Hoe vind je een goede zadelpasser

Door: Yvonne van Dijk

Hoe vind je een goede zadelpasser, hoe weet je of je zadel echt past, waar let je op als je een zadel voor je paard nodig hebt? Als je op zoek gaat naar een nieuw of een tweedehands zadel dan wil je graag professioneel en goed advies. Immers, je gunt jouw paard en jezelf het beste.

Natuurlijk zijn er veel zadels op de markt, vaak allemaal van goede kwaliteit en de omschrijvingen beloven vaak ‘de wereld’.

Ook zijn er zoveel zadelverkopers, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. 

Anno 2023 zijn er in Nederland diverse goede (gecertificeerde) opleidingen voor dit beroep, waarbij er een opleiding aangeboden wordt zodat er voldoende basiskennis is om aan de slag te gaan.

Ervaring kan je helaas niet leren maar dat komt met de jaren.

Regelmatig komt onze zadelpasser Hans van Dijk schrijnende voorbeelden tegen bij klanten die een zadel aangeschaft hebben wat niet past voor het paard en/of de ruiter.

In de meeste gevallen is het zadel verkocht door een zadelverkoper zonder gedegen opleiding. Echter, diegene bezit helaas vaak niet de kennis en kunde om een goed passend zadel voor paard en en ruiter aan te meten. 

Ook komt het vaak voor dat mensen een tweedehands zadel overnemen, omdat het zo goed ligt op het paard van vriend of vriendin of omdat een andere ruiter er zo tevreden over is.

Dit zadel is echter niet per definitie geschikt voor jouw paard en/of jou. Immers, elk paard en elke ruiter is verschillend.

Oplossing

Elke klant die op zoek is naar een zadel gaat er in principe vanuit dat iemand die zadels verkoopt ook voldoende kennis en kunde heeft, maar -zoals uit de praktijk blijkt- is dit helaas altijd niet het geval.

Een goede zadelpasser c.q. zadelmaker moet in staat zijn om een juiste anamnese van het paard uit te kunnen voeren m.b.t. een passend zadel. Maar moet ook tijdens het rijden de pasvorm en de ligging van het zadel zowel voor het paard als de ruiter goed kunnen beoordelen.

Tevens moet diegene de kennis en kunde te hebben om aanpassingen aan een zadel ter plekke te kunnen uitvoeren. Zoals bijvoorbeeld het aanpassen van wollen kussens en/of het aanpassen van de zadelboom middels de juiste maat kopijzer of m.b.v. een zadelverstelapparaat. Doe je dit elders dan kan je niet checken of hetgeen je doet ook echt wel passend is.

Een zadel passend proberen te maken met behulp van bijvoorbeeld pads met inlagen, frontrisers e.d. is altijd slechts een tijdelijke oplossing. Op de lange duur doet dit in de meeste gevallen meer kwaad dan goed. 

Kortom, informeer jezelf. Doe onderzoek op het internet en via kennissen, wie vinden zij een goede zadelpasser? 

Bel niet zo maar iemand, maar kies een gediplomeerde en ervaren zadelpasser, zodat jij en je paard nog jarenlang plezier aan jouw nieuwe zadel kunnen beleven. Juist de combinatie van ervaring en kennis is zo belangrijk.

VZTD

Een zadel verkopen, dat kunnen veel mensen, maar beoordelen of het zadel werkelijk past bij jou en je paard. Daarvoor is meer kennis nodig. Een zadelpasser ben je namelijk niet zomaar, dat is een vak waarvoor minimaal een HBO opleiding nodig is. 

Is de zadelpasser goed geschoold en volgt hij/zij geregeld bijscholing? Dit is eenvoudig te checken, want deze zadelpassers zijn aangesloten bij branche vereniging VZTD!

Meer blogs

FAGER TESTBITTEN

Fager bitten testen

Kan ik een Fager bit eerst testen? Die vraag krijgen wij vaak! Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Fager heeft een geweldige bit-quiz

Lees verder >