Review Fager Magnus bit

Review Fager Magnus bit

Ik mocht het nieuwe titanium IJslandse bit van Fager, Magnus, testen van Atorka Ruitersport. Ik kreeg de zwarte, dubbel gebroken versie in maat 11,5. Aan het woord is Tara Van den Eede.

Het eerste wat opvalt is aan dit bit is het gewicht en de dikte van het mondstuk. Het bit voelt echt een stuk lichter dan de IJslandse bitten die ik heb van andere merken met een gelijkaardige lengte van de scharen. Het mondstuk is in vergelijking ook een stuk dunner. De overgang van het mondstuk naar de scharen is heel anders vormgegeven dan bij de meeste andere IJslandse bitten (zie foto’s ter vergelijking). Dit zorgt ervoor dat het mondstuk ook lichtjes op en neer kan glijden langs de scharen

Fager Marcus bit
Fager Marcus bit
Fager Sabina bit

Ik heb dit bit bij twee verschillende paarden uitgetest, Taktur en Grimur. Ik heb zelf ook ook het Sabina IJslands bit met korte scharen, de Henry baby pelham en het Victor IJslands met langere scharen van Fager. Dit alle 3 in de dubbel gebroken versie. Ik heb het Magnus bit dan ook kunnen vergelijken met de andere Fager bitten.

Taktur

Voor Taktur is maat 11,5 perfect. Hij heeft deze maat ook in andere bitten van andere merken. Qua maatvoering valt Magnus gewoon normaal, het mondstuk is ongeveer even groot als dat van het Sabina bit (Henry valt kleiner uit, Victor groter) en bitten van andere merken in deze maat.

Taktur heeft soms weinig “interactie” met een bit. Hij loopt op elk bit dat ik in mijn kast heb hangen (en dat zijn er veel) goed, maar zoekt uit zichzelf weinig contact met het bit en loopt op de meeste bitten ook wel wat hetzelfde.

Bij Marcus viel het meteen op dat hij dit bit heel prettig leek te vinden. Hij loopt er licht en ontspannen mee en zoekt meer mijn hand en het contact op dan met de meeste andere bitten. Tot nu toe is Henry, de baby pelham, het enige andere bit waarmee hij in dezelfde mate mijn hand opzoekt. Beide bitten hebben bij Taktur, ondanks de compleet andere vorm, wel min of meer dezelfde inwerking.

Ter vergelijking: met het Sabina bit loopt hij ook heel ontspannen, maar met Magnus kan ik iets fijner inwerken en heb ik meer controle over zijn houding. Victor is voor hem het typische bit waar hij wel oké mee loopt, maar veel minder mijn hand mee opzoekt dan met Magnus/Henry.

Grimur

Grimur heeft qua maat eigenlijk maat 11. Gezien dit er bij Fager niet is, is het soms wat zoeken welke maat voor hem geschikt is. In sommige bitjes van Fager heeft hij een 11,5 nodig (Henry, Sabina, Sally en Frida), en in andere een 10,5 (Victor). Het Magnus bit is voor hem iets te groot en zou ik dus eerder in maat 10,5 aanschaffen voor hem.

Grimur is het paard waarvoor ik het Magnus bit wou uittesten, gezien ik hem al met meerdere IJslandse bitten gereden heb, maar nog steeds niet het juiste bit voor hem gevonden had.

Grimur heeft de neiging om steeds iets te diep te willen lopen en wordt hierdoor op sommige bitten ook wel wat zwaarder in de hand. Op de bitjes waarmee ik wel een lichter contact krijg, loopt hij dan dikwijls ook echt te veel onderin (bv met Victor). Op sommige IJslandse bitten kan hij ook heel heftig reageren bij hele kleine hulpen.

Met het Magnus bit viel ook direct op dat hij het, net zoals Taktur, een heel fijn bit leek te vinden. Hij reageert niet zo heftig op de hulpen en elke keer dat ik met dit bit reed, had ik een licht contact en zocht hij mijn hand goed op zonder zwaar te worden. Ik kon hem ook qua houding makkelijker iets hoger instellen.

Bij beide paarden gaf dit bit dus een licht gevoel in de hand en werd mijn hand meer opgezocht zonder zwaar te worden. Ik had ook iets meer controle over de houding in vergelijking met andere bitten.

Het enigste minpuntje aan de zwarte versie van dit bit is de lak. Fager geeft zelf aan dat de lak bij contact met een hard voorwerp of teugels met clips beschadigd kan worden.

Scroll naar top