Heeft je IJslander een deken nodig

Door: Yvonne van Dijk

Wij stelden deze vraag aan Silke Kosse en Tom Buijtelaar.

Wij proberen altijd zo min mogelijk dekens te gebruiken. We zijn eerder bang dat de paarden te warm blijven na het rijden dan dat ze te koud worden. Fleecedekens gebruiken we daarom sowieso nauwelijks, eigenlijk alleen na het wassen, of als de paarden in de winter uren na een training op locatie nat op de trailer moeten. De meeste van onze paarden staan dag en nacht buiten, zonder inloop, maar wel achter een haag die veel beschutting en schaduw biedt.

Waterdichte dekens

Regendekens gebruiken we alleen als het echt heel nat is, voornamelijk zodat de paarden geen energie verspillen om zichzelf warm te houden.

Vatnar krijgt iets sneller een deken op, voor hem hebben we een Bucas smartex rain. Dat is een 0 grams deken, maar wel met een soort fleece aan de binnenkant. Als ik hem in de herfst/winter ‘s avonds na mijn werk train en het is een beetje koud of nat krijgt hij die meteen na het rijden op. Liever zou ik hem eerst laten afkoelen en daarna de deken op doen, praktisch gezien is dit echter niet altijd mogelijk, daarom zorg ik er altijd voor dat ik goed uitstap na een training zodat hij dan al wat is afgekoeld. Het fleece zorgt er wel voor dat het zweet wordt afgevoerd en hij goed opdroogt. Ik doe hem iets sneller een deken op omdat hij soms als hij wat langer met zijn kont in de regen staat, daar wat stijf van wordt. Door de deken blijft zijn lijf meer ontspannen. Anders zou ik hem ook liever zonder deken houden.

Scheren van je IJslander

Vorig jaar hadden we bij meerdere paarden de borst eruit geschoren. Dat is erg goed bevallen. De paarden bleven duidelijk minder lang warm en nat na het rijden en hadden het op zonnige en/of warmere dagen ook duidelijk minder warm.

Heeft je IJslander een deken nodig?

Deze vraag stelden wij ook aan Dayenne Vos

Net zoals Silke, gebruik ik ook zo min mogelijk dekens. Ik deel helemaal haar mening en hieronder nog mijn eigen ervaring:
Hier thuis staan ze eigenlijk altijd zonder. Komma heeft eczeem en staat bij erge jeuk in de zomer onder een eczeemdeken. Die ik op hele erge regenachtige dagen er af haal indien mogelijk qua temperatuur.
Bij Ganti gebruik ik eigenlijk alleen dekens op cursus of wedstrijd. Een regendeken als het regent tijdens de wedstrijd, zodat hij droog blijft én het niet te koud krijgt als hij met lagere temperaturen in een klein weitje staat zonder beschutting en de mogelijkheid zichzelf warm te rennen mocht het nodig zijn.
De paarden staan bij mij ook 24/7 buiten met een kleine inloopstal waar ik ze voer. Ik heb dit jaar voor het eerst 1 paard geschoren, dat was Komma. Ik rijd haar niet, maar zij heeft zo’n dikke vacht dat ze het echt zichtbaar te warm had. Ik heb alleen de hals/borst geschoren en verder geen deken op gedaan.
Ganti zweet niet echt snel, ik rijd hem ook alleen buiten en overdag. Ik pas zijn werk aan mocht het qua temperatuur en zweten anders wat moeilijker worden. Toen hij nog vol in training stond zorgde ik er voor dat ik hem goed uitstapte en inderdaad vooral aan de lucht liet drogen. Bij vervoer in de trailer wellicht daarvoor even een fleece om het ergste zweet er af te halen, maar het is ook allemaal afhankelijk van de buitentemperatuur en de duur van de trailer rit bijvoorbeeld.

Bronnen

Ik vind Moxiesport net als Silke, ook een hele goede bron. Ik ben ooit bij een lezing geweest van haar en vind dat we bij de ijslandersport (eigenlijk de gehele paardensport) nog wel wat kunnen leren qua afkoelen van paarden vooral ook in de zomer. Maar dat is leuk voor een blog in de zomer denk ik zo.

Dierenarts Iris van Gulik en Aimee de Rooij zijn ook wel interessante bronnen, zij hadden laatst ook een challenge : afkoelen zonder deken. De bewustwording begint te komen heb ik het idee. Aldus Dayenne.

Leuke blogs over dit onderwerp:
Wanneer heeft je paard het warm? – Moxie (moxiesport.nl)
Dekens weetjes – Moxie (moxiesport.nl)

Meer blogs