Slowfeeders

Slowfeeders voor paarden zijn niet zielig

Er komen steeds meer verschillende soorten slowfeeders op de markt. Slowfeeders zijn voersystemen waardoor de opname van hooi of kuilgras wordt vertraagd. Sommige slowfeeders vertragen de opname zelfs tot een verdubbeling van de eet tijd ten opzichte van de ‘normale’ opname. Wat mij betreft een zeer goede ontwikkeling, omdat de spijsvertering van een paard van nature is ingericht om vrijwel continue vezelrijke voeding te verteren. Maar is het niet zielig dat paarden zoveel moeite moeten doen om te kunnen eten?

slowfeeder voor paardenSlowfeeders worden voornamelijk gebruikt bij paarden die aanleg hebben om snel dik te worden. De slowfeeders zorgen ervoor dat het paard veel langer bezig is met hetzelfde portie ruwvoer en zich dus minder snel verveelt. Langzaam eten heeft talloze voordelen voor een paard. Dit begint bij de speekselvorming. Als een paard langzaam eet, dan zal het aantal kauwbewegingen hoger zijn en daardoor ook de speekselvorming. Veel speekselvorming zorgt voor neutralisatie van het maagzuur, wat de kans op maagzweren verkleind en zorgt voor een betere doorstroming en afbraak van enzymen.

In de natuur is een paard 14-16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vasten nooit langer dan twee – vier uur. In de moderne manier van paarden houden zijn de mogelijkheden om te foerageren beperkt en zit er soms velen uren tussen de verschillende voerbeurten. Het maagdarmkanaal van een paard is ingesteld  om continue een langzame stroom van ruwe, structuurrijke  grassen te verteren. Om maag- en darmstoornissen te voorkomen en een paard veel te laten kauwen is een langdurige en langzame opname van ruwvoer van groot belang.

De meeste slowfeeders zijn ontwikkeld om hooi of kuilgras in te doen. Er zijn echter ook graasmaskers op de markt, waardoor een paard minder gras in de weide kan eten. Dit voorkomt overgewicht door weidegang. Uiteraard is het ook belangrijk om de kwaliteit van het ruwvoer en de hoeveelheid gras af te stemmen op de behoefte van jouw paard.

In de nieuwe welzijns richtlijnen wordt aangegeven dat een paard vrijwel de hele dag bezig zou moeten kunnen zijn met eten. Mede door de slowfeeders wordt dit voor veel paarden mogelijk, zonder dat zij te dik worden. De slowfeeders verhogen dus in veel opzichten het welzijn van een paard.

Alle bovengenoemde voordelen op het gebied van welzijn, spijsvertering en conditie wegen wat mij betreft ruimschoots op tegen de extra moeite die een paard moet doen om te eten.

Gate timer

Wil je jouw paard op een bepaalde tijd toegang geven tot een stuk gras of de paddock? Kijk dan eens naar de gate timer! De Feed-X gate timer is een schakelklok waarmee je paard automatisch toegang krijgt tot een volgend perceel gras bijvoorbeeld. Maar ook naar de paddock waar hij ruwvoer kan gaan eten. De timer werkt zonder stroom, het mechanisme is vergelijkbaar met een eierwekker bijvoorbeeld. Doordat er geen stroom nodig is, voorkom je storingen. Bovendien is de timer zo geconstrueerd dat vocht in de vorm van regen of sneeuw ook geen hinder veroorzaakt.

De gate timer is er in 2 varianten, een klok met een vertraging van 6 en van 12 uur. Afhankelijk van welke timer je kiest, kun je het automatisch openen van het weidehek tot 12 uur uitstellen. De timer wordt eenvoudig opgewonden als een eierwekker, dan instellen op de gewenste tijd en poortopener in de timer haken. Alle onderdelen zijn mechanisch, hierdoor zijn er geen batterijen of stroomkabels nodig. Uiterst praktisch en volledig onderhoudsvrij.

Meer vragen over een slowfeeder?

Mocht je na het lezen van deze toch niet allen antwoorden beantwoord zijn en heb je twijfel of de aanschaf van een slowfeeder. Van maandag t/m zaterdag van 08.30 tot 18.00 kun je contact met ons opnemen via telefoonnummer 0348-446168. Je kunt ons uiteraard ook mailen.

Bron www.voervergelijk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »
0
Scroll naar top