Wat is een Jodhpurbroek? Uitleg Aanbiedingen en Modellen

Door: Yvonne van Dijk

Wat is een Jodhpurbroek? Uitleg Aanbiedingen en Modellen. Een Jodphurbroek is een speciaal model rijbroek voor ruiters die langer is dan de meeste andere rijbroeken.

Wat is een Jodhpurbroek? Uitleg Aanbiedingen en Modellen

De oorsprong van de Jodhpurbroek ligt in het India van de 19e eeuw. De naam Jodhpur verwijst naar de gelijknamige stad Jodhpur in India, gelegen in de deelstaat Rajasthan. Een stad waar veel paleizen en tempels te vinden zijn en tot op de dag van vandaag een populaire toeristische bestemming. Alhoewel de naam naar een Indiase stad verwijst is de rijbroek bedacht door Britse officieren.

Waarom is de Jodhpurbroek ontworpen? 

In de tijd dat India nog een kolonie was van Groot-Brittannië en Brits India werd genoemd is deze rijbroek ontstaan. Dit gebeurde ergens in de tweede helft van de 19e eeuw. De temperaturen in India kunnen zeer hoog oplopen. Daarom wilden Britse officieren als ze gingen paardrijden liever geen lange rijlaarzen dragen. In plaats daarvan kozen ze voor kortere laarzen die tot de enkels kwamen. De rijbroek die ze droegen moest hierop wel goed aansluiten. Zo ontstond de Jodhpurbroek, een rijbroek die langer is dan een gewone rijbroek.

Wat zijn de voordelen van Jodhpurbroeken?

Vooral ruiters die hun paard tijdens het najaar en de winter buiten gestald hebben ervaren voordelen. Door de broek te combineren met Jodphur schoenen in plaats van leren rijlaarzen kun je kosten besparen. Daarbij komt nog dat leren rijlaarzen die veel onderhoud nodig hebben, kunnen minder goed tegen slechte omstandigheden. Dit soort rijbroeken zijn vooral geliefd bij ruiters die het gehele jaar door veel buitenritten willen maken. Maar juist ook als het warm weer is, kan onprettig zijn om te moeten paardrijden met lange, warme en nauwsluitende rijlaarzen. Net als voor de Britse officieren uit de 19e eeuw biedt de Jodhpurbroek dan een prettig en minder warm alternatief.

Jodhpurbroek Aanbiedingen en Modellen

Jodphurbroeken worden nog steeds gemaakt door verschillende merken en fabrikanten van ruiterkleding. Steker nog dit model rijbroek, lijkt aan een opmars bezig te zijn en steeds geliefder te worden. Ze zijn leverbaar in zowel uitvoeringen voor vrouwen als voor mannen en leverbaar in verschillende lengtematen.

Jodhpurbroeken voor Dames

Uiteraard kun je in de webshop van Atorka een ruim assortiment van Jodhpurbroeken voor dames vinden van verschillende merken. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de vorm van het vrouwenlichaam om het zitcomfort en de pasvorm zo goed mogelijk te laten aansluiten.

Jodhpurbroeken voor Heren

Voor mannen zijn de modellen Jodhpurbroeken net wat anders dan voor vrouwen dit om de pasvorm en het comfort beter te laten aansluiten op het mannenlichaam. In de shop van Atorka is een mooi assortiment van Jodhpurbroeken voor heren te koop.

Bijpassende Aanbiedingen en Informatie

Meer blogs