TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Wat zijn de meest voorkomende problemen met zadels? Een vraag die mij onlangs werd gesteld. Ik ben Hans van Dijk, MSFC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. Mijn passie ligt bij paarden met korte ruggen en weinig schoft. Paarden die gereden worden door volwassen ruiters die niet passen in een 16,5 inch zadeltje.  Denk hierbij aan IJslanders, Haflingers, PRE’s en zo zijn er nog wel een aantal rassen dezelfde problematiek hebben.  Hierbij mijn top 3 van veel voorkomende problemen met zadels. 

Niet passend zadel

Op de eerste plaats zijn dit de niet passende zadels. Denk hierbij aan een een zadel wat schuift. Men denkt vaak dat het zadel te breed is en daardoor schuift. Vervolgens gaat er een dekje onder om het schuiven tegen te gaan…. helaas dit is niet de oplossing. Het zadel is al te smal, het gaat daarom schuiven. Met een dekje er onder wordt het probleem alleen maar erger. Daarbij veroorzaakt dit extra zadeldek hinder bij je paard. Jij wilt toch ook niet lopen op een paar te krappe schoenen en 2 paar sokken aan?

Slecht gevulde kussens

Slecht gevulde zadelkussens, dit is ook zo’n veel voorkomend probleem. Misschien wijst je instructeur je er wel op dat je steeds scheef zit. Kan een teken zijn van scheve kussens. Een probleem wat je zelf ook kan signaleren. Voel eens langs de kussens van de zadel. Zijn beide kanten even stevig gevuld? Voel je bobbeltjes? Zijn ze allebei gelijk qua vorm? Heb je twijfel of beide kussens gelijk zijn gevuld? Dan is het tijd om een zadelpasser te bellen. Liefst één die ter plekke je zadel kan opvullen. Kan er gelijk gecontroleerd worden of de vulling voldoende is voor je paard.

Een te lang zadel

Een te lang zadel? Ja die komen we ook vaak tegen. Je gaat regelmatig met je paard naar de fysio vanwege rugproblemen bij je paard en dan vooral in het gebied bij de lendenen. Je paard heeft moeite met buigen en/of loopt makkelijk over de schouder weg. Het zadel veroorzaakt druk op de organen, met name bij de nieren. Oorzaak kan in dit geval ook je zadel zijn. 

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Er zijn nog een groot aantal veel voorkomende problemen te bedenken. Wil je deze problemen voorkomen? Laat dan regelmatig een zadelpasser je zadel controleren of volg één van onze workshops. 

Zadelworkshop

Zadelworkshop in Montfoort, door Hans van Dijk, met veel praktische tips. Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. Vraag jij je ook wel eens af of je zadel echt goed ligt? Waar moet je op letten? Wanneer moet je een zadelmaker inschakelen?

Hans geeft tijdens de zadelworkshop antwoord op al jouw vragen. Hij is MFSC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en zijn derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hij heeft een ruime ervaring met allerlei soorten paarden.

Helaas kunnen wij vanwege Corona maatregelen voorlopig geen workshops inplannen. Vandaar dat wij een E-book hebben gemaakt, wellicht krijg je in dit E-book al antwoord op groot deel van je vragen. 

Download hier het GRATIS E-book

Zadelworkshop
Hans van Dijk

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top