De paddock van je paard winterklaar maken

Door: Yvonne van Dijk

Wanneer ga jij de paddock van je paard winterklaar maken? Wij begonnen hier altijd zo eind augustus mee. Welke palen moesten vervangen worden, alle drinkvoorzieningen liepen we na en hoeveel slowfeeders moesten er vervangen worden. Dit zijn zo maar een aantal dingen, maar er komt natuurlijk veel meer bijkijken. Is de bodem nog goed en waterdoorlatend, moet er e.e.a. opnieuw aangelegd worden? Ach het is altijd weer een hele klus zo’n overgang van de zomer naar de winter als je paarden hebt die je graag buiten wilt houden. 

Automatische poortopeners

Veel paarden worden ook in de winter buiten gehouden. Soms is dit wel een klus, want niet altijd staan de paarden aan huis. Hier is een automatische poortopener met timer een ultieme uitkomst. Is de poortopener eenmaal goed ingesteld, dan kan je een keer minder naar stal gaan bijvoorbeeld. Komen ze ’s avonds om 20:00 uur op  de paddock? En mogen ze ’s morgens nog lekker de wei in, dan stel je de poortopener zo in dat die automatisch gebeurd. 

Sinds kort verkopen wij  de Gallagher Batt-Latch automatische poortopener. Deze wordt geleverd met een verende hekafsluiter. Zo wordt het mogelijk om een toegang automatische te openen naar bijvoorbeeld de wei of voerplek.

De Batt-Latch werkt op batterijen in combinatie met een zonnepaneel. Hierdoor gaat de batterij langer mee!

Slowfeeders

De Hay Playbag slowfeeder is super sterk, zo is onze eigen ervaring. Echt onverwoestbaar en daardoor duurzamer dan menig ander hooinet, slowfeeder of hooizak. Daarnaast geen getrek meer aan het touw waarmee de meeste slowfeeders zijn gemaakt, dus geen schade aan het gebit.

Het zorgt voor een gezonde én leuke manier van eten! De Hay Playbag daagt je paard om te kunnen eten. Daardoor voorkomt het koliekproblemen en ook nog eens verspilling van hooi! De Hay Plag bag is er in 2 maten, Small en Large. In de Small gaat circa 6 kilo ruwvoer en in de Large gaat circa 12 kilo ruwvoer.

Tessa Könning gebruikt de Hay Playbag Pillow (XL) met veel plezier, heb je vragen voor haar? Mail Tessa dan, zij is inmiddels een ervaringsdeskundige en beantwoordt graag je vragen.  

Stapelkorting Hay Playbag

Bij aanschaf van 2 stuks Hay Playbag krijg je 5% korting door code HPB2 in te voeren in het afrekenscherm. En bij aanschaf van 3 stuks geven wij 10% korting, gebruik hiervoor HPB3. Deze korting krijg je op de Hay Playbag Small, de Large en de Pillow.

Geen ruwvoer op de grond

Niets op de grond, meer in de mond! Als je het hooi op de grond gooit of los in een kuubskist, dan eet het paard niet alleen te snel, maar gaat er ook veel verloren, gemiddeld 10 – 15%. Dat is veel hooi op jaarbasis en dus veel extra kosten. Doordat je paard direct uit de Hay Playbag eet, is er geen verspilling. Met andere woorden, een grote besparing!

Hoeveel voer ik mijn paard(en) eigenlijk

Hoeveel ruwvoer krijgt je paard per dag? Met de Waldhausen draagbare digitale weegschaal is dit eenvoudig af te lezen, deze weegschaal kun je eenheden als g, kg, lb en oz meten. Wat ons betreft vooral super handig om je hooinet te wegen. Het is namelijk goed om te weten hoeveel ruwvoer je paard iedere dag krijgt!

En ken je de kwaliteit van je ruwvoer? Onze Vitalbix leverancier biedt een ruwvoeranalyse. Het rapport toont energie & eiwit, suiker, structuur, lignine en droge stof. Ook wordt er duidelijk uitgelegd wat dat nou betekent. Kom met de analyse naar de winkel en dan kunnen wij je helpen met een goed voeradvies voor je paard.

Zandkoliek 

Als de paarden weer meer op de paddock komen, is de kans op zandkoliek ook groter. Hoe voorkom je zandkoliek bij je paard? Jouw paard niet in aanraking laten komen met zand, dat zou pas ideaal zijn…maar haalbaar is het niet. Je kunt zijn eetplek in de paddock bedekken met matten, en oppassen met kort afgegraasde weides, maar tóch zal je paard hier en daar zand meepakken. Bij paarden met zandkoliek zie je dat ze de kilo’s zand die ze uiteindelijk (bijna) fataal wordt, vaak over de jaren hebben opgebouwd. Daarom is het zo belangrijk om 1 x per maand (de periode op zand of kale weide) tot 1 x per kwartaal (de periode op het volle gras) een kuur met PsylliumMash te geven.

Gallagher

Inmiddels kunnen wij alles van dit fijne merk leveren, maar zoals je hebt gemerkt staan alleen de poortopeners op de site. Hierbij de link naar de Gallagher pagina, mocht je iets tegenkomen dat wij mogen leveren? Stuur dan een berichtje naar klantenservice@atorka.nl en wij zorgen dat je bestelling thuis bezorgd wordt. 

Vragen?

Heb je vragen over de paddock winterklaar maken voor je paard? Neem dan contact op met ons team, en kunnen wij je vraag niet beantwoorden? Wij hebben veel deskundigen in ons netwerk die vast een goed antwoord of advies kunnen geven.

Gallagher Batt-Latch Automatische poortopener
Poortopener
Waldhausen draagbare digitale weegschaal
Digitale weegschaal
Hay Playbag Pillow
Hay Play Pillow (Xl)
Vitalbix PsylliumMash
Psyllium Mash

Meer blogs