Hay Spray voor paarden met luchtweg problemen

Door: Yvonne van Dijk

Heb jij een paard met luchtweg problemen

Hay Spray voor paarden met luchtweg problemen, dit product op basis van oregano kan verlichting geven maar zal de luchtweg problemen en/of stofallergie bij je paard niet 100% oplossen. We leggen het uit in deze blog. Lees je mee?

Ben je eindeloos hooi aan het weken of stomen? Ken je de Hay Spray al? Een product van Horse Originals uit Tilburg. Je kent dit merk van de Hayplay Bags, welke ook ideaal zijn voor een paard met luchtwegproblemen.

Stofallergie bij paarden

Een stofallergie bij paarden kom je vooral tegen in de herfst en winter, of bij paarden die veel op stal staan. De klachten worden veroorzaakt door stof en schimmels in het stro en hooi. Deze paarden hoesten en ademen vaak hoorbaar. Ook zie je regelmatig dat de neusvleugels ver zijn opengesperd. Een paard met stofallergie kan je beter wat meer buiten zetten. Daarnaast moet je zorgen voor een schone stal met veel ventilatie. Laat je paard niet binnen staan tijdens het schoonmaken en opstrooien van de stal. Om de klachten te bestrijden is een kruidensupplement speciaal voor de luchtwegen een goed idee. Dit helpt om de trilhaartjes in de luchtwegen gezond te houden en de luchtwegen snel vrij te maken van irriterende stoffen.

Wat heeft Hay Spray je paard te bieden

Het bindt stof aan het hooi en voorkomt zo dat stof en ziektekiemen de luchtwegen binnendringen tijdens het voeren. Maar het verbetert ook de smakelijkheid van het hooi. De oregano-olie in de Hay Spray ondersteunt daarnaast de darmgezondheid door zijn antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Dit versterkt het immuunsysteem door de hoge antioxidatieve kracht van oregano-olie.

Oregano olie voor je paard

Oregano bevat verschillende stoffen die antibacteriële eigenschappen hebben. Oregano heeft een versterkende werking en ondersteunt daarmee ook de luchtwegen van het paard. Maar oregano wordt ook op uitwendige wijze gebruikt waarbij het vooral ingezet wordt bij pijnlijke en stijve gewrichten en spieren zo lezen wij op internet. 

Hoe gebruik je Hay Spray

Je pakt de hoeveelheid hooi die je wilt voeren, spray het bereide Hay Spray mengsel gelijkmatig over het hooi. Herhaal deze stappen tot je al het hooi hebt besproeid. 1 Liter bereide Hay Spray mix is voldoende voor 10kg hooi. Je kunt het voorbereide hooi met Hay Spray onmiddellijk of binnen drie dagen gebruiken. Zet je voer klaar in Hayplay Bags, dit scheelt je veel werk.

Wat gebeurt er bij hooi weken in water

Vuil, stof en schimmels worden gedeeltelijk uitgewassen, maar helaas ook de vitaminen, sporenelementen en mineralen. Het brengt ook veel werk en waterverbruik met zich mee. Gewassen hooi kan niet worden bewaard en moet voor elke maaltijd vers worden klaargemaakt. 

En wat gebeurt er met hooi tijdens het stomen?

Het hooi is door het stomen goed gehygiëniseerd en kan enkele uren bewaard worden. De laatste studies hebben echter een zeer sterke afname van de verteerbaarheid van ruw eiwit en aminozuren in de dunne darm aangetoond. De essentiële belangrijke aminozuren lysine, methionine en threonine gaan grotendeels verloren en moeten gecompenseerd worden in het totale rantsoen. Het produceren van hooi van goede kwaliteit is niet eenvoudig. Er is veel werk, de inzet van machines en veel ervaring voor nodig. Ook de veranderende klimaatomstandigheden spelen een grote rol. Al deze factoren hebben ertoe geleid dat hooiproductie geen lucratief bedrijfsmodel is voor de landbouw. Juist omdat de huidige marktprijzen de kosten nauwelijks dekken.

Stal- en paardeneigenaren vinden het steeds moeilijker om hooi in de juiste hoeveelheden te krijgen. Als koper heb je weinig invloed op het aangeboden ruwvoer – er wordt steeds vaker hooi van minder goede kwaliteit gevoerd – met gevolgen voor de gezondheid van de paarden. De meest voorkomende gezondheidsproblemen doen zich voor in de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Veel paardeneigenaren weken of stomen het hooi om dit probleem tegen te gaan. Met alle gevolgen van dien.

Vandaar de Hay Spray

Hay Spray voor paarden met luchtweg problemen is een nieuw 100% organisch product voor paarden. Ook voor paarden met een stofallergie. En ideaal, als je om wat voor reden dan ook, tijdelijk wat minder goede kwaliteit hooi voert. Maak afhankelijk van de hooikwaliteit een menging van 3%, 4% of 5%. Eerst goed schudden met de flacon Hay Spray is het advies, 1 liter Hay Spray mengsel is goed voor ca. 10 – 12 kilo hooi. Met een drukspuit (plantenspray) verdeel je het mengsel gelijkmatig over het gehele hooirantsoen, dit voer je dan binnen 3 dagen aan je paard. 

Wat is het verschil tussen stof- en pollenallergie

Voor een antwoord op deze vraag verwijzen wij je naar een blog van ASK Heltie. Daarin staat duidelijk beschreven hoe je de verschillen tussen stof- en pollenallergie bij paarden kan herkennen.

Vragen over Hay Spray voor paarden met luchtwegproblemen

Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact op het onze klantenservice, dit kan per mail of per telefoon. Ons nummer is 0348446168. 

Bronnen: Ask Heltie en Horse Originals

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >