FIR-Tech hoofdstelonderlegger VS gel hoofdstelonderlegger

Anatomische hoofdstellen

 
Anatomische hoofdstellen zijn steeds meer in trek de laatste tijd. Als je niet meteen een heel nieuw hoofdstel wil aanschaffen, kan het ook anders. Er zijn namelijk ”neck protectors” , hoofdstelonderleggers voor onder het kopstuk die de druk achter de oren gelijkmatiger verdelen over het hoofd. Ik mocht er twee testen, één van Catago en een van Waldhausen. Ze hebben beiden dezelfde werking, maar zijn van twee totaal andere materialen gemaakt.
 

Materiaal keuze

 
Fir Tech hoofdstel onderlegger
De Catago is gemaakt met FIR-Tech technology, wat ervoor zorgt dat de warmte op een goede manier afgevoerd wordt. Deze onderlegger bevat keramische deeltjes die de lichaamswarmte weerkaatsen. Ook zorgt dit dat het paard niet te snel afkoelt en de spieren zo optimaal mogelijk qua temperatuur worden gehouden. De onderlegger van Waldhausen is gemaakt van een soort neopreen met daarin een gellaag om zo de druk te verdelen. De Catago onderlegger is langwerpiger dan die van Waldhausen en heeft ook veel meer klittenbandjes. Ik heb met beiden gereden en vond de Catago beter.
 

 

Waarom:

 
De Catago onderlegger is langwerpiger en gaat meer om de hele bovenkant van het hoofd heen, de Waldhausen is een stuk korter en neem echt alleen het aller bovenste gedeelte van de nek voor zijn rekening. Bij de gelonderlegger ligt het hoofdstel ook wat hoger op de nek dan bij de FIR-tech variant. De gelonderlegger is best wel stug nog, doordat er best veel gel is gebruikt. Hierdoor wordt de druk alsnog niet optimaal verdeeld in mijn optiek. Wat ik ook merkte na het rijden was dat de Waldhausen echt twee drukpunten achter de oren maakte waar zweet was, en de Catago veel gelijkmatiger de druk verdeelde. De Catago is tevens mooier hoe het hoofdstel erin ligt, de Waldhausen is wat smaller en zorgt ervoor dat het bakstuk en neusriem weleens over elkaar willen gaan, wat je juist niet wil met een drukverdeler. Bij de FIR-tech blijven het bakstuk en de neusriem netjes op hun plek liggen.
 
Doordat er bij de Catago versie gebruikt is gemaakt van FIR-tech droogt de onderlegger heel snel op. Dat is fijn voor in de winter, wanneer alle paardenspullen al gauw klam blijven. De Waldhausen is gemaakt van neopreen wat het zweet nog meer absorbeert en ook langer klam blijft. De Waldhausen is wel een stuk makkelijker om om je hoofdstel heen te krijgen. De twee stukken klittenband zijn gemakkelijker dan de zes stukken klittenband van de Catago. De gelonderlegger is wel aan twee kanten te gebruiken en de Catago niet. Ik zou zelf zelf voor de FIR-Tech gaan als ik de keuze weer zou moeten maken. Maar als je de onderlegger op veel verschillende hoofdstellen wil gebruiken, dan zou ik voor de gel variant gaan. Want die is veel makkelijker om om en af te krijgen en het is makkelijker om die schoon te houden doordat de beschermer aan twee kanten te gebruiken is.
 

Prijsverschil

 
Er zit ook een prijsverschil in de producten. De Catago is zo’n €10 duurder dan de Waldhausen. De Catago FIR-Tech onderlegger shop je hier en kost €18,50, de Waldhausen koop je hier en kost €7,95.
~ Josefine

Vraag?

Heb je een vraag n.a.v. dit artikel, stuur dan een mail dan naar het Atorka Team. Wij zullen zo snel mogelijk een antwoord geven op je vraag. Of de vraag doorsturen aan Josefine, wanneer die voor haar bestemd is.

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top