Catago Active Deken, de eerste testresultaten

Een aantal weken geleden ben ik begonnen met het uittesten van de Catago Active 400 gram deken met hals deel maat 175. Hieronder een verslag van mijn bevindingen en waarom ik heb gekozen voor een deken van 400 gram.

Waarom een deken van 400 gram?

Om te beginnen zal ik eerst een beeld schetsen van het paard waar ik de deken voor gebruik en zijn leefomgeving.

De deken werd getest op een IJslander van 9 jaar oud.  In de winter scheer ik hem altijd volledig. Hij staat hierbij zoveel mogelijk buiten, dit betekent dat hij alleen s ‘nachts naar binnen gaat als het dag en nacht regent en anders altijd buiten staat.

De afgelopen weken hebben we te maken gehad met veel verschillende weer types, van zon met 12 graden tot sneeuw bij –2. Meestal gebruik ik een 400 grams deken wanneer het weer richting de 6 graden en lager gaat. Maar hierbij moet ik wel vertellen dat dit voor ieder paard anders kan zijn, het ene paard heeft het bij 4 graden nog warm genoeg met een 200 grams deken en een ander paard heeft het met een 400 grams deken nog koud. Wanneer mijn paard een deken draagt check ik iedere dag hoe warm hij het heeft, dit doe ik simpelweg door mijn hand op verschillende plaatsen onder de deken te leggen en hier een tijdje te laten liggen, wordt je hand een aangename temperatuur en is deze hetzelfde als de huid van het paard, dan heeft je paard het juiste gewicht deken op.  Let erop dat als jij zelf het buiten koud hebt en een extra jas aan doet, dit niet automatisch betekent dat jouw paard het ook koud heeft!

Wanneer de temperatuur hoger is dan 6 graden gebruik ik meestal een 200 grams deken, maar wanneer het heel de dag regent en waait kies ik bij warmer weer toch vaak voor de 400 grams deken. Wanneer je paard constant in weer en wind buiten staat is het heel belangrijk dat je hem goed beschermt tegen kou. Wanneer het heel de dag regent wordt de buitenste laag van de deken nat, hierdoor wordt de deken automatisch iets kouder. Daarnaast gebruik ik altijd een deken met hals- deel om het paard volledig warm te houden.

De Catago Active deken

Mijn eerste indruk van de deken was; wat een mooie degelijke deken. De stof ziet er erg sterk uit en het gewicht van de deken is opvallend licht. Wanneer ik de deken op mijn paard legde kwam ik erachter dat de binnenkant van de deken bijzonder glad was, hierdoor blijft de vacht mooi glanzend. Maar wanneer ik de deken vast wilde maken liep ik tegen een probleem aan. De borstsluiting van de deken bevindt zich aan de zijkant van de deken voor extra comfort, dit betekent dat de sluiting volledig aan de linkerkant van het paard zit. 

Mijn paard heeft een wat bredere borst en hals en ik kreeg de deken amper dicht. Wanneer ik de deken verder naar voren had gelegd kreeg ik hem dicht maar eigenlijk zat de deken te strak. Na melding werden mij soft gums opgestuurd, dit zijn een soort plastic sluitingen waardoor de borstsluiting iets breder wordt. Eén soft gum heb ik bevestigd aan de bovenste sluiting, de onderste was al breed genoeg, nu zat de deken een stuk beter. Over de borstsluitingen heen dient een flap te komen die de sluitingen beschermt en de deken extra wind dicht maakt. Bij deze flap ondervond ik echter hetzelfde probleem als bij de sluitingen, hij zit te strak. De flap is doormiddel van klittenband te bevestigen, hierdoor kon ik de flap onderaan aan het klittenband bevestigen en schuin omhoog laten lopen zodat de flap boven aan losser zat. Om ervoor te zorgen dat de flap niet kan loslaten bevindt er zich nog een sluiting aan de boven kant van de flap, deze ging net dicht. Mijn bevinding van de voorkant van de deken is dat deze voor de wat bredere paarden erg smal is, dit is wel op te lossen met soft gums. 

Catago Active deken hals

De deken heeft een extra hoge hals waardoor de deken niet op de schoft steunt, een erg groot voordeel vind ik. Hierdoor ontstaan er geen pijnlijke drukplekken. Daarover heen wordt de hals bevestigd. Doordat de deken zo ver doorloopt kan er geen wind onder het hals deel komen en is het paard hier goed beschermt tegen de kou. De hals wordt bevestigd door middel van drie bevestigingspunten van klittenband. De hals wordt dicht gemaakt met twee klittenbanden. Tijdens het dicht maken kwam ik erachter dat ook deze sluitingen wat krap zijn voor mijn paard, doordat de sluitingen van klittenband zijn, zijn deze nog enigszins verstelbaar en kreeg ik ze net dicht.

Catago Active deken sluiting

De kruisbanden en de bilkoorden van de deken passen perfect. Buiten bovenste punten is de pasvorm van de deken goed. Tijdens verschillende weersomstandigheden heb ik de deken getest. De deken verwarmt het paard zeer goed, hier was ik erg benieuwd naar toen ik voelde dat de deken zo’n licht gewicht had. Daarnaast is de deken 100% waterdicht en blijft de deken goed zitten bij harde wind. Echter zakt de deken vrijwel meteen na het opdoen enkele centimeters naar links, Ik heb hierbij het idee dat dit komt omdat de borstsluitingen van de denken niet in het midden van de borst zitten. Dit scheefzakken is natuurlijk niet de bedoeling maar ik heb hier verder geen hinder van ondervonden. Na het rijden was mijn paard af en toe nog wat licht bezweet wanneer ik de deken oplegde, dit was geen probleem. De deken ademt goed en het vocht blijft niet hangen in de deken, mijn paard werd na een korte tijd droog onder de deken.

Al met al heb ik de deken bevonden als een deken met veel voordelen en enkele nadelen. De deken is sterk, degelijk, licht, warm, waterdicht en ademend, echter voor bredere paarden net wat te krap aan de voorkant. Aldus Bo Cavens van BC Instructie en Training uit Helmond

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top