Oorzaken van zomereczeem bij paarden

Vraag jij je ook af wat de oorzaak kan zijn van de huidproblemen / zomereczeem bij je paard? Wij zijn regelmatig in gesprek met artsen en leveranciers om onze klanten zo goed mogelijk te informeren.

Waarom heeft mijn paard zomereczeem?

Ik denk dat dit eerste vraag zal zijn van veel paardeneigenaren. Meestal krijg je als antwoord van de dierenarts of je stalgenoten dat het cullicoïdes mugje de oorzaak van zomereczeem is. Deze mugjes steken je paard. Sommige paarden zijn allergisch voor de eiwitten in het speeksel van het mugje. Dit is in veel gevallen één van de oorzaken. Ik ben van mening dat alleen het mugje niet de oorzaak is. Daarvoor zie ik te vaak verbeteringen bij paarden wanneer men wat kritischer kijkt naar het rantsoen. Maar ook zien wij verbetering als je aan het begin van een eczeemseizoen een drainage kuur geeft of een MLD therapeut laat komen.

Welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Ik denk dat met name de sobere rassen gevoeliger zijn voor dit probleem. Wij verkopen veel eczeemdekens en dan vooral aan de ijslanders, Belgische trekpaarden, friezen, shetlanders,  haflingers en fjorden. Maar steeds vaker wandelt er een ‘gewoon’ paard tussendoor.

Symptomen van zomereczeem

  • Jeuk bij staart en manen
  • Kale plekken
  • Open wonden
  • Schuren aan de buiknaad
  • Schuren en jeuk bij de koker
  • Afgebroken manen en haren van de staart
  • Verdikte manenkam

Image result for zomereczeem

Zomereczeem opgelost met voeding?

Zomereczeem en voeding

Nee, zo makkelijk is het ook niet. Maar de jeuk kan wel minder worden als je kijkt naar bijvoorbeeld het rantsoen van je paard. Jaren geleden schreef Nicolette Hebing al een boek over zomereczeem en voeding. Ook zij ontdekte net als ik, dat in veel gevallen voeding van invloed is op het krijgen van jeuk. Ik volgde diverse workshop en cursussen over voeding en paarden. O.a. de workshop van Natascha Bos leverde een soort ‘bewijs’ dat voeding met suikers, granen, soja en zetmeel niet altijd geschikt zijn voor je paard. Sinds ik structureel geen suikers, soja of zetmeel voer aan mijn paard, is de jeuk minder. Dus ook geen kilo’s appels; een wortel af en toe krijgt mijn vriend wel.

Gras en staart- en maneneczeem bij paarden

Ook de hoeveelheid gras bepaalde hoe ernstig de jeuk bij mijn paard was. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn in te hoge mate belastend voor de lever.

Meerdere oorzaken voor de jeuk bij je paard?

Er zijn diverse factoren die zomereczeem of jeuk verergeren bij je paard of pony. Denk hierbij aan stress. Je paard zal maar verplicht vriend moeten worden van een ander paard. Poeh wat een stress kan dat geven, tel de voeding/gras inname en het speeksel van de mug hierbij op. Ook dit kan een oorzaak zijn waardoor je paard spontaan jeuk krijgt. Maar door de jaren heen zijn er tal van oorzaken bekend geworden.

Vragen?

Misschien heb je wel vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur dan een mailtje aan info@atorka.nl wie weet kunnen wij je helpen.

Meer blogs

workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk Een workshop van Hans van Dijk die gaat natuurlijk over zadels. Hans is een gediplomeerde zadelpasser met oog voor details. Past een zadel echt wel goed, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Is het zadel wel recht, zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? Een fijn zadel

Lees verder »

Zaterdag 1 oktober Open Dag Najaar 2022

Zaterdag 1 oktober  Open Dag Najaar 2022 Noteer vast in je agenda: Zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 -16:00 uur Open Dag bij Atorka! Kom je ook langs om de nieuwste najaar / winter items te passen, te voelen en te shoppen?En wij presenteren op deze dag de nieuwe collecties Stierna en UHIP binnen te

Lees verder »
Recensie Let's talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses  In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit. Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport. Niet zomaar

Lees verder »
Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen Bestaan die echt? Dat is vast de vraag die je stelt zo aan het begin van deze blog. Maar waterdichte ruiterjassen, bestaan echt. Het was even zoeken, maar we hebben zowel dames- als heren jassen die 100% waterdicht zijn. Want wie wil er nu kletsnat regenen tijdens een fijne buitenrit. Wij denken dat

Lees verder »
Scroll naar top