Mok bij paarden

Bijna iedereen kent het wel, paarden met mok. Een vervelende maar veelvoorkomende kwaal. In deze blog wil ik je meer vertellen over de aandoening, voeradvies, huidverzorging en een supplement.

Wat is mok?

Ik heb wat onderzoek gedaan naar de definitie van mok. Op de site natuurlijkpaarden.nl vond ik deze uitleg in een blog van Klaas Feuth. Mok wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie, meestal “dermatophilus congolensis”. Deze komt voor op de gezonde huid, maar kan bij een verzwakte huid zweren met korstjes veroorzaken. In sommige gevallen gaat dat samen met ontstekingen en haaruitval. De bacteriën gedijen goed in natte omstandigheden en de korstjes houden de bacteriën vast tegen de huid. Deze problemen komen voornamelijk in de winter voor. Wanneer mok niet behandeld wordt, kan het snel voor serieuze problemen zorgen. Soms zelfs gepaard met kreupelheid. Aldus Klaas Feuth.

Mok is een lastig probleem dus. Zeker als je paard regelmatig in een natte paddock of weide staat.

Voeradvies voor paarden met mok

Op de eerste plaats adviseren wij ervoor te zorgen dat je paard een goede weerstand heeft. Dit doe je door eens kritisch te kijken naar zijn rantsoen. Ieder paard heeft behoefte aan voldoende ruwvoer, dit vul je aan met vitaminen en mineralen. Over het ruwvoer later meer. Vitalbix Daily Complete is een mooi vitamine/mineralen brokje met een laag zetmeel- en suikergehalte. Dit is zowel geschikt voor recreatie- als voor sportpaarden. Zorg uiteraard altijd voor voldoende drinkwater. Daarnaast is het belangrijk dat je paard niet teveel suikers/melasse binnenkrijgt. Bacteriën in de dikke- en blindedarm kunnen niet zo goed overweg met grote hoeveelheden suikers. Goed werkende darmen zorgen voor een betere weerstand.

Belang van ruwvoer

Een paard graast in de natuur gemiddeld 16 uur per dag. Om deze reden heeft een paard dan ook een grote dikke- en blinde darm waar ruwvoer wordt verteerd. Ruwvoer is gras, hooi of voordroog. Wat mij betreft, liever geen vette of beschimmelde kuil aan je paard voeren. Voor een gezonde darmwerking is het belangrijk dat je paard dus voldoende ruwvoer krijgt. En goede darmflora is de basis voor een paard wat goed in zijn vel zit.

MUD-DEFENDER-LOTION-500ML

Huidverzorging bij mok

Om te zorgen dat de huid schoon en droog blijft, kun je de kootholte scheren. Wij adviseren de benen van het paard niet te vaak te wassen. Vervolgens kun je de kootholte insmeren met mokzalf of met de Mud Defender lotion van Hilton Herbs. Deze lotion bevat kruiden, oliën en tincturen die een kalmerende en verzachtende werking hebben op een pijnlijke en geschaafde huid van het paard. Bovendien kun je de lotion ook gebruiken bij ezels. De Mud Defender ondersteunt de natuurlijke afweer tegen bacteriën en schimmels op de huid. Je kunt de lotion uitstekend gebruiken in combinatie met de Hilton Herbs Mud Defender brokjes. Daarnaast zorg je voor een zo droog mogelijke paddock of weide. Zit de mok er al gedurende lange tijd en lijkt je paard kreupel te worden? Dan kun je hem wellicht beter op stal zetten. Ook is een bezoek van de dierenarts dan aan te bevelen.

Supplement voor paarden met mok

Hilton Herbs Mud Defender in brokvorm is een supplement, samengesteld met alleen natuurlijke ingrediënten en kruiden. Bij dit supplement is gekozen voor ingrediënten die vetzuren Omega 3 & 6 bevatten. Deze ondersteunen en onderhouden de stevigheid en sterkte van de verschillende huidlagen. De aanwezige aminozuren, vitamine B en zink ondersteunen het herstel van de huid en het immuunsysteem. Het supplement bevat gekookte gemalen lijnzaad, biergist, knoflook, kelp (Ascosophyllum nodosum), calendula bloemen, echinaceawortel en zoethoutwortel.

Ervaring delen

Zelf heb ik geen ervaring met mok bij mijn paarden. Daarom ben ik op zoek naar reacties van onze lezers, die wij dan plaatsen onder deze blog. Wat hebben jullie zoal geprobeerd? Ben je bekend met de Hilton Herbs producten? Wil je een proefzakje Hilton Herbs Mud Defender supplement ontvangen? Stuur dan een berichtje aan onze klantenservice.

Deze blog  bevat tips op van mok af te komen, maar vervangt niet het advies van een dierenarts. Heb je vragen naar aanleiding deze blog? Stuur dan een berichtje naar klantenservice@atorka.nl of bel ons. Het nummer is 0348-446168.

Blog geschreven door Yvonne van Dijk, gepubliceerd december 2018.

Meer blogs

workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk Een workshop van Hans van Dijk die gaat natuurlijk over zadels. Hans is een gediplomeerde zadelpasser met oog voor details. Past een zadel echt wel goed, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Is het zadel wel recht, zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? Een fijn zadel

Lees verder »

Zaterdag 1 oktober Open Dag Najaar 2022

Zaterdag 1 oktober  Open Dag Najaar 2022 Noteer vast in je agenda: Zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 -16:00 uur Open Dag bij Atorka! Kom je ook langs om de nieuwste najaar / winter items te passen, te voelen en te shoppen?En wij presenteren op deze dag de nieuwe collecties Stierna en UHIP binnen te

Lees verder »
Recensie Let's talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses  In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit. Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport. Niet zomaar

Lees verder »
Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen Bestaan die echt? Dat is vast de vraag die je stelt zo aan het begin van deze blog. Maar waterdichte ruiterjassen, bestaan echt. Het was even zoeken, maar we hebben zowel dames- als heren jassen die 100% waterdicht zijn. Want wie wil er nu kletsnat regenen tijdens een fijne buitenrit. Wij denken dat

Lees verder »
Scroll naar top