FIR-Tech hoofdstelonderlegger VS gel hoofdstelonderlegger

Anatomische hoofdstellen

 
Anatomische hoofdstellen zijn steeds meer in trek de laatste tijd. Als je niet meteen een heel nieuw hoofdstel wil aanschaffen, kan het ook anders. Er zijn namelijk ”neck protectors” , hoofdstelonderleggers voor onder het kopstuk die de druk achter de oren gelijkmatiger verdelen over het hoofd. Ik mocht er twee testen, één van Catago en een van Waldhausen. Ze hebben beiden dezelfde werking, maar zijn van twee totaal andere materialen gemaakt.
 

Materiaal keuze

 
Fir Tech hoofdstel onderlegger
De Catago is gemaakt met FIR-Tech technology, wat ervoor zorgt dat de warmte op een goede manier afgevoerd wordt. Deze onderlegger bevat keramische deeltjes die de lichaamswarmte weerkaatsen. Ook zorgt dit dat het paard niet te snel afkoelt en de spieren zo optimaal mogelijk qua temperatuur worden gehouden. De onderlegger van Waldhausen is gemaakt van een soort neopreen met daarin een gellaag om zo de druk te verdelen. De Catago onderlegger is langwerpiger dan die van Waldhausen en heeft ook veel meer klittenbandjes. Ik heb met beiden gereden en vond de Catago beter.
 

 

Waarom:

 
De Catago onderlegger is langwerpiger en gaat meer om de hele bovenkant van het hoofd heen, de Waldhausen is een stuk korter en neem echt alleen het aller bovenste gedeelte van de nek voor zijn rekening. Bij de gelonderlegger ligt het hoofdstel ook wat hoger op de nek dan bij de FIR-tech variant. De gelonderlegger is best wel stug nog, doordat er best veel gel is gebruikt. Hierdoor wordt de druk alsnog niet optimaal verdeeld in mijn optiek. Wat ik ook merkte na het rijden was dat de Waldhausen echt twee drukpunten achter de oren maakte waar zweet was, en de Catago veel gelijkmatiger de druk verdeelde. De Catago is tevens mooier hoe het hoofdstel erin ligt, de Waldhausen is wat smaller en zorgt ervoor dat het bakstuk en neusriem weleens over elkaar willen gaan, wat je juist niet wil met een drukverdeler. Bij de FIR-tech blijven het bakstuk en de neusriem netjes op hun plek liggen.
 
Doordat er bij de Catago versie gebruikt is gemaakt van FIR-tech droogt de onderlegger heel snel op. Dat is fijn voor in de winter, wanneer alle paardenspullen al gauw klam blijven. De Waldhausen is gemaakt van neopreen wat het zweet nog meer absorbeert en ook langer klam blijft. De Waldhausen is wel een stuk makkelijker om om je hoofdstel heen te krijgen. De twee stukken klittenband zijn gemakkelijker dan de zes stukken klittenband van de Catago. De gelonderlegger is wel aan twee kanten te gebruiken en de Catago niet. Ik zou zelf zelf voor de FIR-Tech gaan als ik de keuze weer zou moeten maken. Maar als je de onderlegger op veel verschillende hoofdstellen wil gebruiken, dan zou ik voor de gel variant gaan. Want die is veel makkelijker om om en af te krijgen en het is makkelijker om die schoon te houden doordat de beschermer aan twee kanten te gebruiken is.
 

Prijsverschil

 
Er zit ook een prijsverschil in de producten. De Catago is zo’n €10 duurder dan de Waldhausen. De Catago FIR-Tech onderlegger shop je hier en kost €18,50, de Waldhausen koop je hier en kost €7,95.
~ Josefine

Vraag?

Heb je een vraag n.a.v. dit artikel, stuur dan een mail dan naar het Atorka Team. Wij zullen zo snel mogelijk een antwoord geven op je vraag. Of de vraag doorsturen aan Josefine, wanneer die voor haar bestemd is.

Meer blogs

workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk

Workshop Hans van Dijk Een workshop van Hans van Dijk die gaat natuurlijk over zadels. Hans is een gediplomeerde zadelpasser met oog voor details. Past een zadel echt wel goed, zijn de kussens recht en gelijk gevuld. Is het zadel wel recht, zijn de singelstoten nog veilig, is de zadelboom niet getordeerd? Een fijn zadel

Lees verder »

Zaterdag 1 oktober Open Dag Najaar 2022

Zaterdag 1 oktober  Open Dag Najaar 2022 Noteer vast in je agenda: Zaterdag 1 oktober a.s. van 10:00 -16:00 uur Open Dag bij Atorka! Kom je ook langs om de nieuwste najaar / winter items te passen, te voelen en te shoppen?En wij presenteren op deze dag de nieuwe collecties Stierna en UHIP binnen te

Lees verder »
Recensie Let's talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa

Recensie Let’s talk about Horses door Irene Steringa Tölum um hesta/ Unser Leben mit Pferden/ Let’s talk about horses  In juli 2022 kwam het (volgens mij 3e) boek van de bekende IJslandse ruiter Benedikt (Benni) Líndal en zijn vrouw Sigríður (Sigga) Ævarsdóttir uit. Verkrijgbaar in verschillende talen, en te bestellen bij Atorka Ruitersport. Niet zomaar

Lees verder »
Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen

Waterdichte ruiterjassen Bestaan die echt? Dat is vast de vraag die je stelt zo aan het begin van deze blog. Maar waterdichte ruiterjassen, bestaan echt. Het was even zoeken, maar we hebben zowel dames- als heren jassen die 100% waterdicht zijn. Want wie wil er nu kletsnat regenen tijdens een fijne buitenrit. Wij denken dat

Lees verder »
Scroll naar top