Skapti Ragnar Interview

Door: Marjolein Hut

Skapti Ragnar Interview

Skapti Ragnar: trainer IJslandse paarden, lessen. Skapti Ragnar groeide op tussen de IJslandse paarden op Hafsteinsstaðir, het bedrijf van zijn ouders, in het noordwesten van IJsland. Zijn ouders, Hildur Claessen en Skapti Steinbjörnsson, fokken en trainen hier IJslandse paarden. Om ervaring op te doen en verschillende trainingsmethode te leren kennen, heeft Skapti eerst een tijd voor verschillende stallen gewerkt in IJsland, Duitsland en Canada. Daarnaast haalde hij zijn diploma als bachelor of Science in Riding & Riding Instructions op Hólar University en volbracht alle levels van de Icelandic Riding Levels en Reiðmaðurinn van  Hvanneyri.

Momenteel werken hij, Skapti Ragnar, en zijn vriendin Elin Rós, nog steeds op Hafsteinsstaðir waar ze helpen met fokken, het trainen van ijslanders en het uitbrengen van deze paarden op wedstrijden. Tevens geeft Skapti Ragnar les en komt hij één tot twee keer per jaar naar Nederland om een weekend les en cursussen te geven.

1. Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in IJslandse paarden?

Dat kwam door mijn familie. Mijn vader en moeder begonnen hun eigen stoeterij toen ze jong waren en daar groeide ik in op. Hierdoor begon ik al jong met rijden en werken op de stoeterij. Door de jaren heen vond ik dit steeds leuker en daarom besloot ik dat ik hier mijn werk van wilde maken. Na die beslissing ben ik opleidingen gaan volgen en gaan werken voor andere stallen om andere manieren van training te zien. En dat doe ik nog steeds. Mijn filosofie, die ik van mijn familie en vrienden heb meegekregen, is dat je altijd kunt blijven leren. En dat elke trainer en elk paard je weer iets leert waardoor je jezelf kunt blijven verbeteren. Ongeacht hoeveel ervaring je hebt.

2. En wat vind je het leukst om te doen?

Ik vind eigenlijk alles leuk. Het zoeken van de juiste hengst bij de juiste merrie en daaruit een veulen geboren zien te worden. Dit veulen zien opgroeien en het zelf te trainen tot een stabiel paard is enorm leuk. Maar ook het wedstrijd rijden en lesgeven is geweldig. Maar het leukste vind ik het trainen van een paard en elke dag met zo’n paard bezig zijn, te zien hoe het vooruit gaat en hem elke keer een klein beetje te zien veranderen. Eigenlijk is alles met elkaar verbonden, dus als ik er nog eens over nadenk, zou ik het niet weten, alles is gewoon leuk. Anders zou ik het niet doen en willen blijven doen de rest van mijn leven.

3. Train je je eigen paarden of ook paarden van anderen?

De meeste paarden in Hafsteinsstaðir zijn onze eigen paarden. Maar als er plaats is trainen wij ook paarden van anderen. Op dit moment hebben we zo’n 6 tot 7 paarden van anderen staan. In de toekomst willen we misschien meer ruimte maken om paarden van anderen te trainen, maar dat zijn nog toekomst plannen.

4. En wat zijn je ambities?

Mijn ambities zijn om het werk van mijn ouders voort te zetten en langzaam mijn eigen bedrijf op te bouwen. En daar dan mezelf in te blijven ontwikkelen om steeds een beetje beter te worden, dus blijven trainen en wedstrijden rijden. En natuurlijk onze eigen paarden blijven fokken en showen.

5. Wat voor soort paard fokken jullie?

Wij fokken verschillende soorten paarden. Van paarden die geschikt zijn voor de hele familie tot wedstrijdpaarden aan toe. Maar het hoofddoel  is een paard te fokken met een gezond lijf en mentaliteit. Een IJlander een goed karakter dat door iedereen gereden kan worden maar ook geschikt is voor wedstrijden. Dat is het ideale paard en dat is ook het doel bij het fokken van IJslandse paarden en dat zijn vaak ook de paarden die vooruit komen, gezonde, goed getrainde paarden met een fijn karakter.

6. Waar leg je de focus als je les geeft?

Dat hangt af van de ervaring van de ruiter. Bij een nog niet zo ver gevorderde ruiter probeer ik eerst om vertrouwen te krijgen bij de ruiter. Als die zich niet vertrouwd voelt op het paard of niet relaxed is en een beetje lol heeft in het rijden, kan er nooit een band worden gebouwd tussen paard en ruiter. Door die band kunnen paard en ruiter elkaar begrijpen en met elkaar communiceren. Daarom probeer ik om zowel aan de houding als de communicatie tussen hen te werken. En uit te leggen hoe de ruiter het paard helpt met zijn houding.

Als de ruiter dit onder de knie heeft, proberen we zover te komen dat het paard de hulp van de ruiter steeds minder nodig heeft. En dat is natuurlijk het hoofddoel; de ruiter helpen om zijn paard in positieve werkhouding te krijgen. Zo helpt de ruiter het paard om beter te bewegen en zich beter te voelen. Natuurlijk ben ik ook niet perfect dus ik neem ik regelmatig les bij anderen want je kunt nooit genoeg les krijgen. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt. Elke goede trainer leert je weer iets nieuws. Als een professionele trainer die elke dag paarden rijdt, slippen er soms toch kleine foutjes in waar je je niet van bewust bent maar die wel je paard beïnvloeden. Naar mijn mening moet je constant aan jezelf blijven werken om je paard dingen te kunnen leren.

7. Ben je een bekende naam in IJsland?

Dat is een moeilijke vraag. Ik vind mezelf geen grote naam maar meer een “normale naam” en trainer. Ik verdien mijn geld met het trainen van paarden en het lesgeven. Daardoor is er een continue stroom aan paarden op onze stal.  Hoewel we proberen er een paar voor onszelf te houden, worden de meeste toch verkocht als ze daar klaar voor zijn. Hierdoor is het moeilijker om een grote naam in de wedstrijden te worden. Een goed paard hiervoor is niet in 1 jaar gemaakt. Dat neemt enkele jaren in beslag. We kunnen een jonger paard wel uit laten komen in wedstrijden en misschien dat die het daar best goed zou doen.

Echter, we willen zeker weten dat een paard het ook mentaal aan kan. Daarom wachten wij liever wat langer en wachten tot een paard er echt klaar voor is. Maar het blijft een bedrijf, dus als een paard zover is, dan brengen we hem uit op wedstrijd met als doel hem te verkopen. (Skapti vergeet hierbij dat de stal van zijn ouders, Hafsteinsstaðir, al verschillende grote prijzen heeft gewonnen tijdens de Landsmot voor Beste fokkerij. Hier heeft hij zeker zijn deel aan bijgedragen ?).

8. Hebben trainers in IJsland hun eigen specialiteit?

Ja en nee. Sommige trainers specialiseren zich meer in het training voor de verkoop. Anderen trainen de paarden om hen te showen tijdens keuringen of wedstrijden. Sommigen richten zich op het trainen van jonge paarden. Wij richten ons op de band tussen paard en ruiter en de goede kwaliteit van hen allebei zodat er wederzijds vertrouwen ontstaat.

9. Welk paard is jouw favoriet?

De paarden waarop ik heb leren rijden, horen daar bij. Maar van elk paard leer ik weer iets dus een echte favoriet heb ik niet. Elk paard wat je als veulen krijgt en waar je een aantal jaren mee traint en van leert is speciaal. Op dit moment ben ik trots op Haukdal frá Hafsteinsstöðum. Hij heeft me veel geleerd en is een erg goed paard. Als je dan weet dat hij goed terecht komt bij een goede ruiter, is het niet erg om daar afstand van te doen. (Haukdal was te zien tijdens Icehorse in Eindhoven, hij werd daar vijfde in de V1 samen met zijn nieuwe ruiter, de deen Agnar Snorri Stefánsson).

Wil je meer weten over Skapti Ragnar lessen en cursussen?

Ben je zelf geïnteresseerd om een les of cursus van Skapti Ragnar te volgen. Atorka kan je informeren wanneer hij in Nederland is. Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar info@atorka.nl en brengen je op de hoogte.

Door Marjolein Hut april 2018

Volg Hafsteinsstaðir op Facebook

Meer blogs