TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Door: Yvonne van Dijk

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Wat zijn de meest voorkomende problemen met zadels? Een vraag die mij onlangs werd gesteld. Ik ben Hans van Dijk, MSFC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. Mijn passie ligt bij paarden met korte ruggen en weinig schoft. Paarden die gereden worden door volwassen ruiters die niet passen in een 16,5 inch zadeltje. Denk hierbij aan IJslanders, Haflingers, PRE’s en zo zijn er nog wel een aantal rassen die dezelfde problematiek hebben.  Hierbij mijn top 3 van veel voorkomende problemen met zadels. 

Niet passend zadel

Op de eerste plaats zijn dit de niet passende zadels. Denk hierbij aan een een zadel wat schuift. Men denkt vaak dat het zadel te breed is en daardoor schuift. Vervolgens gaat er een dekje onder om het schuiven tegen te gaan…. helaas dit is niet de oplossing. Het zadel is al te smal, het gaat daarom schuiven. Met een dekje er onder wordt het probleem alleen maar erger. Daarbij veroorzaakt dit extra zadeldek hinder bij je paard. Jij wilt toch ook niet lopen op een paar te krappe schoenen en 2 paar sokken aan?

Slecht gevulde kussens

Slecht gevulde zadelkussens, dit is ook zo’n veel voorkomend probleem. Misschien wijst je instructeur je er wel op dat je steeds scheef zit. Kan een teken zijn van scheve kussens. Een probleem wat je zelf ook kan signaleren. Voel eens langs de kussens van de zadel. Zijn beide kanten even stevig gevuld? Voel je bobbeltjes? Zijn ze allebei gelijk qua vorm? Heb je twijfel of beide kussens gelijk zijn gevuld? Dan is het tijd om een zadelpasser te bellen. Liefst één die ter plekke je zadel kan opvullen. Kan er gelijk gecontroleerd worden of de vulling voldoende is voor je paard.

Een te lang zadel

Een te lang zadel? Ja die komen we ook vaak tegen. Je gaat regelmatig met je paard naar de fysio vanwege rugproblemen bij je paard en dan vooral in het gebied bij de lendenen. Je paard heeft moeite met buigen en/of loopt makkelijk over de schouder weg. Het zadel veroorzaakt druk op de organen, met name bij de nieren. Oorzaak kan in dit geval ook je zadel zijn. 

TOP 3 meest voorkomende problemen met zadels

Er zijn nog een groot aantal veel voorkomende problemen te bedenken. Wil je deze problemen voorkomen? Laat dan regelmatig een zadelpasser je zadel controleren of volg één van onze workshops.

Zadelworkshop

Zadelworkshops, die geven wij in Nederland en in België. Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. Vraag jij je ook wel eens af of je zadel echt goed ligt? Waar moet je op letten? Wanneer moet je een zadelmaker inschakelen?

Hans geeft tijdens de zadelworkshop antwoord op al jouw vragen. Hij is MFSC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en zijn derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hij heeft een ruime ervaring met allerlei soorten paarden.

Meer blogs