Welk zadel past bij mij en mijn paard

Door: Yvonne van Dijk

Welk zadel past bij mij én mijn paard? Dit leer je in de workshop van Hans van Dijk, zaterdag 20 april bij Stoeterij Fitjar in Noord Sleen.

Hans is MFSC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker met oog voor detail. De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en is derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Tevens is Hans erkend lid van de engelse PSFA(Professional Sadle Fitters Association en aangesloten bij het VZTD in Nederland. Hij heeft een ruime ervaring met allerlei paarden rassen. Echter paarden met weinig schoft en een korte rug,  dat is zijn specialisatie. Naast de IJslandse paarden komt Hans ook regelmatig bij Spaanse rijpaarden, Fjorden, Arabieren, Tinkers en zo zijn er nog tal van paardenrassen. 

Ligt mijn zadel nog wel goed

De basis ligt bij het zadel zelf, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? En niet geheel onbelangrijk, past de ruiter er goed in? Een fijn zadel is immers belangrijk voor de ruiter, maar vooral voor het welzijn van het paard. Ook als je een jong paard gaat inrijden, is het belangrijk te starten met een goed passend zadel. 

Controle zadel

Misschien wil je een gebruikt zadel aan- of verkopen? Of biedt men een paard met passend zadel aan? Hoe weet je of dit werkelijk zo is en past het zadel jou wel? 

Na deze workshop kan jij beoordelen of het zadel überhaupt nog bruikbaar is. En ’s middag gaat Hans je laten zien wanneer een zadel wel of niet passend is voor het paard. Er staan op Stoeterij Fitjar voldoende paarden, maar je mag ook je eigen paard meebrengen.  

Interesse in deze workshop

Wil jij ook leren welk zadel bij jou en je paard past? Kom dan naar de workshop, die ook interessant is voor eigenaren die geen IJslander hebben. De nadruk ligt vooral op paarden met een korte rug en weinig schoft.

Het programma zal ’s morgens starten met informatie m.b.t. de constructie van een zadel; verschillende type zadelbomen, kussens, vulling e.d. Algehele controle van een zadel, zit-en boommaten meten en mogelijkheden tot aanpassingen van het zadel.

Na de lunch zal het theoretisch gedeelte verder worden besproken en uitgelegd in de praktijk.

  • Datum: Zaterdag 20 april 09:30 – 16:30 uur
  • Plaats: Stoeterij Fitjar, De Hullen 1 in Noord Sleen
  • Kosten € 75,00 incl. de lunch 
  • Voor iedere deelnemer ligt er een handout van de presentatie 
  • Meebrengen eigen paard kan in overleg, kosten stalling zijn € 10,00
  • Opgeven kan door te mailen naar klantenservice@atorka.nl
  • Zondag 21 april is er ruimte voor zadelpas afspraken of zadelcontroles. Wil je hiervoor een afspraak maken n.a.v. de workshop. Dan rekenen wij uiteraard geen kosten. Maak hiervoor een afspraak met Hans, zijn nummer is +31 (0) 628713577. 
Is Noord Sleen niet bij jou in de buurt, Hans geeft deze workshop ook bij Marc en Lida.
  • Datum: zondag  12 mei
  • IJslanderkracht in Egmond aan den Hoef.
  • Zelfde prijs, zelfde voorwaarden.

En de workshop gaan we ook houden bij Marieke Weber in Harreveld, datum volgt. En ook in België zijn we bezig om de workshop te organiseren. Wil je informatie hierover mail ons dan. 

Zadelpasser
Zadel leasen voor je paard
Hans van Dijk zadelpasser

Meer blogs