Waarom kies je niet voor een jodphur rijbroek?

Waarom kies je niet voor een jodphurrijbroek, toen mij die vraag gesteld werd stamelde ik maar wat. Want ja waarvoor kies ik niet voor een rijbroek van dat type?

Natural horsemanschip.

Als ik aan een jodphur rijbroek denk, zie ik een beeld voor me van paardenbezitters die zich met natural horsemanship bezig houden, die op een IJslander rijden, paardenbezitters die aan grondwerken, rechtrichten aan de hand en werken aan de lange teugel tja en toch ook wel het mannelijke geslacht. Dus ik, dressuurmiep in een jodphurrijbroek???? Dat is wel een beetje raar.

De grote pasronde.

Door het enthousiasme van Yvonne van Dijk van Atorka werd ik overgehaald om een broek te komen passen. Ik dacht dat is zo gepiept. Toen we naar de afdeling jodhpur rijbroeken gingen, schrok ik er een beetje van, Yvonne heeft zo’n beetje elk beschikbaar merk en type jodphurrijbroek in haar assortiment! Dit kon nog best wel eens gaan duren besefte ik. Want ik stel hoge eisen aan een rijbroek, ongeacht of het een jodhurrijbroek is of een reguliere rijbroek. Mijn kleding moet goed zijn. Daarom houdt het passen bij mij niet op met de vraag gaat de broek dicht en staat deze leuk? Nee knie buigingen worden er gemaakt, ik wil op een zadel zitten zodat ik kan ontdekken of de rijbroek ergens trekt. Terwijl ik mijn allereerste jodphur rijbroek pas, ontdek ik dat er een band aan de binnenkant van de broekspijp zit. Deze komt onder je voetzool en houdt daarmee de broek op zijn plaats. En ik altijd maar denken dat die jodphurbroeken uitzichzelf zo mooi naar beneden bleven hangen.

Waarom wordt gekozen voor een jodphur rijbroek?

Ik vroeg aan Yvonne, waarom kiezen ruiters voor een jodphur rijbroek en niet voor een reguliere broek? Vooral de ruiters die hun paard tijdens het najaar en de winter buiten gestald hebben, hebben er voordeel bij dat ze broek kunnen combineren met jodphurschoenen in plaats van dure leren rijlaarzen die ook nog eens veel onderhoud nodig hebben als je ermee door de blubber loopt. Maar ook wordt de jodphurrijbroek geassocieerd met vrijheid.

Zeer goed advies over het type broek dat ik zou kunnen kiezen.

Na vele broeken gepast te hebben, adviseerde Yvonne mij de jodphurrijbroek van het merk Elt. Deze is gunstig geprijsd, zeker voor een broek die je gaat proberen. Door de elastische eigenschap past deze broek eigenlijk altijd wel. De broek is niet in lengtemaat beschikbaar, maar die heb ik ook niet nodig. Wat deze broek zo uniek maakt, is dat er 2 afsluitenbare zakken op de billen zitten. Zo kun je tijdens je rit toch eigendommen meenemen (al vraag ik me af of het lekker zit als je er iets in doet (nee ik heb het niet geprobeerd)).

Bron: www.paardenmiep.nl

Oh ja, jodhpurbroeken voor heren, die hebben ze ook bij Atorka!

Translate »
Scroll naar top