De eikenprocessierups is weer actief

Door: Linda van Tol

Niet alleen mensen, maar ook paarden en andere dieren hebben last van de eikenprocessierups. De processierups kruipt in april/mei uit het ei en rond mei/juni ontwikkelen ze brandharen met weerhaakjes. Deze brandharen zijn de oorzaak van klachten bij mens en dier in de maand mei t/m juli. Paarden krijgen last van hevige jeuk, roodheid en zwelling van de huid, lippen, tong en ogen. Dit komt omdat de brandharen de huid en slijmvliezen binnendringen, waar ze een irriterend eiwit afgeven waarop het lichaam reageert.

Eikenprocessierups bij paarden

Met name paarden en honden ondervinden veel klachten van de eikenprocessierups. Denk aan klachten als hevige jeuk, roodheid en zwelling van de ogen, lippen en tong. En hoe meer je paard of hond in contact komt met de brandharen, hoe erger de klachten kunnen worden.

Bij paarden kunnen de brandharen in het water of het ruwvoer terecht komen. Dit kan zorgen voor zwellingen van de lippen en mond. Maar ook op andere plekken van het maagdarmkanaal kunnen zwellingen ontstaan. Vaak gaat het paard dan kwijlen en is er veel speeksel te zien.

Als je paard last heeft van milde, uitwendige symptomen, dan je kun het best proberen om de brandharen er enkele dagen lang af te spoelen met veel water. Let er wel op dat je hierbij niet zelf in contact komt met de aangedane plekken. Het kan soms enkele weken duren voordat alle klachten verdwenen zijn.

Maatregelen tegen de processierups

  1. Als de processierups zich bevindt in een boom in de wei, dan is het raadzaam om een stuk af te zetten. Zet minimaal 20 meter rondom de boom af. Bij een hele hoge boom of bij veel wind, kun je het best nog meer afzetten. Het gras is ook niet meer te gebruiken als hooi. 
  2. Als de deken van je paard in contact is geweest met de brandharen, was hem dan op 60 graden.
  3. Het is niet aan te raden om de processierups zelf uit de boom te verwijderen. Hiervoor kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Daarbij is de eigenaar van de boom verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen.

Wanneer bel je de dierenarts?

Wanneer je paard last heeft van onderstaande symptomen, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts:

  • Ernstige jeuk (vaak gepaard met bultjes);
  • Veel kwijlen;
  • Gezwollen oog;
  • Slikproblemen;
  • Benauwdheid;
  • Vocht uit de huidbeschadigingen;
  • Verschijnselen van koliek, diarree of algemeen ziek zijn.

Let wel: Neem bij twijfel (ook bij uitwendige klachten) altijd contact op met je dierenarts.

PUUR Bombyx

Een goede optie voor het verzorgen van de aangetaste huid is de Processierups Gel. De Processierups Gel verzorgt de rode en geprikkelde huid van je paard. De gel is tevens geschikt voor mensen en wordt in de apotheek verkocht. Een ander fijn middel is PUUR Bombyx. Ook dit middel biedt verlichting na contact met de brandharen. 

Heb je nog een vraag over de Processierups Gel of de PUUR Bombyx? Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons telefoonnummer is 0348-446168 maar een mailtje sturen kan ook.

Bron

Rozeboom, A. (2020, 25 mei). Eikenprocessierups en overlast bij paarden. Dierenarts.nl. https://www.dierenarts.nl/eikenprocessierups-en-overlast-bij-paarden/

Processierups.jpg
Eikenprocessierups nest
Hulp nodig? Suur dan een mailtje.
PUUR Bombyx
vlinder-eikenproseccierups.jpg
Vlinder eikenprocessierups

Meer blogs