SME bij paard

Zomereczeem paard staart en manen

SME is een jeukende huidaandoening bij paarden. De paarden hebben, zoals de naam al zegt voornamelijk jeuk aan de staart en manen. Daarnaast kan het ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd. De jeuk wordt veroorzaakt door steken van de Cullicoïdes mugjes die vanaf april/mei in bos- en waterrijke gebieden voorkomen. Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen. 

Timing

Bij de aanpak van staart en manen geldt eigenlijk hetzelfde als bij héél veel klachten: voorkomen is beter dan genezen! Een behandeling kan beter te vroeg dan te laat worden ingezet. Het is raadzaam al in februari/maart te beginnen met het voorkomen én bestrijden van de symptomen. Door tijdig te beginnen met de behandeling, worden de symptomen aanzienlijk verminderd.

Draineren

Het is verstandig om vroeg in het voorjaar te beginnen met draineren. Zodat alle opgehoopte afvalstoffen, die het immuunsysteem belasten, uitgescheiden worden. Deze kuur van ongeveer een maand kan in ernstige gevallen twee tot drie maanden worden gegeven maar dient in ieder geval te worden herhaald aan het begin van de herfst.

Totaal aanpak

Wij zijn van mening dat hét wondermiddel tegen staart- en maneneczeem niet bestaat. In onze benadering wordt een klacht niet als een op zichzelf staand iets bekeken en behandeld (‘we hebben hoofdpijn; we nemen een pijnstiller’), maar wordt gekeken naar het levend wezen als geheel van met elkaar samenhangende factoren. Factoren die allemaal van invloed op de gezondheid van een dier zijn. Ook voor gezonde staart- en manen zijn verschillende factoren van invloed die tegelijkertijd aangepakt moeten worden wil de behandeling echt verbetering laten zien. 

Management van het paard

Indien mogelijk! Het is raadzaam om paarden op tijd uit de wei te halen. De mugjes zijn vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang actief. Daarnaast is het ook verstandig om paarden al rond een uur of 3 ´s middags op stal te zetten. Ook tussen zonsopgang en een uur of 11 is het raadzaam het paard binnen te houden. De Culicoïdes mug komt vooral voor in bosrijke omgevingen, in sommige gevallen kan het zelfs goed zijn een paard tijdelijk te verplaatsen naar een minder bosrijke omgeving. Aangezien deze mugjes niet heel goed kunnen vliegen kan een ´winderige´ omgeving, bijvoorbeeld aan zee of in een open polder, soms uitkomst bieden.

Voeding van het paard

Ook de voeding kan van invloed zijn op het ontstaan van staart- en maneneczeem. Te nat kuilvoer kan de zuurgraad in het lichaam verhogen waardoor meer afvalstoffen ontstaan. Hierdoor wordt een paard vatbaarder voor allergie en eczeem. Ook een overdaad aan voeding kan belastend zijn voor het paard en bijdragen aan het ontstaan of verergeren van staart- en maneneczeem. Vooral jong gras heeft, met name in de toppen, een hoog fructosamine-gehalte. Deze suikers zijn, in te hoge mate, belastend voor de lever en kunnen leiden tot insulineresistentie en verhogen de kans op SME en hoefbevangenheid. Naast een drainagekuur om afvalstoffen uit (onder andere) de lever af te voeren, is het daarom raadzaam paarden sober te voeren en een goede, uitgebalanceerde voeding te bieden.

Samenvattend ziet de totaal-aanpak voor gezonde staart- en manen er als volgt uit:

  1. Zorg voor een goed functionerend immuunsysteem
  2. Verminder de gevoeligheid voor de mugjes
  3. Verminder de reactie/zwelling op de mugjes
  4. Neem preventieve maatregelen als een deken, goede huisvesting en een juist weidemanagement
  5. Gebruik uitwendig, zowel preventief en curatief, een lotion voor een sneller herstel van de huid 
  6. Zinkzwavel kan gebruikt worden voor de aangedane plek(ken)
  7. Zorg voor een goede balans in de darmflora voor een optimale weerstand 
  8. Ondersteun met een omega-3- of (vis)olie voor het versoepelen van celmembranen
  9. Wees alert op een goede suikerbalans
Bron: NML Health BV te Weesp
Zomereczeem-sme-paarden

Heb je vragen n.a.v. deze blog? Stuur dan een mailtje aan de klantenservice van Atorka Ruitersport of bel ons. Het nummer is 0348 446168.

Translate »
0
Scroll naar top