Hoe kies je het juiste zadel voor je paard

Door: Yvonne van Dijk

Hoe kies je het juiste zadel voor je paard

Wij vroegen het aan Hans van Dijk, onze zadelpasser en zadelmaker. Hij vertelt: “Tegenwoordig is er een enorm groot aanbod van zadels voor IJslandse paarden waardoor er voor bijna elke IJslander en ruiter wel een passend zadel is zonder dat het maatwerk wordt”. 

Maar hoe kies je nu het beste zadel voor je paard?

Eigenlijk wordt in eerste instantie de keuze voor bepaalde zadels gemaakt door het paard, zijn bouw en de ruglengte zijn erg belangrijk. Maar het is zeker ook belangrijk voor de ruiter om een passend zadel te kiezen. 

Zitmaat van het zadel

Een juiste zitmaat van het zadel is zowel belangrijk voor de ruiter als het paard, de ruiter moet voldoende ruimte in het zadel hebben voor een correcte en stabiele zit.

Regelmatig zie ik zadels waarbij de keuze gemaakt is voor een kleinere zitmaat waardoor het zadel niet passend is voor de ruiter en deze ver achter op de lepel zit en daardoor ook geen correcte drukverdeling ontstaat.

Diepte van het zadel

In tegenstelling tot de vroegere modellen IJslanderzadels worden deze tegenwoordig een diepere zit waardoor de ruiter beter in balans zit en ook niet snel in een z.g. “stoelzit”  kan komen.

De diepte van de zit kan variëren vanaf half diep tot diep waarbij het model van de zadelboom bepalende is voor de breedte van de twist en diepte van de zitting.

Kniewrongen

Er zijn twee mogelijkheden voor de plaatsing van de kniewrongen bij een zadel; onder het zweetblad of op het zweetblad.

Zadels waarbij de kniewrong onder het zweetblad bevestigd zijn wordt een “open zadel” genoemd omdat de kniewrong de ruiter steun biedt maar ook meer bewegingsruimte aan de benen geeft.

Hierdoor is de maximale afmeting van deze kniewrong beperkt in tegenstelling tot kniewrongen die op het zweetblad bevestigd zijn.

Een goed geplaatste en gevormde kniewrong geeft de ruiter meer steun en zorgt ook voor een stabielere beenligging, beide is afhankelijk van de vorm en grootte van de kniewrong en de lente en omvang van de bovenbenen van de ruiter.

Bij een correcte kniewrong dient de knie net onder de kniewrong geplaatst te zijn e.e.a. wel ook afhankelijk van de vorm van de kniewrong.

Foam- of wollen kussens in je zadel

De kussens van het zadel moeten zorgen dat het gewicht van de ruiter op een gelijkmatige wijze en over de gehele lengte verdeeld worden.

Tegenwoordig kunnen de meeste IJslander zadels geleverd worden met foam (latex) kussens of met wol gevulde kussens.

Beide uitvoeringen hebben zowel voor- als nadelen; het voordeel van foamen kussens is dat deze platter zijn en het zadel nauwer aansluit aan de rug, wol gevulde kussens zijn wat hoger vanwege de vulling maar kunnen wel worden bijgevuld of aangepast.  

Hans kan eindeloos vertellen over zadels, pasvorm, modellen en kwaliteit. Vandaar dat we een workshop organiseren. 

Workshop past mijn zadel nog goed
Kom jij ook naar de workshop, waarbij je inzicht krijgt in de ligging van je zadel? Waar moet je op letten en wanneer schakel je een deskundige in?
Zadels voor gangenpaarden

Meer blogs