Zadelpasconsult

Zadelpasconsult, waarom is een zadelpasconsult erg nuttig en wat levert het jou en je paard op?

Wat houdt een zadelpas consult in? Op deze vraag is eigenlijk vrij eenvoudig antwoord te geven. Het is van het grootste belang voor het paard dat een zadel goed past. Daarnaast is het streven dat het zadel ook zo optimaal mogelijk op de rug ligt. Belangrijk voor de ruiter is bovendien dat zij of hij zo prettig en in balans in het zadel zit. Tijdens het zadelpas consult bekijkt en meet onze zeer ervaren en deskundige zadelmaker dat al deze onderdelen. 

Workshop past mijn zadel nog goed
Nieuw of gebruikt zadel voor je paard
Zadelpasser Hans van Dijk
Hans van Dijk

Anamnese

De anamnese bestaat uit informatie welke de eigenaar kan geven over het paard en de ruiter. Dit kan informatie zijn over bijvoorbeeld eventuele problemen bij het rijden, gebreken welk het paard gehad heeft en over het rijden door de eigenaar en de wensen t.a.v. het gebruik. Belangrijk hierbij is ook of er eventueel nog andere ruiters zijn naast de eigenaar die het paard rijden. Vervolgens noteren we het signalement en conformatie (=bouw) van het paard, aangezien eventuele conformatie fouten van belang kunnen zijn bij het aanpassen van het zadel.

Onderzoek

Daarna volgt een globaal onderzoek van het paard op eventuele zicht- of voelbare kwetsuren of wondjes. Dit is vooral van belang bij de singelgroeve. Middels palpatie (=voeling) onderzoeken we de schouder, rug en de wervelkolom op eventuele gevoeligheden of bijzonderheden. Eventueel vragen we om het paard op een rechte lijn te laten stappen en te draven zodat we eventuele bijzonderheden in het bewegingspatroon kunnen opmerken. Een afwijking kan namelijk van groot belang zijn bij het aanpassen van het juiste zadel.

Templates

Dan wordt er een 3-tal templates (= afdrukken) met behulp van een zogenaamde flexicurve van de rug van het paard gemaakt, een voor de schouders bij het kopijzer van het zadel, een bij de laatste (18e) rib en een van de schoft. Deze templates dienen enerzijds om eventuele afwijkingen bij deze plaatsen te kunnen vaststellen en anderzijds als referentiepunt bij latere bezoeken. Ten slotte worden deze en alle andere relevante gegevens op een formulier genoteerd. Indien van toepassing kunnen er ook enkele foto’s van het paard gemaakt worden welke bij het formulier gevoegd worden.

Zadelpassen

Na dit onderzoek kan pas het feitelijk zadelpassen verricht worden waarbij rekening wordt gehouden met de resultaten uit het onderzoek en de wensen van de ruiter. Enkele voorwaarden welke van belang zijn bij het aanpassen van een zadel:

  • Het paard moet in een “normale” conditie verkeren.
  • Om in alle gangen het zadel te kunnen beoordelen, moet het paard lichamelijk in orde zijn.
  • Als je een zadel wilt aanschaffen voor een jong paard, zorg dan dat het dier voldoende zadelmak is. Heb je een jonge IJslander die de tölt nog niet beheerst, kun je in ieder geval wat draven.
  • Een stuk rechte vlakke harde ondergrond is noodzakelijk voor het opstellen en monsteren.
  • Zorg dat je de vrije beschikking hebt over een rijbaan, waar je op je gemak kunt rijden en proberen.

Tarieven

Benieuwd wat de kosten zijn van een zadelpasconsult of een reparatie aan je zadel. Bekijk dan hier onze tarieven. Vanaf € 50,00 controleren wij je zadel.

Ons werkgebied

Wij passen zadels vanaf de eilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Maar wij zijn ook regelmatig in België en Duitsland te vinden.

Review zadelpassen

“Via deze weg wilde ik Hans graag nogmaals bedanken voor de fijne zadelpas sessie van afgelopen zaterdag. Hij nam de tijd voor de afspraak, heeft goed uitgelegd wat hij deed en was daarnaast zowel paard- als klantvriendelijk. Ik zal anderen van harte aanraden bij jullie een zadel af te nemen.”