Hay Playbag versus traditionele slowfeeders

Door: Yvonne van Dijk

Regelmatig krijgen wij de vraag wat nu toch het voordeel is van de Hay Playbag t.o.v een normale slowfeeder. Met een gewone slowfeeder bedoelen wij een slowfeeder met mazen van 3 x 3 of 4 x 4 cm. gemaakt van een net of touw, waardoor het gebit beschadigd zo horen wij van diverse BitFitters. 

Het verschil

Wat is het grootste verschil tussen de Hay Playbag en een slowfeeder?  Het antwoord is erg simpel; doordat het ruwvoer iets makkelijker uit de Hay Playbag komt, is er minder schade aan het gebit van je en staat er minder kracht op de halswervels. En win – win situatie denken wij en met ons tal van paardeneigenaren. 

Natuurlijk zijn de gaten in de Hay Playbag groter dan in een traditionele slowfeeder. Maar nog altijd doet een paard langer met zijn ruwvoer door het gebruik van de Hay Playbag, met als voordeel minder stress en kans op blessures en schade gebit.

Je paddock winterklaar maken

Misschien ben je er al mee bezig, de paddock winterklaar maken. Wellicht moeten er nog slowfeeders vervangen worden. Bij aanschaf van 2 stuks Hay Playbag krijg je 5% korting door code HPB2 in te voeren in het afrekenscherm. En bij aanschaf van 3 stuks geven wij 10% korting, gebruik hiervoor HPB3. Deze korting krijg je op de Hay Playbag Small, de Large en op de XL uitvoering de Pillow.

Hoeven

Kan mijn paard niet met zijn hoeven in die relatief grote gaten komen? Dit is uitgebreid getest, want dat was ook een vraag voor de producent natuurlijk. We zeggen niet dat het nooit kan voorkomen, maar de kans is erg klein. De hoef ‘glijdt’ als het ware over het materiaal van de Hay Playbag, waardoor de kans erg klein is om in de gaten te komen. 

Sterk

Hoe sterk is de Hay Playbag eigenlijk? Ook een veel gestelde vraag, wederom is het antwoord simpel. De Hay Playbag is super sterk. Ons eigen paard heeft jaren de eerdere versie gehad en die was niet stuk te krijgen. Bij Chanel Kleintjes worden ze ook op het bedrijf gebruikt, zij is er erg blij mee. Geen rondvliegend ruwvoer meer, de paarden hebben gedurende een langere periode van de dag te eten. Er is daar wel één Hay Playbag stuk gegaan, maar die werd vergoed door de producent. Die service is top!

Pillow

En dan die Pillow, wat is daar het voordeel van? De Pillow is 120 x 100 cm groot, die past bijvoorbeeld prima in zo’n IBC containerbak. Je weet wel zo’n grote bak welke je vaak in de paddock ziet.  De Pillow is eenvoudig te vullen, er zit een grote zeer sterke rits achter het klittenband. Hierdoor kan de Pillow eenvoudig gevuld worden. Vervolgens leg je hem in de bak of je hangt hem op. Door de versterkte ogen op de hoeken van de pillow is dit ook een optie. De bovenkant heeft gaten, de onderkant is helemaal dicht. Dus komt de Pillow alsnog op de grond, dan komt er geen zand in het voer. 

Op horses.nl lezen we dat voedingsdeskundingen en dierenartsen adviseren om paarden minder snel te laten eten. Zij adviseren slowfeeders of roosters om de voedertijd te verlengen. Maar ook wordt er gewaarschuwd voor het trekken aan ruwvoer, want nek- en rugspier kan belasten. Onderzoek wijst uit dan tanden sneller slijten als paarden eten uit een slowfeeder met te kleine gaten. 

Maagzweren

Door een paard langzamer te laten eten voorkom je bijvoorbeeld verveling en wat denk je van maagzweren

Hoe hoog moet de Hay Playbag hangen?

Hierover hebben wij al eerder een blog geschreven. Slowfeeders zien we in boxen hangen, in bomen hangen, maar ook in kuubskisten liggen in een paddock bijvoorbeeld. Echter paarden zijn steppe dieren, ze lopen de hele dag en nemen hier en daar een hapje. Soms een takje, soms een bes, soms gras, soms…. een totaal andere manier dan dat de paarden op de meeste plekken gehouden worden. Tja en wat is dan de juiste hoogte om een slowfeeder op te hangen. Het antwoord op deze vraag vind je in deze blog

Prijsverschil

Ja, er is nog een verschil, dat is de prijs. De small Hay Playbag kost € 74,95 en een doorsnee slowfeeder koop je voor zo’n € 35 – € 40,00 dat scheelt wel. Maar daarvan koop je er vaak 2 of 3 per jaar. Dus ben je uiteindelijk voordeliger uit met een Hay Plybag.  

Tel daarbij op dat het materiaal van de Hay Play Slowfeeder in Europa wordt gemaakt. Het voldoet aan hoge kwaliteitseisen en heeft een food certificering, waardoor het materiaal geschikt is voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Niet het goedkoopste, maar wel het beste materiaal. Bij Horse Originals sluiten ze geen compromissen als het gaat om kwaliteit. Wie het welzijn van de paarden als zijn taak ziet, moet dit ook doorvoeren in het materiaal. De Hay Play Slowfeeders zijn uniek en duurzaam vanwege hun lange levensduur. Ook food grade certificaten zijn verkrijgbaar en kunnen meegestuurd worden.

Happy Healthy Horses daar doen wij het voor! 

Vragen over de Hay Playbag versus traditionele slowfeeders

Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag!

Gebruikte bronnen: www.horses.nl en www.horseoriginals.com

Hay Playbag slowfeeder
Hay Playbag Slowfeeder
Happy-Belly-Egusin-250
Happy Belly Egusin 250
Hay Playbag Pillow
Hay Play Pillow Slowfeeder

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >