees dan in deze blog een aantal tips. 

Lijnzaadolie tijdens het verharen

Nu de dagen korter worden en het weer kouder, gaan de paarden een wintervacht aanmaken. Dit kost veel energie. Om je paard te ondersteunen kun je hem lijnzaadolie geven. Lijnzaadolie omega 3 bevordert het spijsverteringstelsel, de darmwerking, en draagt bij aan een gezonde huid- en vacht. Het paard zal minder moeite hebben met het aanmaken van de wintervacht en zal mooi gaan glanzen. Dit product bestaat uit 100% koudgeperste lijnzaad waarbij alle natuurlijke werkzame stoffen intact zijn gebleven. Een andere fijne olie is de Vitalbix Linseed Oil + Vitamine E. Deze olie is uitermate geschikt bij beperkte weidegang, een verminderde weerstand, moeilijk verharen / in de ruiperiode en bij spijsverteringsproblemen. Maar ook bij zomereczeem, artrose, kreupelheid, spierproblemen (o.a. stijfheid, PSSM en HYPP) en stofwisselingsproblemen (o.a. insulineresitentie en hoefbevangenheid). De omega-3 vetzuren en vitamine E hebben o.a. een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de algehele gezondheid.

Vers gras bevat een kleine hoeveelheid vet (ca. 4-6%), echter het vet dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetzuren (vooral ALA) en bevat minder omega-6 vetzuren. Aangezien paarden als grazers zijn geëvolueerd, zijn ze aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaat het grootste deel van de omega vetzuren, net als vitamine E, verloren. Bij veel paarden (zeker in de wintermaanden) bestaat het dagrantsoen voor het grootste deel uit hooi en een laag aandeel vers gras. Een aanvulling met omega vetzuren is dan een must.

Dekens wisselen en uren borstelen

Is het plots erg koud en nat, dan kun je er voor kiezen je paard een regendeken op te doen. Blijft de temperatuur boven de 10 graden, dan zou een 0 grams (ongevoerde) deken voldoende moeten zijn. Heb je besloten om je paard te scheren, kies dan voor een dikkere deken. Voor op stal zijn er comfortabele staldekens, die het paard ’s nachts warm houden. Gaat je voorkeur er niet naar uit om dekens te wisselen? Ga dan voor een waterdichte, maar goed ademende deken met een medium vulling. De Catago Endurance deken is een goed voorbeeld van een deken waar je een tijd mee vooruit kunt. Een sterke deken, met verschillende vullingen. De 150 grams deken is geschikt voor een heel groot deel van het winterseizoen. Kijk altijd goed naar je eigen situatie. Denk hierbij aan de leeftijd van het paard, zijn conditie, de schuilmogelijkheden, temperatuur in de stal etc. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen.

Heeft je paard een dikke wintervacht en houdt hij ervan om te rollen? Bij voorkeur in het natte zand of de modder? Bereid je dan voor op uitgebreide poetssessies! Gebruik bijvoorbeeld een roskam om het vuil te verwijderen. Ook super handig zijn de poetshandschoenen. Deze werken als roskam/massageborstel en je kunt overal goed bij komen. Een groomstar of furminator is ideaal wanneer het paard in de rui is. De haren laten makkelijker los, fijn voor jou én vooral voor je paard. Per 2 zijn ze voordeliger dus bestel bijvoorbeeld samen met een stalgenoot.

Weerstand

De kwaliteit van het gras wordt minder, de grond wordt natter en kouder. Er is minder zon, de paarden zijn meer binnen en het verharen kost veel energie. Veel paarden hebben een verminderde weerstand tijdens de overgang van de zomer naar de herfst. Om je paard hierbij te ondersteunen kun je hem, naast de lijnzaadolie, een vitaminen boost geven. De Vitasporal Horse geeft je paard een opkikker. Dit product bevat plantaardige vetten en oliën en essentiële vitamine A, D en E. Het product is makkelijk te geven door de handige injector met smakelijke pasta. Ook geschikt om elke maand te geven. 

Heeft jouw paard voor een aantal dagen of weken iets extra’s nodig? Kijk dan eens naar de supplementen van Hilton Herbs. Deze producten bestaan hoofdzakelijk uit kruiden en bieden een natuurlijke ondersteuning. Er zijn supplementen voor bijvoorbeeld de luchtwegen, zoals de Freeway. Deze kruidenmix is speciaal ontwikkeld voor gezonde luchtwegen en holtes bij paarden. Dit natuurlijke supplement kan bovendien helpen tegen de nadelige effecten van pollen, stof en andere allergenen die in de lucht rondzweven. Bij de samenstelling van het supplement is alleen gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten die een positief effect hebben op de gezondheid. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!

Mok

Een vervelend probleem tijdens de regenachtige maanden is mok. Deze aandoening kan variëren van enkele kleine korstjes in de kootholte, tot 4 volledig aangedane benen en een ziek paard. Ook tegen mok heeft Hilton Herbs twee fijne producten. De huid kun je ondersteunen met de Mud defender lotion. Dit product bevat kruiden, oliën en tincturen die een kalmerende en verzachtende werking hebben op een pijnlijke en geschaafde huid van het paard. Niet alleen verzacht de lotion, het ondersteunt daarnaast de natuurlijke afweer tegen bacteriën en schimmel op de huid. Ook bevordert het de groei van haar- en huidcellen bevordert en korstjes op de huid worden verzacht. 

Om het paard van binnenuit de ondersteunen is er ook een Mud defender supplement. Dit helpt om de huid meer weerbaar te maken tegen invloeden van buitenaf. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om de huid goed droog te houden. Bij een te natte ondergrond kan een paard ook last krijgen van bijvoorbeeld rotstraal. Houd je paard goed in de gaten en ook hier geldt: raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts! 

Contact

Heeft jouw paard nog ergens anders behoefte aan in de herfst? Of ben je zelf opzoek naar een fijne regenjas? Neem eens een kijkje op onze site en aarzel niet om contact met ons op te nemen. 

We denken graag met je mee en zijn altijd bereid om te helpen! Je kunt ons bereiken via: 

Tel. 0348-446168 en mail: klantenservice@atorka.nlwww.atorka.nl 

Translate »
0
Scroll naar top