Zadel onderhoud

ZADEL ONDERHOUD      

Leren zadels worden tegenwoordig op een andere manier gelooid dan vroeger. In verhouding met leer van 40 jaar geleden, dringt de verf minder diep in het leer. Met name bij kleuren zoals donkerbruin, roodbruin en speciale lichte leersoorten. Deze zijn niet door en door geverfd waardoor men eerder verkleuring kan zien. Zwart leer is minder gevoelig, die kleur is wel door en door geverfd. Het looiproces valt nu onder wettelijke voorschriften om het milieu te ontlasten.

In de praktijk komt het erop neer dat bruin leer eerder verkleuringen, maar evengoed niet meer slijtage vertoont. De verkleuring is geen gebrek, het leer gaat hierdoor niet kapot, en slijt niet door. Het is optisch en kan met juist onderhoud vrij goed vermeden worden. Sommige bruine kleuren leer zijn juist bedoeld om ´patina´ te krijgen en worden met de jaren steeds mooier.

Er kunnen echter verkleuringen of lichte schuurplekken ontstaan door gebruik van de (kunststof en lederen) beugelriemen op de zadelbladen, of door het dragen van sommige moderne kunststof-kleding. Met name bij kleding vervaardigd met siliconen of hardere kunststoffen zoals regenbroeken en jassen van plastic. Ook rubberen laarzen kunnen slijtplekken aan de beenligging veroorzaken. Dat ontstaat echter ook door lederen laarzen door de voortdurende wrijving. Dit valt NIET onder de garantie!

Welke leerkleur je ook kiest, goed onderhoud is nodig. Gebruik nooit scherpe chemische substanties om het zadel schoon te maken of schurende middelen. Gebruik geen micro-vezeldoekjes of schuursponsjes, deze vezels kunnen het oppervlak werkelijk beschadigen. Maak een vies zadel altijd meteen schoon met een licht vochtige, zachte doek en gebruik, indien het écht nodig, speciale zadelzeep of groene zeep.

Na het reinigen met een zachte doek droog wrijven en eventueel met een vette doek met wat olie erop inwrijven. Zo blijft het zadel mooi en als nieuw! Gebruik echter nooit teveel olie op de stiksels, deze kunnen hierdoor loslaten.

Littekens en plooien zijn een natuurlijk voorkomend fenomeen in leer. Een litteken is een beschadiging van de huid van de koe tijdens haar leven, of een plooi in de huid en zal doorgaans geen problemen geven in vorm van kapot gaan of extra slijten. Heb je een litteken in het zadel, valt deze onder de garantie van het leer, maar is geen reden tot reparatie alleen om optische reden.

Heb je een bijzonder probleem of vragen omtrent de verzorging, de verkoper van je zadel kan je adviseren welke smeersels, vetten of oliën het fijnst zijn.

Op zoek naar goede producten voor lederonderhoud? Deze vind je op onze pagina lederonderhoud.

Maar heb je een vraag voor onze zadelmaker Hans van Dijk of wil je een afspraak maken? Mail hem: Hans@atorka.nl en appje sturen mag ook, zijn nummer is 06 287 13 577.

Hans van Dijk

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top