Zomereczeem en voeding

Door: Yvonne van Dijk

Zomereczeem en voeding

Voeding speelt een hele belangrijke rol bij een verstoring van het microbioom. Vooral een overmaat aan suikers en zetmeel in de voeding kunnen zorgen voor problemen in de darmen. Schimmels uit bijvoorbeel ruwvoer of slecht opgeslagen voer gedijen erg goed op suikers en zetmeel. 

Gezonde darmen is een gezonde immuniteit

Zoals we allemaal weten zijn paarden herbivoren: ze eten alleen maar plantaardig materiaal en dan met name plantaardig materiaal met veel ruwe celstof. Bij de vertering van dat ruwe celstof maakt jouw paard gebruik van een groot aantal en variatie aan bacteriën, schimmels en gisten. Alle deze micro-organisme samen noemen we de darmflora of microbioom. Het microbioom van jouw paard fermenteert de ruwe celstof. Door deze fermentatie wordt ruwe celstof omgezet in energie die voor je paard beschikbaar is.

Naast het fermenteren van ruwe celstof heeft het microbioom nog een andere belangrijke functie: het aansturen van de immuuncellen. Immuuncellen zorgen voor de afweer van het lichaam tegen ziekteverwerkers. Een gezond microbioom zet de immuuncellen op de juiste manier inwerking, zodat ze hun werk zo optimaal mogelijk kunnen doen.

Een onbalans in het microbioom zorgt dan ook voor een minder goede aansturing van de immuuncellen, waardoor ze niet adequaat of zelfs te actief gaan werken. Goede voeding kan bijdragen aan een gezond microbioom en daarmee de overgevoeligheidsreacties bij bijvoorbeeld zomereczeem verminderen.

Een passend rantsoen

Voor paarden met overgevoeligheidsreacties is een passend rantsoen van belang.  Het toevoegen van de Happy Belly Solid naast een passend rantsoen kan gunstig zijn voor paarden met deze klachten.

Vandaar dat Florian Horsefood en Atorka de handen in één slaan.

Samen met de eigenaar gaan wij kijken naar de voeding. Eventueel ruwvoer laten analyseren, en de stress bij het paard zoveel mogelijk verminderen. Maar ook is is goede hygiëne/opslag van het voer zijn essentieel.

Paarden en pony’s met een, (ernstig) verstoorde darmflora/microbioom zullen altijd gevoelig blijven. Met behandeling en ondersteuning kunnen ze aanzienlijk opknappen, maar het vergt vaak wel een goed management van de eigenaar om het ook goed te houden en een terugval te voorkomen. 

Wij stellen daarom per paard een behandelplan én advies op maat op. Want voeren doe je met een plan! 

Resultaten

Jantine Stuiver en Bianca Rozendaal zijn één van de eersten die wij mochten adviseren. Zij zijn vooral gestart met de Happy Belly en de Happy Skin producten. Jantine had een voeradvies van een dierenarts gekregen en dit advies in combinatie met de Belly werkt prima voor haar paarden. 

Bianca was ook al gedurende langere tijd bezig en heeft inmiddels een manier gevonden om de allergische reactie van haar paard onder controle te krijgen.

Wesley Zegers met Star, daar zijn we net mee gestart. En wij gooien niet gelijk alles overhoop. Kleine stapjes maken is belangrijk, goed kijken hoe een paard reageert. Dan pas de volende stap. Daarbij is Star allergische voor heel veel, er wordt vanuit Florian Horsefood goed gekeken naar de bloeduitslagen van dit paard alvorens we een ander rantsoen gaan bepalen.

Tips

Bij een paard met overgevoeligheidsreacties/allergieën is stap 1 het inzetten van de Happy Belly Solid. Dit product laat de darmwand goed werken. Vooral het tegenhouden van schadelijke stoffen en bacteriën is belangrijk en vraagt veel energie. Bij een ontsteking in de darm lekken schadelijke stoffen naar het bloed en geven ernstige problemen. Calciumbutyraat, een verbinding van calcium en boterzuur, is een goede energiebron voor de darm en versterkt de afdichting van de darm waardoor problemen worden voorkomen. 

Naast deze stap ga je het rantsoen van je paard verbeteren. Wat voor ruwvoer krijgt het paard en hoeveel? Maar ook kan je gaan kijken naar Florian Fibre Grass, dit zorgt voor een gezonde basis en een optimale werking van het microbioom. De Care Fit Support Mix van Florian bevat o.a. heilzame kruiden voor een goede ondersteuning van de het immuunsysteem én de werking van lever en nieren. Daarnaast kun je het geheel aanvullen met de ViMi Care om je paard voldoende vitamine en mineralen te geven, zonder ballast. Alles vrij van melasse, soja en granen.

Wil jij een advies op maat?

Neem dan contact op met het Atorka Team door een mail te sturen naar advies@atorka.nl in de mail graag beschrijven wat het rantsoen van je paard is. Maar ook hoe lang je paard al klachten heeft. Hoe is de huisvesting van je paard en hoeveel beweging krijgt je paard. Het mag een beknopt verslag zijn, hebben wij vragen dan zullen we die zeker stellen.

Team Atorka

Bronnen: Greenvalley Health Products – Phytonics – Florian Horsefood

Florian Care Fit
Forian First Care Mix
Zomereczzeem en voeding
Happy Belly Solid
Florian Fibre Grass
Florian Fibre Grass

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >