Een passend bit voor je paard

Door: Yvonne van Dijk

Een passend bit voor je paard, hoe vind je dit?

Een bit is een voorwerp dat we bij paarden gebruiken om te sturen, remmen, buigen en begrenzen. Nu hoor ik mensen wel eens zeggen: ‘een goede ruiter met een lichte hand kan met elk bit overweg’. Daar ben ik het persoonlijk niet helemaal mee eens. Het bit ligt in de mond van het paard en die mond is net zoals bij mensen niet bij elk paard hetzelfde.

Zo heb je bijvoorbeeld verschil in:
* Vorm van de mond
* Formaat van de mond
* Een smalle mond of juist een brede mond
* Een dikke tong of juist een dunne tong
* Gevoeligheid van de mond
* Ligging en dikte van de mondhoeken
* De staat van het gebit
* Etc.
In de mond tussen de twee kaak helften ligt een belangrijk stukje van het paard genaamd het Os hyoideum. De meeste mensen kennen hem als “het tongbeen”.

Het tongbeen bestaat uit kleine botjes verbonden door kraakbeen. Het is aan de voorkant verbonden met de tong en aan de achterkant verbonden met de keelingang. Zo speelt het tongbeen, door middel van de spieren, dus een belangrijke rol bij slikken en ademen.
Het tongbeen is ook verbonden met het bewegingsapparaat door middel van 3 lange spieren:
* M. Omohyoideus – deze loopt van het tongbeen naar de scapula (schouder)
* M. Sternothyroideus – deze loopt van het tongbeen naar het sternum (borstbeen)
* M. Sternohyoideus – deze loopt ook van het tongbeen naar het sternum

Door middel van spierketens en faciale verbindingen is het tongbeen ook verbonden met het achterbeen. Een goed voorbeeld daarvan is: Een paard dat veel of verkeerde druk in de mond (op het tongbeen) ervaart zal tijdens het rijden een “korter” achterbeen vertonen.
Ook is er tijdens verschillende dissecties van het paardenlichaam aangetoond dat als mensen het tongbeen vast hielden, dat de mensen die het achterbeen vasthadden konden voelen dat ze deze veel minder konden bewegen dan wanneer het tongbeen losgelaten werd.
Als het bit niet goed past bij een van de eerder bovengenoemde factoren kan het paard daar last van krijgen en zal het de structuren in zijn mond niet kunnen ontspannen of zelfs beschadigen tijdens de rit. Het tongbeen is bewegelijk en kan door stres in de mond scheef gaan staan en blokkeren in zijn mobiliteit.
Enkele voorbeelden van gevolgen hiervan kunnen zijn:
* Een scheef borstbeen
* Beperkte of asymmetrische mobiliteit in het achterbeen
* Een verkort of asymmetrisch voorbeen
* Het niet goed kunnen rechtrichten van het paard

* Een onprettige aanleuning
* Tong over het bit heen gooien
* Trekken
* Hoofdkantelen
* Slikproblemen
* TMJ-problemen
* Hoofdpijn

Een goed passend bit is dus een heel belangrijk element en is van belang om het paard fysiek gezond en happy te houden. Twijfel je aan je bitje? Schakel dan een gediplomeerde bitfitter of instructeur met voldoende anatomische kennis in die jou hier goed in kan adviseren!

Eileen Hagoort: trainer, instructeur en osteopaat bij Horseworks

Aanvulling: Zaterdag 4 mei is Geraldinne Vandenvenne (www.equibitfit.com)in Nederland voor een aantal Bit- en Bridle consulten, wil je meer weten hierover, neem dan contact op met de Atorka Klantenservice  of bel 0348446168. 

Meer blogs

FAGER TESTBITTEN

Fager bitten testen

Kan ik een Fager bit eerst testen? Die vraag krijgen wij vaak! Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Fager heeft een geweldige bit-quiz

Lees verder >