HELTIE Lymfe

Door: Yvonne van Dijk

Een nieuw HELTIE product

Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee. 

Het lymfestelsel van je paard is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Vocht en afvalstoffen worden via de lymfevaten afgevoerd uit het lichaam. Een goed functionerend lymfestelsel is essentieel voor een gezond en blij paard. Het lymfestelsel kan in de problemen komen door aandoeningen zoals CPL en einschuss. 

Herken jij lymfe problemen?

Kan jouw paard wel wat ondersteuning gebruiken voor zijn lymfestelsel? Je herkent lymfeproblemen aan een slechte weerstand, vermoeidheid, benauwdheid of dikke benen. Er zijn meerdere kruiden die kunnen ondersteunen. Vaak versterken deze kruiden elkaar in onderlinge samenhang. Brandnetel is een mooie basis om het bloed te zuiveren, dus begin daar altijd mee.

Kruiden die vervolgens nuttig zijn voor het lymfestelsel zijn: kleefkruid, munt, berk, gember, echinacea en kurkuma. Gezamenlijk hebben ze een reinigende werking op de lymfe en bevorderen ze een goede vochtafvoer en lymfestroom. 

MLD

Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op het lymfesysteem. Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt ervaren. Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden.

Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogt worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en treedt er o.a. minder verzuring op in het lichaam.

Het heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Dit gebeurt door middel van twee regelsystemen namelijk de sympaticus en de parasympaticus.

De sympaticus zorgt voor de aanpassing van het lichaam aan inspanning en situaties van stress. De parasympaticus is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en ….. zéér belangrijk: het herstel! Een paard kan alleen optimaal herstellen (van zowel inspanning, blessures als van een wond) als zijn parasympatische zenuwstelsel actief is.

Manuele Lymfe Drainage spreekt het parasympatische systeem van een paard aan waardoor hij sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen.

Kort samengevat heeft lymfe drainage een drieledige werking: het verhoogt de afvoer van afvalstoffen en het verbetert het herstel en de algehele afweer. 

De Blauwe Hengst verzorgt een opleiding tot MLD therapeut en wat een geweldige leerzame opleiding is dat. Een aanrader wat ons betreft, Yvonne heeft deze opleiding zelf gevolgd. 

HELTIE Lymfe

Het lymfesysteem zit door het gehele lichaam van het paard en kan overal voor stagnatie zorgen. Ter ondersteuning van de algehele weerstand, zowel preventief als curatief, kan HELTIE Lymfe worden ingezet. Maar het product kan geen lymfedrainage vervangen, maar het ondersteunt wel de behandeling. Daarnaast kan je het preventief gebruiken of juist bij paarden met allergische klachten, stalbenen, cpl of andere problemen.

HELTIE Lymfe is er ook in een 100ml verpakking, hierdoor kan je het eerst proberen. Vind je paard het lekker? Dan bestel je een grotere verpakking.

CPL bij paarden

CPL is een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen. Via de Blauwe Hengst kun je een online thema dag volgen over CPL en meerdere lymfe gerelateerde aandoeningen. 

Lymfedrainage als ondersteuning

Op ASK Heltie vonden wij nog een interessante blog over lymfedrainage van Natasha Bos, die delen wij graag natuurlijk. 

Heb je vragen over HELTIE producten?

Er zijn nog veel meer HELTIE producten, heb je vragen over één van deze producten? Neem dan contact ons team door een mailtje te sturen naar advies@atorka.nl of bel 0348446168.

Bronnen: ASK Heltie en de Blauwe Hengst

HELTIE Horse Lymfe

Meer blogs