Hoe hoog moet een slowfeeder eigenlijk hangen

Door: Yvonne van Dijk

Hoe hoog moet een slowfeeder eigenlijk hangen?

Een vraag die wij regelmatig krijgen. Slowfeeders zien we in boxen hangen, in bomen hangen, maar ook in kuubskisten liggen in een paddock bijvoorbeeld. Echter paarden zijn steppe dieren, ze lopen de hele dag en nemen hier en daar een hapje. Soms een takje, soms een bes, soms gras, soms…. een totaal andere manier dan dat de paarden op de meeste plekken gehouden worden. Tja en wat is dan de juiste hoogte om een slowfeeder op te hangen. 

Slowfeeder ophangen

Je paard bepaald de hoogte van de slowfeeder, hangen er meer slowfeeders, dan kun je variëren met de hoogte. Gebruik je één slowfeeder in een box, dan adviseren wij een hoogte ongeveer tussen borst en knie hoogte. Denk er aan dat een paard met ijzers niet vast kan komen te zitten in de slowfeeder.  Staat je paard op ijzers, dan wellicht een beetje hoger ophangen. 

Slowfeeder in de boom

Ja die was voor ons een beetje nieuw. Maar staat je paard in een paddock paradise dan is de kans groot dat de slowfeeders in een boom hangen. Boomstammetjes op de grond in de richting van de boom en je paard doet direct wat oefeningen. Ook in een paddock paradis is het belangrijk goed te kijken naar de hoogte. Want hangt de slowfeeder te hoog dan kunnen er blessures ontstaan. Dus hang een slowfeeder niet te hoog. 

Hay Playbag ophangen

We besloten ook Mark Derwig te vragen wat zijn advies is, hij vertelde dat er op zijn website Horse Originals een blog te vinden met een onderzoek naar de juiste houding, deze blog mogen we delen van hem

Slowfeeders voor paarden zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om de voertijd te vertragen en de kauwtijd te verlengen. Paarden worden echter vaak gedwongen om onnatuurlijke voerposities in te nemen, afhankelijk van de hoogte waarop de slowfeeders worden opgehangen.

Onderzoek 

In 2021 voerden Italiaanse onderzoekers een onderzoek uit naar de houdingvariaties van de rug, nek en onderkaakhoek van paarden op basis van specifieke voerhoudingen. Dit onderzoek werd uitgevoerd met behulp van geometrische morfometrie – wetenschappelijk bewijs voor de nadelige fysieke effecten van hogere/onnatuurlijke eethoudingen vergeleken naar grondniveau. Een interessante blog, hierbij de link van het complete verhaal.

Hay Play Pillow Slowfeeder

De Hay Play Pillow Slowfeeder zien we vooral in de kuubskisten liggen. De Pillow is veilig voor je paard en een geweldige toevoeging aan een gezonde manier van eten. Jouw paard moet zijn best doen om zijn voer door de gaten naar buiten te krijgen. Dit kost hem meer tijd dan als hij het gewoon los van de vloer of uit een bak kan eten. Je paard eet met een Hay Play Pillow langzamer en rustiger en dus gezonder. Bovendien is het ook goed tegen verveling als je paard op stal of de paddock staat. Deze slowfeeder is gemaakt van sterk en duurzaam materiaal en gaat dan ook veel langer mee dan een hooinet. Bovendien is hij makkelijk te vullen.

Niets op de grond, meer in de mond! Als je het hooi op de grond gooit, eet het paard niet alleen te snel, maar gaat er ook veel verloren, gemiddeld 10 – 15%. Dat is veel hooi op jaarbasis en dus kosten. Doordat je paard direct uit de Hay Play Pillow eet, is er geen verspilling. Met andere woorden, een grote besparing!

Tips

Als je de Pillow ophangt, is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je de Pillow niet onder spanning ophangt. Dit omdat je deze vaak ongevuld ophangt en als je hem dan vult, komt er veel spanning op de rits te staan. Zorg er dus voor dat je hem met een kleine boog in de rits ophangt. Zo voorkom je teveel spanning op de rits.

Je kunt de Pillow ook eventueel op de grond leggen zodat de paarden met een meer natuurlijke houding uit de Pillow hooi kunnen eten.

Antwoord 

We hopen dat je met het lezen van deze blog het antwoord op de vraag “Hoe hoog moet een slowfeeder eigenlijk hangen” hebt gekregen. Zijn er nog vragen? Dan contact opnemen met de Atorka klantenservice hoor, ons nummer is 0348446168. Mail kan ook, klantenservice@atorka.nl is het email adres. 

Hay Playbag
Hoe hoog moet een slowfeeder eigenlijk hangen
Hay Playbag Pillow
Hay Play Pillow
Slowfeeder DeLuxe
Slowfeeder De Luxe

Meer blogs