Oorzaken van zomereczeem bij paarden

Vraag jij je ook af wat de oorzaak kan zijn van de huidproblemen / zomereczeem bij je paard? Wij zijn regelmatig in gesprek met artsen en leveranciers om onze klanten zo goed mogelijk te informeren.

Waarom heeft mijn paard zomereczeem?

Ik denk dat dit eerste vraag zal zijn van veel paardeneigenaren. Meestal krijg je als antwoord van de dierenarts of je stalgenoten dat het cullicoïdes mugje de oorzaak van zomereczeem is. Deze mugjes steken je paard. Sommige paarden zijn allergisch voor de eiwitten in het speeksel van het mugje. Dit is in veel gevallen één van de oorzaken. Ik ben van mening dat alleen het mugje niet de oorzaak is. Daarvoor zie ik te vaak verbeteringen bij paarden wanneer men wat kritischer kijkt naar het rantsoen. Maar ook zien wij verbetering als je aan het begin van een eczeemseizoen een drainage kuur geeft of een MLD therapeut laat komen.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Ik denk dat met name de sobere rassen gevoeliger zijn voor dit probleem. Wij verkopen veel eczeemdekens en dan vooral aan de ijslanders, Belgische trekpaarden, friezen, shetlanders,  haflingers en fjorden. Maar steeds vaker wandelt er een ‘gewoon’ paard tussendoor.

Symptomen van zomereczeem

  • Jeuk bij staart en manen
  • Kale plekken
  • Open wonden
  • Schuren aan de buiknaad
  • Schuren en jeuk bij de koker
  • Afgebroken manen en haren van de staart
  • Verdikte manenkam

Image result for zomereczeem

Zomereczeem opgelost met voeding?

Zomereczeem en voeding

Nee, zo makkelijk is het ook niet. Maar de jeuk kan wel minder worden als je kijkt naar bijvoorbeeld het rantsoen van je paard. Jaren geleden schreef Nicolette Hebing al een boek over zomereczeem en voeding. Ook zij ontdekte net als ik, dat in veel gevallen voeding van invloed is op het krijgen van jeuk. Ik volgde diverse workshop en cursussen over voeding en paarden. O.a. de workshop van Natascha Bos leverde een soort ‘bewijs’ dat voeding met suikers, granen, soja en zetmeel niet altijd geschikt zijn voor je paard. Sinds ik structureel geen suikers, soja of zetmeel voer aan mijn paard, is de jeuk minder. Dus ook geen kilo’s appels; een wortel af en toe krijgt mijn vriend wel.

Gras en staart- en maneneczeem bij paarden

Ook de hoeveelheid gras bepaalde hoe ernstig de jeuk bij mijn paard was. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn in te hoge mate belastend voor de lever.

Meerdere oorzaken voor de jeuk bij je paard?

Er zijn diverse factoren die zomereczeem of jeuk verergeren bij je paard of pony. Denk hierbij aan stress. Je paard zal maar verplicht vriend moeten worden van een ander paard. Poeh wat een stress kan dat geven, tel de voeding/gras inname en het speeksel van de mug hierbij op. Ook dit kan een oorzaak zijn waardoor je paard spontaan jeuk krijgt. Maar door de jaren heen zijn er tal van oorzaken bekend geworden.

Vragen?

Misschien heb je wel vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een mailtje aan info@atorka.nl wie weet kunnen wij je helpen.

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top