Zomereczeem onder controle met voeding

Door: Yvonne van Dijk

Ja het kan echt, zomereczeem onder controle met voeding. Bij de ontwikkeling van zomereczeem spelen meerdere factoren een rol, zoals erfelijkheid, algehele conditie, een verminderde weerstand, stress en omgevingsfactoren, … maar ook voeding speelt een belangrijke rol! Bij de behandeling van zomereczeem is het belangrijk om je paard niet enkel uitwendig te behandelen met verzorgende producten of een deken. Maar neem ook het rantsoen van je paard eens kritisch onder de loep. Het is belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en de stofwisseling en darmflora van je paard te optimaliseren.

Paarden met zomereczeem reageren over het algemeen negatief op zetmeel- en suikerrijke producten zoals reguliere biks, muesli en slobber op basis van granen, maar ook wortels, appels, brood, bietenpulp en weidegang (vers gras) kunnen een negatief effect hebben op de mate van jeuk.

Ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren hebben een negatief effect. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard voldoende van deze voedingstoffen binnenkrijgt. Je paard kan deze niet enkel uit zijn ruwvoer halen. Een goede aanvulling op het ruwvoer is noodzakelijk!

Hoe voer je een paard met huidproblemen / zomereczeem?

Stap 1: voorzie je paard in de benodigde vitaminen en mineralen met Vitalbix Daily Complete, geconcentreerde vitaminen- en mineralenbrok. Houd een iets hogere dosering aan dan gemiddeld, van ca. 80 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag bij lichte arbeid, 400 gram bij een 500 kg paard per dag. Staat je paard al gedurende een lange periode alleen op een rantsoen van ruwvoer? Start dan de eerste 8 weken met een dosering van 110-120 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag om eventuele tekorten aan te vullen, 550 tot 600 gram per dag bij een 500 kg paard. Er is overigens ook een Vitalbix Daily Complete versie met timothee als drager in plaats van lucerne. We horen dat dit deze timothee versie ook veel verbetering brengt.

Stap 2: heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Voer je momenteel bijvoorbeeld een sportmuesli op basis van granen? Kies dan in plaats van Daily Complete voor Vitalbix Active+ de vezelrijke sportmuesli of een combinatie van Active+ en Daily Complete.
Bijvoorbeeld: 300 gram per 100 kg lichaamsgewicht Active+ sportmuesli per dag, 1,5 kg bij een 500 kg paard. OF: 200 gram per 100 kg lichaamsgewicht Active+ sportmuesli per dag, 1,0 kg bij een 500 kg paard + 160 gram Vitalbix Daily Complete.

Stap 3: vul voor extra vezels en eiwitten aan met Vitalbix Pure Lucerne+ of kies voor de FiberMix als je paard reageert op lucerne. Meng altijd wat lucerne of fibermix door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen zodat je paard goed moet kauwen (voorkomt slokdarmverstopping). Voor extra vezels is 0,5 tot 1 voerschep lucerne per dag voldoende. Blijft je paard achter in bespiering verhoog de dosering dan naar maximaal 5 voerscheppen van 200 gram per dag. 

Stap 4: voeg dagelijks Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E toe aan het voer voor extra omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de huid bij paarden met zomereczeem. Start met 1 pompje van 30 ml per dag en voer op naar 3-4 pompjes van 30 ml per dag, bij paard 500 kg. Maar ook de Omega-3 olie van Icelandpet is een goede olie om bij te voeren. Onze Fákur deed het bijzonder goed op deze rijke olie. 

Stap 5: meng in de zomermaanden een supplement door het voer ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen. Start hiermee ruim voordat het eczeemseizoen begint. Denk hierbij aan Bye, Bye Itch bijvoorbeeld.

Alle Vitalbix producten zijn uitgebreid getest op paarden met zomereczeem met positieve resultaten. Het effect van voeding op de mate van jeuk kan bij eczeempaarden direct maar soms ook pas na een langere periode zichtbaar is. De jeuk kan met een gezond rantsoen ieder jaar minder worden. Wij kiezen voor Vitalbix vanwege goede ervaringen met onze eigen paarden. 

Waar dien je verder op te letten?

Beoordeel de invloed van gras
Bij veel paarden met zomereczeem speelt gras een belangrijke rol bij de mate van jeuk. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan. Echter er zijn ook paarden waarbij na een paar uur gras in de zomermaanden een toename van de jeuk zichtbaar is. Wanneer je paard een hevige vorm van zomereczeem heeft is een volledig weideloze periode in de zomer aan te raden. Zorg wel voor voldoende sociale contacten met andere paarden. Om te beoordelen wat voor invloed gras op jouw paard heeft dien je hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Zet je paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid. Denk ook aan het gebruik van een graaskorf, een graaskorf scheelt veel grasopname. 

Zorg voor een juiste Body Condition Score
Overgewicht of ondergewicht kan een negatief effect hebben. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de arbeid. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Laat je paard ieder jaar wegen.

Geef voldoende beweging
Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam kan een negatief effect hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomereczeem daarom zo veel mogelijk (intensieve) beweging.

Voorkom stress
Stress kan een negatieve invloed hebben. Zorg ervoor dat je paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om je paard i.v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren.

Let op: jeuk kan bij paarden ook veroorzaakt worden door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen naast een allergie voor insecten ook allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd.

Heeft je paard jeuk buiten zomereczeem seizoen

Dan is het goed om deze blog eens te lezen en de vragen te beantwoorden. Door de jaren leren we steeds meer over de gevolgen van een slecht werkend darmen. Samen met GreenValley uit Wageningen geven we graag advies om je paard te helpen. Ieder paard met minder tot geen jeuk is winst tenslotte.

Huidverzorgende producten

In onze webwinkel vind verschillende huiverzorgende producten. Bekende producten zijn SkinCalmin en Helmosan, nieuwe producten in onze winkel zijn de Happy Skin Zomereczeem spray en Happy Skin wondgel. Maar ook de Botanica producten zijn nieuw. Happy Skin producten zijn ontwikkeld bij GreenValley in Wageningen, hier wordt het product ook geproduceerd. Een team van wetenschappers stond aan de wieg van deze product lijn welke overigens 100% natuurlijk is en verpakt wordt in duurzaam materiaal. Botanica hebben we toegevoegd aan ons assortiment vanwege de vragen hierover van klanten. Een kleine product lijn waar inmiddels veel klanten erg tevreden over zijn. 

Graaskorf of grasmasker voordelen en nadelen op een rij
Hoe werkt Happy Skin Zomereczeem spray?
Nieuw Botanica
Advies nodig? Mail naar klantenservice@atorka.nl

Meer blogs