Test zadeldek Exceed en zadeldek Fir-Tech

Door: Lissie van der Kruk en Maureen

Blog van Lissie van der Kruk i.s.m. Maureen, datum 20 februari 2019.

Wauw wat een uitgebreide test resultaten krijg ik van Maureen over dekjes met keramische deeltjes. Lees je mee? Maureen schrijft het volgende over haar bevindingen:

In overleg met Lissie (van H3Massage) ben ik voor mijn paard Davie dekjes gaan proberen met keramische deeltjes. Hij is snel nerveus, bouwt spanning op en zet zijn rug en hals dan vast. Inmiddels is hij al bijna 7 jaar bij mij en het gaat gelukkig steeds beter. Maar, een ontspannen paard is natuurlijk altijd fijn! In de winter duiken de bekende ‘bakkabouters’ weer op. En bij ons blijft het niet alleen bij kabouters, want bij een bak in het bos zitten ook vaak hazen, eenden, katten etc. Die lopen door de bosjes en laten ons schrikken!

Eerst heb ik het Exceed dekje van Harry’s Horse getest, dit is de blauwe op de foto. Het valt op dat het dekje vrij stevig en een beetje zwaar is. De klittenbandjes die je aan je zadel zou moeten vast maken zijn veel te kort, die kan ik dus niet gebruiken. Verder ben ik een beetje sceptisch. Zou het echt werken? Bij het opzadelen merk ik geen verschil. Ik stap op en rijd de straat op. Wij moeten zo’n 15 minuten stappen door het dorp voor we bij de bak aankomen. Wat meteen opvalt is dat Davie zijn hoofd en hals duidelijk lager houdt dan anders. Vaak loopt hij fier rechtop, om alles goed in de gaten te kunnen houden. 
Nu is het ook mooi weer, windstil en lekker zonnig. Met rijden merk ik niet veel verschil, maar bij het longeren was hij al erg rustig en ook het rijden ging prima.

De volgende dag gaan we weer rijden. Na het borstelen leg ik eerst het dekje op zijn rug en hij begint meteen te relaxen. Zou het dan echt…? Eenmaal bij de bak aangekomen staat ons iets spannends te wachten. De gemeente heeft gesnoeid rond de bak. Van de omheining is weinig over en overal liggen houtsnippers en takken in de bak. De Davie die ik ken zou dat heel eng vinden. ‘’Dat zal wel weer rijden op een kleine volte worden..’’ Maar niets was minder waar: er was niets aan de hand. Heel braaf, ontspannen en het leek wel of hij niets doorhad van het snoeiwerk. Hij maakte zich er in elk geval niet druk om. Fijn!

Na een dag rust gaan we aan de slag met het FIR-Tech dekje van Catago. Ook dit dekje bevat keramische deeltjes. Het is duidelijk lichter dan de blauwe. Ook is het dekje zachter en dunner. Het klittenband past goed. Ook aan de lus waar de singel door gaat zit klittenband. Dit vind ik een voordeel, want ik laat mijn dekjes altijd drogen / uitwaaien op het dek. Nu hoef ik mijn singel niet door de lus te trekken, maar ik kan gewoon het klittenband losmaken. Na het borstelen leg ik het dekje erop en meteen begint Davie weer te ontspannen. ‘Het lijkt wel hypnotiserend’, zeg ik als grapje tegen een stalgenoot.

Ook met dit dekje gaat het rijden erg goed. Weer is hij ontspannen, minder onrustig en hij let beter op mij. Het dekje ventileert goed en blijft mooi droog. Iedere keer dat ik het gebruik, krijg ik wat meer zelfvertrouwen. Dit zal uiteraard ook bijdragen aan het geheel. Ik stap minder onzeker op mijn paard, wat hij ongetwijfeld merkt. 
Binnenkort heeft hij weer een massage van Lissie. Ik denk dat zij ook verschil zal merken aan zijn spieren. Verder overweeg ik ook een uitrijdeken met keramische deeltjes te gaan gebruiken. 
Tijdens onze rit naar de bak lijkt me dat ook heel fijn. Het zal per paard verschillend zijn of, en hoe goed, de producten werken. Ik raad iedereen dan ook aan om het gewoon eens te proberen. Via Lissie kun je het een en ander testen. 

Ik ben ook benieuwd of de hoofdstel onderlegger zal werken. Bij de massage heeft Lissie een deukje in een spier bij de nek ontdekt. Wie weet dat we dit ook nog kunnen verbeteren!

Meer blogs