Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Door: Yvonne van Dijk

Wanneer doe jij je eczeemdeken op of eczeemdeken af? Deze vraag kregen wij van de week van AnneMarie. Wanneer zet jij je paard weer onder de eczeemdeken? En in het najaar is de vraag; tot wanneer laat je de eczeemdeken op je paard liggen? Ik heb altijd geleerd dat het cullicoïdes mugje het zwaar heeft als de temperaturen onder de 10 graden zijn. En dat veel wind ook geen optie voor deze mug is. 

Dus als het hard waait en het fris is gaat er geen eczeemdeken op. Maar ik lees op facebook veel verschillende verhalen. Ik vraag me dan af, is de jeuk dan wel ontstaan door het mugje? Want met koud weer of veel wind dan is het mugje niet actief. Of is er een andere factor waardoor dit paard jeuk heeft gekregen? 

Voeding

In eerste instantie denk ik dan vaak aan voeding, wat krijgt het paard te eten? Zeker als het paard nog lang jeuk heeft terwijl het mugje er niet of nauwelijks meer is. Wat is de samenstelling van zijn rantsoen? Ik ben van mening dat voer echt een grote invloed heeft op de jeuk van je paard. Maar ook slecht werkende darmen kunnen de oorzaak zijn van jeuk.

Stel je doet alles voor je paard met staart en maneneczeem (SME), het voerbeleid is prima! Je paard heeft geen overgewicht. Toch heeft je paard nog steeds kriebels. Dan is het tijd om Happy Belly Solid te gaan gebruiken. Het is immers een bekend verschijnsel dat problemen in de darm zich uiten in een gevoelige huid en huidproblemen. Happy Belly Solid zorgt voor ondersteuning van de darm, een optimale vertering en een evenwichtige darmflora. Daarnaast ondersteunt het op deze manier een gezonde huid en vacht.

Geen goed werkende darmen, dan is de kans op gezondheidsproblemen aanwezig. Denk aan dunne mest, koliek tot aan jeuk die lijkt op zomereczeem om maar iets te noemen. Een goed werkende darm is dé basis voor een goed functionerend immuunsysteem.

Eczeemdekens

Maar goed, die eczeemdekens; ik deed de deken altijd af als het frisser werd. Ook bij dagen dat er veel wind was ging er geen deken om bij mijn paard. Heerlijk even ‘bloot’ op het land. En ja, soms was ik iets te laat en schuurde mijn paard toch nog even. Dat is helaas altijd het risico wat je loopt zo aan het einde van het seizoen. Maar soms word je ook verrast, dan schuurt je paard toch niet terwijl het eigenlijk nog wel ‘eczeem’ weer is. Leuke ontdekkingen zijn dat, daar leer je veel van. Want wellicht heeft er dan toch iets gewerkt. Iets wat je bent gaan geven, of hebt veranderd of… Denk er maar eens over na, ik weet zeker dat er iets is wat anders is. 

Dekens wassen

Ook zo’n klus die eczeemdekens wassen, maar wel regelmatig doen. Zo blijft je deken goed ademend en gaan ze niet zo stinken. Een schone deken trekt ook veel minder insecten aan. De meeste dekens kunnen in de wasmachine, maar je kan ze ook naar een paardendeken wasserij brengen.

Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Conclusie; is het fris onder de 10 graden en staat er veel wind, dan geen deken op. Warmer en veel wind, dan is het goed oppassen. Warm weer en weinig wind, dan helaas de eczeemdeken weer op je paard leggen. Heeft je paard buiten het eczeemseizoen jeuk? Dan eens nadenken over darmgezondheid, schimmel, luizen, mijten etcetera en wellicht de dierenarts even bellen.

Vragen over zomereczeem

Heb jij nog veel meer vragen of advies nodig over zomereczeem? Neem dan contact op het met Atorka Team. Zij hebben allen veel ervaring en kunnen goed advies geven. 

Snuggy Hoods eczeemdeken
Eczeemdeken
BotanicaAnti-itchCream
Botanica
Happy Skin Huidspray
Happy Skin Huidspray
Happy Belly Solid
Goed werkende darmen

Meer blogs