De eikenprocessierups is weer actief

De eikenprocessierups

Niet alleen mensen, maar ook paarden en andere dieren hebben last van de eikenprocessierups. De processierups kruipt in april/mei uit het ei en rond mei/juni ontwikkelen ze brandharen met weerhaakjes. Deze brandharen zijn de oorzaak van klachten bij mens en dier in de maand mei t/m juli. Paarden krijgen last van hevige jeuk, roodheid en zwelling van de huid, lippen, tong en ogen. Dit komt omdat de brandharen de huid en slijmvliezen binnendringen, waar ze een irriterend eiwit afgeven waarop het lichaam reageert.

Eikenprocessierups bij paarden

Met name paarden en honden ondervinden veel klachten van de eikenprocessierups. Denk aan klachten als hevige jeuk, roodheid en zwelling van de ogen, lippen en tong. En hoe meer je paard of hond in contact komt met de brandharen, hoe erger de klachten kunnen worden.

Bij paarden kunnen de brandharen in het water of het ruwvoer terecht komen. Dit kan zorgen voor zwellingen van de lippen en mond. Maar ook op andere plekken van het maagdarmkanaal kunnen zwellingen ontstaan. Vaak gaat het paard dan kwijlen en is er veel speeksel te zien.

Als je paard last heeft van milde, uitwendige symptomen, dan je kun het best proberen om de brandharen er enkele dagen lang af te spoelen met veel water. Let er wel op dat je hierbij niet zelf in contact komt met de aangedane plekken. Het kan soms enkele weken duren voordat alle klachten verdwenen zijn.

Maatregelen tegen de processierups

  1. Als de processierups zich bevindt in een boom in de wei, dan is het raadzaam om een stuk af te zetten. Zet minimaal 20 meter rondom de boom af. Bij een hele hoge boom of bij veel wind, kun je het best nog meer afzetten. Het gras is ook niet meer te gebruiken als hooi. 
  2. Als de deken van je paard in contact is geweest met de brandharen, was hem dan op 60 graden.
  3. Het is niet aan te raden om de processierups zelf uit de boom te verwijderen. Hiervoor kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Daarbij is de eigenaar van de boom verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen.

Wanneer bel je de dierenarts?

Wanneer je paard last heeft van onderstaande symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts:

  • Ernstige jeuk (vaak gepaard met bultjes);
  • Veel kwijlen;
  • Gezwollen oog;
  • Slikproblemen;
  • Benauwdheid;
  • Vocht uit de huidbeschadigingen;
  • Verschijnselen van koliek, diarree of algemeen ziek zijn.

Let wel: Neem bij twijfel (ook bij uitwendige klachten) altijd contact op met je dierenarts.

PUUR Bombyx

Een goede optie voor het verzorgen van de aangetaste huid is de Processierups Gel. De Processierups Gel verzorgt de rode en geprikkelde huid van je paard. De gel is tevens geschikt voor mensen en wordt in de apotheek verkocht. Een ander fijn middel is PUUR Bombyx. Ook dit middel biedt verlichting na contact met de brandharen. 

Heb je nog een vraag over de Processierups Gel of de PUUR Bombyx? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons telefoonnummer is 0348-446168 maar een mailtje sturen kan ook.

Bron

Rozeboom, A. (2020, 25 mei). Eikenprocessierups en overlast bij paarden. Dierenarts.nl. https://www.dierenarts.nl/eikenprocessierups-en-overlast-bij-paarden/

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups nest
Advies
Hulp nodig? Suur dan een mailtje.
PUUR Bombyx
PUUR Bombyx
Vlinder eikenprocessierups

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top