Vliegen, dazen en andere vliegende ergernissen van je paard.

Door: Linda van Tol

Wederom ontvingen wij van gastblogger Linda van Tol een interessante blog. Lees je mee? 

Horendol worden onze paarden er ieder jaar weer van. Vliegen, dazen en ander rondvliegend gespuis. Steekvliegen, dazen, muggen, stalvliegen… met name in het voorjaar en de zomer zijn ze weer veel te vinden bij onze paarden in de wei, maar ook op stal. Ze zitten rond de ogen, neus en mond , op de benen, kruipen over de buik, onder de staart of in de liezen van je paard. Gelukkig zijn er een hoop middelen op de markt om je paard(en jezelf natuurlijk) te beschermen tegen deze kleine plaaggeesten. 

Vliegendekens / eczeemdekens

Wanneer je paard echt heel veel last heeft van vliegen, kun je overwegen om een vliegendeken aan te schaffen. Vliegendekens zijn er in allerlei soorten en maten, maar dat maakt het tegelijkertijd ook lastig om te bepalen wat het best is voor je paard. Het is in eerste instantie belangrijk om te bepalen of je paard een vliegendeken of eczeemdeken nodig heeft. Als je paard namelijk last heeft van eczeem, dan is een eczeemdeken soms een effectievere methoden. Doordat een eczeemdeken een groot deel van het lichaam bedekt, krijgen insecten weinig kans om je paard te plagen. Op deze pagina vind je ons assortiment van eczeemdekens. (Bit, 2020)

Vliegensprays

Er zijn verschillende vliegensprays op de markt, die bedoeld zijn om vliegen, dazen en muggen uit de buurt van je paard te houden. Vliegensprays bieden vaak geen langdurige oplossing, omdat het na een tijd “vervliegt”, maar zijn wel ideaal voor een buitenrit of als je paard een aantal uur op de wei staat. Wij hebben verschillende vliegensprays in ons assortiment, zoals bijvoorbeeld deze vliegenspray van Botanica. 

Is deze vliegenspray niet helemaal wat je zoekt? Of ben je benieuwd naar wat wij nog meer in ons assortiment hebben? Kijk dan eens op de pagina vliegen -dazen-teken. Daar vind je verschillende sprays, vliegendekens, dazenvallen en nog veel meer om rust te creëren rond je paard. 

Vliegendeken

Als een eczeemdeken ietwat overbodig is, dan kun je kiezen voor een vliegendeken. Deze kun je zowel in de wei als tijdens het rijden (uitrij vliegendekens) gebruiken. Dit laatste is bijvoorbeeld ideaal tijdens een bosrit en te vinden in ons assortiment. Over het algemeen zijn lichtgewichte vliegendekens prettiger, omdat het daaronder vaak minder warm wordt in de zomer. Daarnaast zijn er goede, wetenschappelijke resultaten te vinden over het gebruik van een vliegendeken met zebrapatroon. De strepen lijken namelijk een desoriënterend effect te hebben op meerdere vliegende insecten, waardoor ze je paard sneller voorbij zullen vliegen. Ook deze hebben wij in ons assortiment zowel de ‘gewone’ variant, als de uitrijdeken. 

Vliegenkappen

Vliegen zitten ook erg graag bij de ogen, neus en mond van je paard. Met name de ogen zijn interessant voor sommige insecten. In het vocht van de ogen zit eiwit, waar sommige insecten dol op zijn. Wanneer de ogen ontstoken zijn, bevat het oog nog meer traanvocht en eiwit, wat nog meer vliegen aantrekt. En wanneer er veel vliegen op en rond het oog zitten, zal het sneller ontsteken. Een vicieuze cirkel dus, maar gelukkig kan een vliegenkap goede bescherming bieden. (Ensink, z.d.)

Combinatie

Tot slot kun je natuurlijk ook nog kiezen voor een combinatie van bovenstaande middelen Zo kun je bijvoorbeeld gebruiken maken van de vliegenspray van de InsektoVet vliegenspray én de zebra vliegen uitrijdeken zo ga je goed voorbereid op pad. Of kies voor een vliegendeken met hals en maak daarbij gebruik van een van onze vliegenkappen. Kom je er nog niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en passend advies te geven. Ons telefoonnummer is 0348 446168! 

Bronnen

Bit | De ideale vliegendeken. (2019, 6 juni). Geraadpleegd op 31 mei 2020, van https://www.bitmagazine.nl/nieuwsvan/de-ideale-vliegendeken/

Ensink, J. M. (z.d.). Waarom zitten bij paarden altijd vliegen bij de ogen? Geraadpleegd op 31 mei 2020, van https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/waarom-zitten-bij-paarden-altijd-vliegen-bij-de-ogen

Meer blogs