Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Wanneer doe jij je eczeemdeken op of eczeemdeken af? Deze vraag kregen wij van de week van AnneMarie. Wanneer zet jij je paard weer onder de eczeemdeken? En in het najaar is de vraag; tot wanneer laat je de eczeemdeken op je paard liggen? Ik heb altijd geleerd dat het cullicoïdes mugje het zwaar heeft als de temperaturen onder de 10 graden zijn. En dat veel wind ook geen optie voor deze mug is. 

Dus als het hard waait en het fris is gaat er geen eczeemdeken op. Maar ik lees op facebook veel verschillende verhalen. Ik vraag me dan af, is de jeuk dan wel ontstaan door het mugje? Want met koud weer of veel wind dan is het mugje niet actief. Of is er een andere factor waardoor dit paard jeuk heeft gekregen? 

Voeding

In eerste instantie denk ik dan vaak aan voeding, wat krijgt het paard te eten? Zeker als het paard nog lang jeuk heeft terwijl het mugje er niet of nauwelijks meer is. Wat is de samenstelling van zijn rantsoen? Ik ben van mening dat voer echt een grote invloed heeft op de jeuk van je paard. Maar ook slecht werkende darmen kunnen de oorzaak zijn van jeuk.

Stel je doet alles voor je paard met staart en maneneczeem (SME), het voerbeleid is prima! Je paard heeft geen overgewicht. Toch heeft je paard nog steeds kriebels. Dan is het tijd om Happy Belly Solid te gaan gebruiken. Het is immers een bekend verschijnsel dat problemen in de darm zich uiten in een gevoelige huid en huidproblemen. Happy Belly Solid zorgt voor ondersteuning van de darm, een optimale vertering en een evenwichtige darmflora. Daarnaast ondersteunt het op deze manier een gezonde huid en vacht.

Geen goed werkende darmen, dan is de kans op gezondheidsproblemen aanwezig. Denk aan dunne mest, koliek tot aan jeuk die lijkt op zomereczeem om maar iets te noemen. Een goed werkende darm is dé basis voor een goed functionerend immuunsysteem.

Eczeemdekens

Maar goed, die eczeemdekens; ik deed de deken altijd af als het frisser werd. Ook bij dagen dat er veel wind was ging er geen deken om bij mijn paard. Heerlijk even ‘bloot’ op het land. En ja, soms was ik iets te laat en schuurde mijn paard toch nog even. Dat is helaas altijd het risico wat je loopt zo aan het einde van het seizoen. Maar soms word je ook verrast, dan schuurt je paard toch niet terwijl het eigenlijk nog wel ‘eczeem’ weer is. Leuke ontdekkingen zijn dat, daar leer je veel van. Want wellicht heeft er dan toch iets gewerkt. Iets wat je bent gaan geven, of hebt veranderd of… Denk er maar eens over na, ik weet zeker dat er iets is wat anders is. 

Dekens wassen

Ook zo’n klus die eczeemdekens wassen, maar wel regelmatig doen. Zo blijft je deken goed ademend en gaan ze niet zo stinken. Een schone deken trekt ook veel minder insecten aan. De meeste dekens kunnen in de wasmachine, maar je kan ze ook naar een paardendeken wasserij brengen.

Eczeemdeken op of eczeemdeken af

Conclusie; is het fris onder de 10 graden en staat er veel wind, dan geen deken op. Warmer en veel wind, dan is het goed oppassen. Warm weer en weinig wind, dan helaas de eczeemdeken weer op je paard leggen. Heeft je paard buiten het eczeemseizoen jeuk? Dan eens nadenken over darmgezondheid, schimmel, luizen, mijten etcetera en wellicht de dierenarts even bellen.

Vragen over zomereczeem

Heb jij nog veel meer vragen of advies nodig over zomereczeem? Neem dan contact op het met Atorka Team. Zij hebben allen veel ervaring en kunnen goed advies geven. 

Eczeemdekens
Eczeemdeken
Combi Deal Dermacontrol brok met Lotion
VITALstyle Dermacontrol
Happy Horse - Happy Skin
Happy Skin - Happy Horse
Happy Belly Solid
Goed werkende darmen
Vitalbix natuurlijke paardenvoeding
Gezonde paardenvoeding

Meer blogs

bitten blog

Bitten blog

Door Nike Ruhulessin Bitten blog, zie jij ook door de bitten het bos niet meer? Vandaag de dag zijn er zoveel bitten op de markt, dat ik me serieus afvraag: waarom?  De diverse instructeurs waar ik in mijn leven les van heb gehad, waren het eigenlijk allemaal unaniem met elkaar eens: leer nou maar eerst

Lees verder »
Paard het land op

Paarden op het land

Paarden op het land De kans is groot dat de paarden binnenkort weer op het land staan. Hoe bereid jij je paard voor? Want de kans op hoefbevangenheid ligt op de loer als een paard niet gewend is aan gras. Zeker als de nachten nog koud zijn en er ’s morgens de zon fel schijnt.

Lees verder »
Happy Horse

Aanpak zomereczeem via de huid en de darm

Aanpak Zomereczeem via de huid en de darm Afgelopen winter hebben we met tevreden gebruikers van Happy Skin gesproken. Hieruit bleek dat op veel plaatsen de aanpak erg verschillend was. Ons stappenplan vorig jaar was: dagelijks Happy Skin Huidspray en Happy Skin Buzz Off Spray bij hogere insectendruk er naast gebruiken. Bij grotere wonden gebruik

Lees verder »
Karlslund Laki neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel

Getest Karlslund Laki Neopreen singel Algemene informatie van het product: Karlslund Laki Neopreen singel.  Materiaal: Neopreen gevoerd met Memory Foam | Maatvoering: 45cm |  Prijs: € 75,00  De eerste indruk  De Karlslund Laki neopreen singel ziet er fijn en degelijk uit. De vorm is vrij standaard, waar ik van houd. Het materiaal is voornamelijk neopreen,

Lees verder »
Scroll naar top