Slowfeeders

Door: Yvonne van Dijk

Slowfeeders – Hooizakken – Hooinetten

Er komen steeds meer verschillende soorten slowfeeders op de markt. Het zijn voersystemen waarmee de opname van hooi of kuilgras wordt vertraagd. Sommige slowfeeders vertragen de opname zelfs tot een verdubbeling van de eet tijd ten opzichte van de ‘normale’ opname. Wat ons betreft een goede ontwikkeling, omdat de spijsvertering van een paard van nature is ingericht om vrijwel continu vezelrijke voeding te verteren. Maar is het niet zielig dat paarden zoveel moeite moeten doen om te kunnen eten?

Slowfeeder

Slowfeeders worden voornamelijk gebruikt bij paarden die aanleg hebben om snel dik te worden. De slowfeeder zorgt ervoor dat het paard veel langer bezig is met dezelfde portie ruwvoer en zich dus minder snel verveelt. Langzaam eten heeft talloze voordelen voor een paard. Dit begint bij de speekselvorming. Als een paard langzaam eet, dan zal het aantal kauwbewegingen hoger zijn en daardoor ook de speekselvorming. Veel speekselvorming zorgt voor neutralisatie van het maagzuur, wat de kans op maagzweren verkleint en zorgt voor een betere doorstroming en afbraak van enzymen.

In de natuur is een paard 14-16 uur per dag bezig met het verzamelen van voedsel en vast nooit langer dan twee tot vier uur. In de moderne manier van paarden houden zijn de mogelijkheden om te foerageren beperkt en zit er soms velen uren tussen de verschillende voerbeurten. Het maagdarmkanaal van een paard is erop ingesteld om continu een langzame stroom van ruwe, structuurrijke grassen te verteren. Om maag- en darmstoornissen te voorkomen en een paard veel te laten kauwen is een langdurige en langzame opname van ruwvoer van groot belang.

Weegschaal

De meeste slowfeeders / hooinetten zijn ontwikkeld om hooi of kuilgras in te doen. Weet je wel hoeveel ruwvoer jij je paard geeft? Heb je er wel eens aan gedacht om de hoeveelheid te wegen? Voor slechts € 13,95 heb je al een digitale weegschaal. 

Graasmasker

Zodra het paard het land op gaat, is een graasmasker handig, waardoor een paard minder gras kan eten. Dit voorkomt overgewicht door weidegang. Uiteraard is het ook belangrijk om de kwaliteit van het ruwvoer en de hoeveelheid gras af te stemmen op de behoefte van jouw paard. Lees ook onze blog over de voor- en nadelen van graasmaskers.

In de nieuwe welzijnsrichtlijnen wordt aangegeven dat een paard vrijwel de hele dag bezig zou moeten kunnen zijn met eten. Mede door de komst van slowfeeders wordt dit voor veel paarden mogelijk, zonder dat zij te dik worden. Zij verhogen dus in veel opzichten het welzijn van een paard. Maar ook een gate-timer kan bijdragen aan het welzijn van je paard. En aan het welzijn van de paardeneigenaar. 

Hoe hoog moet een slowfeeder eigenlijk hangen
Vernieuwde Hay Playbag Slowfeeder
Hooinet Supreme
Handig met voeren is de polyester rand
Hooinet Heavy Duty
Hooinet Heavy Duty

Gate-timer

Wil je jouw paard op een bepaalde tijd toegang geven tot een stuk gras of de paddock? Kijk dan eens naar de Gate-Timer! De Feed-X Gate-Timer is een schakelklok waarmee je paard automatisch toegang krijgt tot een volgend perceel gras bijvoorbeeld. Maar ook naar de paddock waar hij ruwvoer kan gaan eten. De timer werkt zonder stroom, het mechanisme is vergelijkbaar met een bijvoorbeeld eierwekker. Doordat er geen stroom nodig is, voorkom je storingen. Bovendien is de timer zo geconstrueerd dat vocht in de vorm van regen of sneeuw ook geen hinder veroorzaakt.

De Gate-Timer is er in twee varianten: een klok met een vertraging van 6 en een van 12 uur. Afhankelijk van welke timer je kiest, kun je het automatisch openen van het weidehek tot 12 uur uitstellen. De timer wordt eenvoudig opgewonden als een eierwekker, dan instellen op de gewenste tijd en poortopener in de timer haken. Alle onderdelen zijn mechanisch, hierdoor zijn er geen batterijen of stroomkabels nodig. Uiterst praktisch en volledig onderhoudsvrij. Op You-Tube vind je een aantal instructie filmpjes.

Vragen over deze blog?

Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben. Neem dan contact op met de Atorka Klantenservice, wij zijn 09:00 tot 13.00 bereikbaar via telefoonnummer 0348-446168. Je kunt ons uiteraard ook mailen.

Bron www.voervergelijk.nl en www.blauwehengst.nl

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >