Zadel onderhoud

ZADEL ONDERHOUD      

Leren zadels worden tegenwoordig op een andere manier gelooid dan vroeger. In verhouding met leer van 40 jaar geleden, dringt de verf minder diep in het leer. Met name bij kleuren zoals donkerbruin, roodbruin en speciale lichte leersoorten. Deze zijn niet door en door geverfd waardoor men eerder verkleuring kan zien. Zwart leer is minder gevoelig, die kleur is wel door en door geverfd. Het looiproces valt nu onder wettelijke voorschriften om het milieu te ontlasten.

In de praktijk komt het erop neer dat bruin leer eerder verkleuringen, maar evengoed niet meer slijtage vertoont. De verkleuring is geen gebrek, het leer gaat hierdoor niet kapot, en slijt niet door. Het is optisch en kan met juist onderhoud vrij goed vermeden worden. Sommige bruine kleuren leer zijn juist bedoeld om ´patina´ te krijgen en worden met de jaren steeds mooier.

Er kunnen echter verkleuringen of lichte schuurplekken ontstaan door gebruik van de (kunststof en lederen) beugelriemen op de zadelbladen, of door het dragen van sommige moderne kunststof-kleding. Met name bij kleding vervaardigd met siliconen of hardere kunststoffen zoals regenbroeken en jassen van plastic. Ook rubberen laarzen kunnen slijtplekken aan de beenligging veroorzaken. Dat ontstaat echter ook door lederen laarzen door de voortdurende wrijving. Dit valt NIET onder de garantie!

Welke leerkleur je ook kiest, goed onderhoud is nodig. Gebruik nooit scherpe chemische substanties om het zadel schoon te maken of schurende middelen. Gebruik geen micro-vezeldoekjes of schuursponsjes, deze vezels kunnen het oppervlak werkelijk beschadigen. Maak een vies zadel altijd meteen schoon met een licht vochtige, zachte doek en gebruik, indien het écht nodig, speciale zadelzeep of groene zeep.

Na het reinigen met een zachte doek droog wrijven en eventueel met een vette doek met wat olie erop inwrijven. Zo blijft het zadel mooi en als nieuw! Gebruik echter nooit teveel olie op de stiksels, deze kunnen hierdoor loslaten.

Littekens en plooien zijn een natuurlijk voorkomend fenomeen in leer. Een litteken is een beschadiging van de huid van de koe tijdens haar leven, of een plooi in de huid en zal doorgaans geen problemen geven in vorm van kapot gaan of extra slijten. Heb je een litteken in het zadel, valt deze onder de garantie van het leer, maar is geen reden tot reparatie alleen om optische reden.

Heb je een bijzonder probleem of vragen omtrent de verzorging, de verkoper van je zadel kan je adviseren welke smeersels, vetten of oliën het fijnst zijn.

Op zoek naar goede producten voor lederonderhoud? Deze vind je op onze pagina lederonderhoud.

Maar heb je een vraag voor onze zadelmaker Hans van Dijk of wil je een afspraak maken? Mail hem: Hans@atorka.nl en appje sturen mag ook, zijn nummer is 06 287 13 577.

Hans van Dijk

Meer blogs

workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk Een workshop van Hans van Dijk die gaat natuurlijk over zadels. Hans is een gediplomeerde zadelpasser met oog voor details. Past een zadel echt wel goed, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Is het zadel wel recht, zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? Een fijn zadel

Lees verder »

Zaterdag 1 oktober Open Dag Najaar 2022

Zaterdag 1 oktober  Open Dag Najaar 2022 Noteer vast in je agenda: Zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 -16:00 uur Open Dag bij Atorka! Kom je ook langs om de nieuwste najaar / winter items te passen, te voelen en te shoppen?En wij presenteren op deze dag de nieuwe collecties Stierna en UHIP binnen te

Lees verder »
Recensie Let's talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses  In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit. Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport. Niet zomaar

Lees verder »
Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen Bestaan die echt? Dat is vast de vraag die je stelt zo aan het begin van deze blog. Maar waterdichte ruiterjassen, bestaan echt. Het was even zoeken, maar we hebben zowel dames- als heren jassen die 100% waterdicht zijn. Want wie wil er nu kletsnat regenen tijdens een fijne buitenrit. Wij denken dat

Lees verder »
Scroll naar top