Je paard detoxen

Door: Yvonne van Dijk

Het voor- en najaar zijn dé momenten waarop paarden vele veranderingen ondergaan. Niet alleen staat het verharen centraal, ook de daglengte (licht), de temperatuur én ook de voeding van je paard veranderen. Dit heeft effect op de hormoonhuishouding en stofwisseling van je paard. Het voor- en najaar zijn intensieve periodes voor de lever en nieren. Het lichaam produceert veel vrije radicalen (afvalstoffen), die door de lever moeten worden afgebroken. De ideale periode voor een detox kuur, afvoeren van afvalstoffen en optimale stofwisseling voor ieder paard!

Tijd voor actie! Wij adviseren in het voor- en najaar een detox kuur voor je paard. Dit is niet alleen aan te raden bij paarden met klachten, voor ieder paard kan het goed zijn om het lichaam eens goed te reinigen.

Waarom Detox kuur?

Francien Kamp van Anibalance vertelde: “In de natuur zorgt het paard zelf voor zijn detoxkuur door middel van kruiden. Helaas worden onze paarden niet natuurlijk gehouden ook al doen we zo veel mogelijk ons best om de natuur na te bootsen. Daarnaast krijgen de hedendaagse paarden via stress, milieu, voeding, medicatie, vaccinaties, ontwormingen, stralingen etc. gifstoffen binnen die het paard in eerste instantie zelf probeert te verwijderen via de lever en nieren. De meeste toxines zijn niet natuurlijk en worden opgeslagen in het lichaam. Op den duur kan dit zeker wel problemen in het lichaam veroorzaken.  Een voor- en najaarskuur is aan te raden en is naar mijn idee zeker geen verkooppraatje, maar juist een onderdeel van het nabootsen van de natuur.”

Verder vertelt Francien: “Het is wel belangrijk als je gaat detoxen daar verstandig mee om te gaan. De conditie (voornamelijk gezondheid en voedingsconditie) is de graadmeter hoe je gaat detoxen. Bepaalde middelen, ook al zijn ze natuurlijk, kunnen heftige reacties veroorzaken wanneer het paard bijvoorbeeld niet zo lekker in zijn vel zit. Sowieso kunnen er reacties ontstaan maar dat is de weg van de giften die naar buiten komen. Ga er dus verstandig mee om en vraag advies als je twijfelt. Liefst bij een natuurgeneeskundig therapeut. Die zijn er voor opgeleid om holistisch naar het paard te kijken en op die manier een diergerichte behandeling in te zetten.”

Eczeemklachten

Bij eczeemklachten is het belangrijk om het systeem van je paard zoveel mogelijk ‘schoon’ te houden. Door het lymfesysteem te stimuleren, worden opgehoopte afvalstoffen beter en sneller afgevoerd. Manuele Lymfe Drainage – een specialistische massagetechniek om de lymfebanen soepeler te maken zodat het lymfevocht beter afgevoerd kan worden – zou hierbij kunnen helpen. Daarnaast  bestaat er ook een detox kuur. Dit zijn kruidenpreparaten, die het proces van detoxen ondersteunen. Helaas is slechts naar weinig serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan. Van slechts drie kruiden bestaat voldoende bewijs dat het iets doet: mariadistel – geelwortel – kappertjesplant. De eerste bevat stoffen die volgens onderzoek helpen de lever te ontgiften (ook onder de naam van het extract silymarine). Kurkuma/geelwortel is een krachtige ontstekingsremmer die misschien zelfs een rol heeft bij het voorkomen van kanker. Kappertjes en de kappertjesplant bevatten krachtige antioxidanten zoals quercetine, die helpen bij het opruimen van (ontsteking)schade in het lichaam. Voor de effecten van overige kruiden bestaat weinig wetenschappelijk bewijs, wat overigens niet wil zeggen dat ze niet zouden werken.

Vragen

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met de Atorka klantenservice. Ons team heeft veel kennis op het gebied van zomereczeem. Wat kun je nog meer doen als je paard zomereczeem / zomerkriebels / SME heeft? Dat lees je in onze Nieuwsbrief, wil je niets missen? Meld je dan aan op de homepage.

Heltie horse brandnetel
HELTIE Horse Brandnetel
Bye Bye Itch supplement
Hilton Herbs BYE, BYE Itch
Happy Belly Solid
Of kijk eens naar de darmgezondheid van je paard

Meer blogs