Zadelpas Consult

Wat houdt dit in een zadelpas consult? Aan het woord is Hans van Dijk. Hij is bij Atorka Ruitersport de zadelpasser én zadelmaker. Hij heeft hiervoor zo’n 5 jaar geleden de opleiding Master Saddle Fitting Consultant gevolgd. Naast zijn opleiding heeft hij zo’n 20 jaar ervaring met IJslandse Paarden. Een unieke combinatie in Nederland en Belgë.

De MSFC opleiding voldoet aan de kwaliteitscode voor beroepsonderwijs door de overheid opgesteld (geauditeerd en goedgekeurd door het CPION, het orgaan dat deze controles uitvoert) en zijn derhalve geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Anamnese

De anamnese bestaat uit informatie welke de eigenaar kan geven over het paard en de ruiter. Dit kan informatie zijn over bv eventuele problemen bij het rijden, gebreken welk het paard gehad heeft en over het rijden door de eigenaar en de wensen t.a.v. het gebruik. Belangrijk hierbij bv is ook of er eventueel nog andere ruiters zijn naast de eigenaar die het paard rijden.
Vervolgens wordt er het signalement en conformatie(bouw) van het paard genoteerd aangezien eventuele conformatie fouten van belang kunnen zijn bij het aanpassen van het zadel.

Onderzoek

Dan volgt een globaal onderzoek van het paard op eventuele zicht- of voelbare kwetsuren of wondjes, vooral van belang bij de singelgroef, en wordt middels palpatie(voeling) de schouder, rug en de wervelkolom op eventuele gevoeligheden of bijzonderheden onderzocht. Eventueel kan worden gevraagd om het paard op een rechte lijn te stappen en te draven zodat eventuele bijzonderheden in het bewegingspatroon kunnen worden opgemerkt aangezien een afwijking van belang kan zij bij het aanpassen van het zadel.

Templates

Dan worden er een 3-tal templates (afdrukken) m.b.v. een flexicurve van de rug van het paard gemaakt, een voor de schouders bij het kopijzer van het zadel, een bij de laatste (18e) rib en een van de schoft. Deze templates dienen enerzijds om eventuele afwijkingen bij deze plaatsen te kunnen vaststellen en anderzijds als referentiepunt bij latere bezoeken. Ten slotte worden deze en alle andere relevante gegevens op een formulier genoteerd. Indien van toepassing kunnen er ook enkele foto’s van het paard gemaakt worden welke bij het formulier gevoegd worden.Zadelpassen
Na dit onderzoek kan pas het feitelijk zadelpassen verricht worden waarbij rekening wordt gehouden met de resultaten uit het onderzoek en de wensen van de ruiter.

Enkele voorwaarden welke van belang zijn bij het aanpassen van een zadel

  • Zorg dat het paard in een voor hem “normale conditie verkeert. (ga dus geen zadel aanpassen wanneer het paard rond terugkomt van een weide vakantie of na een ziekteperiode)
  • Zorg dat het paard lichamelijk in orde is, zodat je in alle gangen het zadel kunt beoordelen.
  • Als je een zadel wilt aanschaffen voor een jong paard, het dier voldoende zadelmak is om het zadel ook in draf en galop te kunnen beoordelen.
  • Zorg voor een stuk rechte vlakke harde ondergrond waar het paard kan worden opgesteld en bemonsterd.
  • Zorg dat je de vrije beschikking hebt over een rijbaan, waar je op je gemak kunt rijden en proberen.Review zadelpassen

Via deze weg wilde ik Hans graag nogmaals bedanken voor de fijne zadelpas sessie van afgelopen zaterdag. Hij nam de tijd voor de afspraak, heeft goed uitgelegd wat hij deed en was daarnaast zowel paard- als klantvriendelijk. Ik zal anderen van harte aanraden bij jullie een zadel af te nemen. Een mooie reactie van één van onze klanten. 

Tarieven

Een uitgebreid zadelpasconsult houdt in een anamnese en controle van het paard. Het maken van een templates en uiteraard het passen van diverse zadels. Een gemiddelde tijdsduur is ca. 2 tot 2,5 uur. Kosten: € 75,00 + € 0,40 per kilometer vice versa

De tarieven voor de divers zadelrepaties als bijvullen staan dit overzicht.

Het werkgebied

Wij passen zadels vanaf de eilanden in Nederland t/m de Nederlandse grenzen. Maar wij zijn ook regelmatig in België en Duitsland te vinden.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel of wil je een afspraak maken? Bel dan 06 287 13 577 of mail ons