Zomereczeem onder controle met voeding

Zomereczeem onder controle met voeding
Bij de ontwikkeling van zomereczeem spelen meerdere factoren een rol zoals erfelijkheid, algehele conditie, een verminderde weerstand, stress en omgevingsfactoren, ….. maar ook voeding speelt een belangrijke rolBij de behandeling van zomereczeem is het belangrijk om je paard niet enkel uitwendig te behandelen met verzorgende producten of een deken. Maar neem ook het rantsoen van je paard eens kritisch onder de loep. Het is belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en de stofwisseling en darmflora van je paard te optimaliseren.

Paarden met zomereczeem reageren over het algemeen negatief op zetmeel- en suikerrijke producten zoals reguliere biks, muesli en slobber op basis van granen, maar ook wortels, appels, brood, bietenpulp en weidegang (vers gras) kunnen een negatief effect hebben op de mate van jeuk.

Ook een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren hebben een negatief effect. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard voldoende van deze voedingstoffen binnenkrijgt. Je paard kan deze niet enkel uit zijn ruwvoer halen. Een goede aanvulling op het ruwvoer is noodzakelijk!

Hoe voer je een paard met huidproblemen / zomereczeem?

Stap 1: voorzie je paard in de benodigde vitaminen en mineralen met Vitalbix Daily Complete, geconcentreerde vitaminen- en mineralenbrok. Houd een iets hogere dosering aan dan gemiddeld, van ca. 80 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag bij lichte arbeid, 400 gram bij een 500 kg paard per dag. Heb je de afgelopen tijd weinig bijgevoerd? Start dan de eerste 8 weken met een dosering van 110-120 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag om eventuele tekorten aan te vullen, 550 tot 600 gram per dag bij een 500 kg paard.

Stap 2: heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Voer je momenteel bijvoorbeeld een sportmuesli op basis van granen? Kies dan in plaats van Daily Complete voor Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli of een combinatie van Active+ en Daily Complete.
Bijvoorbeeld: 300 gram per 100 kg lichaamsgewicht Active+ sportmuesli per dag, 1,5 kg bij een 500 kg paard. OF: 200 gram per 100 kg lichaamsgewicht Active+ sportmuesli per dag, 1,0 kg bij een 500 kg paard + 160 gram Vitalbix Daily Complete.
OF: 100 gram per 100 kg lichaamsgewicht Active+ sportmuesli per dag, 0,5 kg bij een 500 kg paard + 280 gram Vitalbix Daily Complete.

Stap 3: vul voor extra vezels en eiwitten aan met Vitalbix Pure Lucerne+. Meng altijd wat lucerne door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen zodat je paard goed moet kauwen (voorkomt slokdarmverstopping). Voor extra vezels is 0,5 tot 1 voerschep lucerne per dag voldoende. Blijft je paard achter in bespiering verhoog de dosering dan naar maximaal 5 voerscheppen van 200 gram per dag. Let op: sommige (eczeem)paarden reageren niet goed op pure lucerne. Neemt de jeuk toe nadat je lucerne bent gaan voeren stop dan 2 weken met het voeren van lucerne om te beoordelen of jouw paard mogelijk niet tegen lucerne kan.

Stap 4: voeg dagelijks Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E toe aan het voer voor extra omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de huid bij paarden met zomereczeem. Start met 1 pompje van 30 ml per dag en voer op naar 3-4 pompjes van 30 ml per dag, bij paard 500 kg.

Stap 5: meng in de zomermaanden een supplement door het voer ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen. Start hiermee ruim voordat het eczeemseizoen begint. Denk hierbij aan Bye, Bye Itch bijvoorbeeld.

Alle Vitalbix producten zijn uitgebreid getest op paarden met zomereczeem met positieve resultaten. Het effect van voeding op de mate van jeuk kan bij eczeempaarden direct maar soms ook pas na een langere periode zichtbaar is. De jeuk kan met een gezond rantsoen ieder jaar minder worden.

Waar dien je verder op te letten?

Beoordeel de invloed van gras
Bij veel paarden met zomereczeem speelt gras een belangrijke rol bij de mate van jeuk. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan. Echter er zijn ook paarden waarbij na een paar uur gras in de zomermaanden een toename van de jeuk zichtbaar is. Wanneer je paard een hevige vorm van zomereczeem heeft is een volledig weideloze periode in de zomer aan te raden. Zorg wel voor voldoende sociale contacten met andere paarden. Om te beoordelen wat voor invloed gras op jouw paard heeft dien je hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Zet je paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid. Denk ook aan het gebruik van een graaskorf, een graaskorf scheelt veel grasopname.

Zorg voor een juiste Body Condition Score
Overgewicht of ondergewicht kan een negatief effect hebben. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de arbeid. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Laat je paard ieder jaar wegen.

Geef voldoende beweging
Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam kan een negatief effect hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomereczeem daarom zo veel mogelijk (intensieve) beweging.

Voorkom stress
Stress kan een negatieve invloed hebben. Zorg ervoor dat je paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om je paard i..v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren.

Let op: jeuk kan bij paarden ook veroorzaakt worden door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen naast een allergie voor insecten ook allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd.

Behandel je paard uitwendig met Skincalmin Anti-Itch Lotion, Skincalmin Neutralizing Spray en Skincalmin Healing Shampoo en gebruik indien nodig een eczeemdeken of vliegendeken.

Bron: Vitalbix.nl

Scroll naar top