Zomereczeem voorkomen?

Zomereczeem voorkomen?

Kan je zomereczeem voorkomen? Dat geloof ik niet, maar het is wel mogelijk om de schade te beperken, denk ik. Ik ben Yvonne van Dijk, eigenaar van Atorka Ruitersport. Zo’n 25 jaar geleden kocht ik Braella, een geweldige merrie, maar zij had behoorlijk last van zomereczeem. Dit was voor mij dé reden om te starten met het zoeken naar mogelijke oplossingen. Inmiddels deel ik mijn ervaringen via mijn blogs.

Zomer 1999

Die arme Braella stond zich weer helemaal stuk te schuren. Manen kapot en de staart tot bloedens toe open. Ik was zo langzamerhand radeloos. Er moest toch een oplossing zijn voor deze jeuk. Ik heb in de loop van de jaren veel geprobeerd, eigen bloedtherapie via de dierenarts, allerlei smeermiddeltjes, zoals bijvoorbeeld iets met as van sigaretten. Dit was volgens een mannetje uit de polder echt het middel. Werkelijk niets werkte, of het werkte maar voor zeer korte duur. Totdat ik een jaar of negen geleden me begon te verdiepen in het voer van mijn paard.

Zomer 2010

Braella is er inmiddels niet meer. Maar mijn nieuwe vriend Fákur had minstens zoveel eczeem als zij. Mijn zoektocht ging dus onverminderd verder. Door bewuster naar het rantsoen van hem te kijken werd de jeuk dragelijker. Hij kreeg voer met zo min mogelijk suikers, zetmeel, soja en granen in zijn rantsoen. Vervolgens minder op het gras, ook dat gaf verbetering. Zo bleef ik allerlei dingen proberen. 

Jaren later

Het is winter 2018, Fákur (28) heeft inmiddels ook EORTH, dus naar de tandarts. Wat zal er nu weer gaan gebeuren. Is hij “goed” de zomer doorgekomen en nu dit weer. De operatie ging goed, alle tanden en aantal kiezen zijn verwijderd.

Winter 2020, na twee zomers zonder deken en nauwelijks last van eczeem weet ik het zeker, ook zijn slechte weerstand door zijn gebit heeft invloed gehad op de jeuk. Sinds zijn mond gezond is draagt hij geen deken meer, staat 24/7 in het gras (hooi vindt hij lastig te eten) en krijgt Mash en Active+ van Vitalbix. Ik heb een klein beetje gesmeerd met wat olie. Hierbij een foto van Fákur, 30 inmiddels. Niet de mooiste foto, wel het meest geweldige paard ooit. 

Oorzaak van zomereczeem

De oorzaak van jeuk is wat mij betreft een combinatie van factoren. Zoals je eerder hebt gelezen is een goede weerstand erg belangrijk, goed voer is minstens zo belangrijk. Gras is ook zo’n lastige voor sommige paarden met eczeem. Stress en de invloed van medicatie moet je ook niet vergeten. 

Daar wij in onze webwinkel veel eczeemdekens verkopen, krijgen wij ook veel vraag om advies. Het valt vooral op dat de relatie tussen voer en jeuk nog niet zo bekend is. Het voer kan namelijk een (mede)veroorzaker zijn van de jeuk. Welk voer krijgt jouw paard? Is dit handig voor een paard met jeuk? Ik schrijf hier heel bewust ‘jeuk’ en geen ‘zomereczeem’. Wat is de samenstelling van hetgeen je voert? Bevat het veel suiker, zetmeel, soja en granen? Dan eens wat anders proberen. 

Overigens hebben niet alle paarden met jeuk, huidparasieten als luizen geven ook jeuk bijvoorbeeld.

Bye, Bye, Itch

Naast goed voer (bij voorkeur met zo min mogelijk suikers, zetmeel, soja en granen) kan je een voedingssupplement gaan geven. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Bye, Bye Itch van Hilton Herbs. Fákur reageerde hier erg goed op. Inmiddels zien wij veel terugkerende klanten die dit supplement bestellen. Maar ook veel nieuwkomers starten met Bye, Bye Itch. Ik start meestal eind februari  met het geven van Bye, Bye Itch. Op tijd beginnen, zodat hij al een soort ‘boost’ heeft voordat alle ellende weer begint. Maar je kan dit supplement ook in een lage dosering de winter door blijven voeren. Bye, Bye, Itch is zeer uitvoerig getest in het Verenigd Koninkrijk. Hier gaf ca. 93% van de deelnemers aan dat Bye, Bye, Itch significant verbetering gaf. Bye, Bye, Itch bevat onder andere lijnzaad, brandnetel, boekweit en diatomeenaarde. Na ongeveer een week of 5 / 6 mag je de eerste resultaten verwachten, echter dit is per paard heel verschillend. De winter van 2020 is erg zacht. Daarom wacht ik niet tot eind februari, maar ga al een maandje eerder Bye, Bye, Itch voeren. 

Bye, Bye, Itch ook voor lastige eters?

Dat is vaak één van de eerste vragen die wij krijgen: is Bye, Bye Itch ook geschikt voor lastige eters? Vriend Fákur is een zeer kieskeurige eter, maar met veel smaak en gemak gaat de Bye, Bye, Itch naar binnen.

Soms meng ik het door Nutri Mash van het merk Vitalbix, maar ook gewoon over de Vitalbix Daily Complete. Vitalbix levert diverse soorten paardenvoer met een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte; heel geschikt voor paarden met jeuk / zomereczeem.

In de winter voer ik meestal Omega 3 olie bij, beter voor de huid en minder kans op ontstekingen.

 Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht over zomereczeem? Neem dan contact met ons op.

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top