E-book: Zadelcheck

Door: Yvonne van Dijk

De Tolthester zadels zomer 2018

CHECK NU JE ZADEL!

E-book Hans van Dijk MSFC gediplomeerd zadelmaker en zadelpasser bij Atorka Ruitersport.

DE ZIJKANT

Leg het zadel op jouw paard, en kijk. Waar ligt het zadel?

Begin aan de voorkant. Het zadel hoort 2-3 vingers vanaf de schouder te liggen. Zoek de schouder van je paard op, plaats hier 2 tot 3 vingers en dan zie je waar het zadel hoort te beginnen. Deze plek is bij ieder paardenras het zelfde. Dit heeft te maken met de trapezium spier. Die ligt langs voorbeen. Ligt het zadel op deze spiergroep, dan zal het paard hier hinder van ondervinden.

Kijk nu eens naar de achterkant. De achterkant van het zadel hoort niet voorbij de 18e rib te liggen. Achter de 18e rib geen ……….. Zoek de laatste rib en volg deze naar boven.

Tip: de ribben lopen niet recht naar boven, maar met een boog.

Zadelpasser Hans van Dijk

ZADEL

Zet je paard ‘waterpas’ dit betekent netjes vierkant op een gelijke bodem. Bekijk je zadel. Ligt dit recht op je paard? Of ligt het juist achterover? Misschien kan je hetgeen je met het blote oog ziet ook wel voelen. Dubbel checken is altijd beter!

Ga eens voelen met je hand onder het zadel door of je overal gelijke druk hebt. Ben je rechts? Dan je linkerhand op het zadel neerleggen, niet drukken, maar puur om te voorkomen dat zadel gaat schuiven. Je rechterhand steek je achter het zweetblad onder het zadel. Vervolgens gaat je hand van voor naar achter onder de kussens van het zadel.

Is er ruimte onder het zadel? Dan kan het zijn dat je zadel brugt. Het zadel sluit alleen aan de voor- en achterzijde. Een typisch voorbeeld van een niet passend zadel. Of vind je dat je hand aan de achterzijde wat ‘vastloopt’? Klopt dit met hetgeen je zag toen je eens goed keek naar de manier waarop je zadel op je paard ligt? 

Nog een plek om te voelen. Ga met je hand voor langs zweetblad, van boven naar beneden aan de voorkant van je zadel. Hoeveel druk ervaar je? Gaat je hand er eenvoudig onder door? Of gaat dit moeizaam? Hier bepaalt de druk die je ervaart of het zadel goed past, te nauw is of juist veel te ruim.

SCHUIVEN

Misschien schuift je zadel wel veel, de kans is groot dat het te nauw is. Het zadel past niet goed op de rug, en komt omhoog. Maar dat kan je nu zelf beoordelen. Dit moet je niet oplossen met een extra dekje of bontje, dit maakt het zadel alleen maar smaller.

Hoe ligt je zadel

DE ACHTERKANT

Zet je paard vierkant, op een bodem die nagenoeg waterpas is. Ga dan eens achter je paard staan? Wat valt je op? Ligt je zadel recht op de rug van je paard? Sluiten de kussens netjes aan?

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >