Zomereczeem bij paard en pony

Zomereczeem bij paard en pony? Hier vind je diverse tips. Zomereczeem is een probleem dat vrij veel voorkomt en geeft veel jeuk en ongemak. Het is ook bekend als staart- en maneneczeem en wordt daarom vaak aangeduid met de afkorting SME. Op deze pagina is uitgebreide informatie te vinden over zomereczeem bij paarden, hoe je het kunt herkennen, wat je ertegen kunt doen en hoe je de klachten kunt verminderen.

Wat is zomereczeem bij paard en pony?

Zomereczeem is allergische reactie die veel jeuk veroorzaakt. Om de jeuk te verminderen gaan paarden en pony’s schuren waardoor de manen en de staart afbreken. Er ontstaan kale plekken en paarden schuren soms tot bloedens toe. 

Hoe ontstaat zomereczeem bij paarden en pony’s?

Paarden en pony’s die overgevoelig zijn voor de voor de knut (Culicoïdes Robertii) kunnen zomereczeem ontwikkelen. Het is een allergische reactie van het paard op het speeksel dat de vrouwelijke knutten afscheiden in het lichaam als ze bijten. De knut leeft namelijk van het bloed van het paard. En om bij dit bloed te komen bijten ze het paard en zuigen ze het bloed op. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in het speeksel een bepaald eiwit zit. Bij paarden die hier gevoelig voor zijn, veroorzaakt dit een allergische reactie waardoor staart- en maneneczeem (SME) ontstaat. Echter, niet goed passend rantsoen of bijvoorbeeld stress, kan ook jeuk veroorzaken bij een paard. Vaak is het een combinatie van factoren.

Kan elk paard zomereczeem krijgen?

Gelukkig is het niet zo dat elk paard of elke pony zomereczeem zal krijgen. Inmiddels is het duidelijk dat sommige paardenrassen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van zomereczeem bij anderen. Denk hierbij aan de Fries, de Fjord, de Haflinger, de Shetlander en de IJslander. Omdat er sprake is van een genetische aanleg, zie je ook dat in sommige bloedlijnen het vaker voorkomt, terwijl in andere bloedlijnen het probleem niet of nauwelijks voorkomt.

Waar komen knutten voor?

De knut kan op veel plekken voorkomen maar heeft een voorliefde voor plekken met water, struiken en bomen in de buurt. In de zomermaanden zijn de knutten het meest actief. Daarom wordt het probleem ook ‘zomereczeem’ genoemd. Maar als de weersomstandigheden gunstig zijn, kunnen ze van maart tot en met oktober overlast veroorzaken. Knutten houden niet van direct zonlicht en wind. Ze zijn het meest actief tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Aan de kust en op de waddeneilanden hebben paarden vaak minder klachten. Dit houdt waarschijnlijk verband met de wind en het zeeklimaat, waar de knut niet van houdt.

Wanneer krijgen paarden last van staart- en maneneczeem?

In de zomermaanden, wanneer de knut het actiefst is, is de kans op eczeem het grootst. De knut wordt actief als de temperatuur stijgt. Vaak krijgen paarden direct klachten. Het wordt warmer, de zon gaat schijnen, de knutten worden meteen actief. Bij de meeste paarden en pony’s die last krijgen, ontwikkelt het eczeem zich vanaf het tweede levensjaar. Helaas is het zo dat bij extreme gevoeligheid dit ook al in een vroeger stadium kan gebeuren. Ook op latere leeftijd kan SME zich nog ontwikkelen, zij het dat de kans hierop wat kleiner is. Over het algemeen houdt een paard zijn hele leven last van de klachten.

Hoe kun je de verschijnselen van zomereczeem herkennen?

Vervelende jeuk, vooral bij de manen, staart en soms in de buiknaad, is het gevolg van eczeem. En om deze jeuk te verlichten gaat een paard schuren, krabben en soms zelfs zichzelf bijten. Hierdoor breken de manen en staart vaak af en kunnen er kale, geïrriteerde en verharde plekken op de huid bij de manen en staart ontstaan. Alhoewel er wel veel onderzoek naar gedaan wordt, is een wetenschappelijke test om zomereczeem vast te laten stellen er nog niet. Een dierenarts stelt de diagnose op basis van ervaring en door het uitsluiten van mogelijke andere aandoeningen (zoals mijten).

Zijn er geneesmiddelen tegen zomereczeem?

Ondanks alle onderzoek dat gedaan is en wordt, is er nog geen geneesmiddel ontwikkeld dat de gevolgen van zomereczeem kan bestrijden. Wel kun je door het nemen van de juiste maatregelen de gevolgen van staart- en maneneczeem zoveel mogelijk beperken. Symptoombestrijding is het enige wat je kunt doen. Sinds een paar jaar is het product Cool4Horses op de markt, een eerste product wat de allergische reactie vermindert. Het is een supplement dat de jeuk enigszins beheersbaar maakt. 

Zomereczeem bij paard en pony Advies Informatie en Tips ZomereczeemdekenZomereczeemdeken

Als je paard er gevoelig voor is, kun je hem het beste beschermen met een zogenaamde zomereczeem deken. Dit is een paardendeken die speciaal ontwikkeld is om de knutten niet de gelegenheid te geven om het paard te steken. Alle kwetsbare plekken bij de hals, de staart, de buik en de romp zijn door de deken afgedekt waardoor de knut geweerd wordt. Op de pagina eczeemdekens kun je uitgebreide informatie en veel aanbiedingen van een groot aantal merken vinden.

Weerbaarheid van het paard verhogen

Alhoewel er sprake is van een genetische aanleg, kun je er wel voor zorgen dat het immuunsysteem van het paard verbeterd wordt, waardoor de kans op het ontstaan van klachten door SME kleiner wordt. Als het paard goed in zijn vel zit en en goed gezond is, kan hij hier bij de juiste aanpak heel veel baat hebben. Denk hierbij ook aan een controle door een tandarts of gebitsverzorger. Een goed gezond paard als basis is heel belangrijk!

Vermijd plekken waar knutten gedijen

Knutten houden van schaduwrijke, vochtige en windstille plekken. Op grasland of een weide die open is en waar de wind vrij spel heeft, komt de knut niet graag. Dus de kans dat paarden en pony’s hier gebeten worden is een stuk kleiner. Bij weideland dat dicht aan zee gelegen is, zie je de knut dan ook nauwelijks. Voor paarden die extreem veel last hebben van de gevolgen van eczeem is verplaatsing naar de kust soms een oplossing.

Wat kun je doen om zomereczeem te verlichten en te beperken?

Goed rantsoen voor meer weerstand tegen zomereczeem

Wat voer jij je paard? Is dit een rantsoen van reguliere brokken, veel paardensnoepjes, appels of brood? Deze producten bevatten een hoog zetmeel- en suikergehalte. Onze ervaring is dat een deel van de paarden hier jeuk van krijgt. Er lijkt in elk geval een verband te zijn tussen de hoeveelheid suiker en de maten van de klachten. Zodra de paarden het gras op gaan krijgen ze dan meer jeuk. Wij adviseren dan onbeperkt ruwvoer te geven en dit aan te vullen met goede mineralen en vitamine brok. Wees kritisch op het teveel eten van gras. Zeker het gras in het voorjaar bevat veel fructaan en dat heeft een negatieve uitwerking. Je kun je paard of pony het beste laten grazen op een terrein met lang gras. Eventueel kun je een graaskorf omdoen om de hoeveelheid gegeten gras te beperken. Op de pagina kopzorgen over zomereczeem kun je uitgebreide informatie en advies over de voeding vinden.

Klambu Pure Aloë Vera GelStaart- en maneneczeem lotion

Jeuk is voor het paard met eczeem het meest vervelende. Hij zal er alles aan doen om de jeuk te verlichten. Schuren, krabben en bijten. Hierdoor ontstaan kale plekken bij de manen en staart. Gelukkig zijn er een aantal lotions die de kans op bijten en de jeuk behoorlijk kunnen verminderen. Bij gebruik hiervan wordt de kans op kale plekken en bijtwonden een stuk minder. Op de pagina zomereczeem huidverzorging kun je verschillende van deze lotions vinden. Sommige paarden schuren zelfs helemaal niet meer na het aanbrengen van een huidverzorgingsproduct.

Drainage Compositum Groene OsManuele Lymfe Drainage (MLD)

Bij eczeemklachten is het van belang om je paard of pony zoveel mogelijk “schoon” te houden. Door het lymfesysteem te stimuleren worden de afvalstoffen beter en sneller afgevoerd. Je kunt hierbij gebruik maken van Drainage compositum van Groene Os, of een van de andere detoxproducten.

Tot slot

Zomereczeem bij paarden is een allergische aandoening waarvoor nog geen medicijnen beschikbaar zijn. Wel kun je er alles aan doen om de klachten voor je paard te verminderen. Heb je een vraag over een van onze producten of heb je advies nodig, neem dan gerust even contact op. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring met (onze eigen IJslandse) paarden met eczeem. We helpen je graag! Een laatste advies is om bij twijfel over de gezondheid van je paard een goede dierenarts te raadplegen!

Scroll naar top