Ontvang 15% KORTING met: 15724
00
D
00
U
00
M
00
S

Kennismaken met het IJslandse paard

IJslander te koop

Het IJslandse paard, met zijn oplettende blik, trots en zelfverzekerd, onvermoeibaar en een bruisend temperament, dát is het IJslandse paard. IJsland, een land van ijs en vuur, hier worden deze paarden al meer dan 1000 jaar zuiver gefokt.

Het is een sober en sterk ras met een zelfstandig karakter. Ondanks hun geringe hoogte en ‘ponyachtige uiterlijk’ zijn IJslanders op de eerste plaats veelzijdige en uitdagende rijpaarden voor volwassenen. De IJslander is niet groot 1m35 tot 1m50. Maar meer en meer worden er grotere paarden gefokt. Er zijn nu al IJslanders met een stokhoogte van 1m55. Alle kleuren toegestaan; van gewoon vos, wit of zwart, bont tot kleuren als stekelharig bruin.

Het paard ontwikkelt zich langzaam en kan pas volledig ingereden en beoordeeld worden vanaf het vijfde levensjaar.

Het belangrijkste kenmerk van de IJslander zijn de gangen. Net als bij andere paarden beschikt hij over de stap, de draf en de galop. Daarnaast beschikt hij ook over de tölt en eventueel de telgang.

De tölt is een « viertakt »-gang waarbij het paard net als in stap de benen na elkaar naar voren zet. De voetvolgorde is precies dezelfde. Het grootste verschil ligt in het tempo. Dit ligt nl. veel hoger. Het tempo kan variëren van een snelle stap tot een behoorlijke galop.

Doordat er minstens altijd één been op de grond staat, kan de ruiter stil in het zadel blijven zitten. Dat maakt dat deze gang over het algemeen zeer comfortabel te rijden is. Waardoor ook mensen met rugklachten vaak met plezier kunnen blijven paardrijden. Om een idee te geven, het oudste actieve lid van de Schelderuiters, Achiel is 93 jaar en rijdt nog iedere dag. Tijdens het tölten merken we ook de trotse houding van het paard. Het hoofd wordt vrij hoog gedragen en de knieën hoger opgetrokken. De hoeven worden met gelijke tussenpozen op de grond gezet.

Sommige IJslandse paarden hebben ook nog een vijfde gang, de telgang. De telgang is een laterale gang. Bij een zeer snelle telgang is er een groot zweefmoment en dit is de meest spectaculaire gang om te zien. Deze gang werd door wilde paarden gebruikt om snel weg te kunnen vluchten.

Wedstrijden geven een extra dimensie aan de sport. Daarom bezoeken veel IJslandersliefhebbers graag wedstrijden of doen ze er zelf aan mee.

Kennismaken met het IJslandse paard kan via het Nederlandse stamboek, genaamd NSIJP en woon je in België, kies dan voor het BSIJP.

IJslander te koop
Hrimnir halsterset
Deel:
Zadelpasservice voor paarden met korte rug
Zadelpasservice voor paarden met korte rug
Hay Spray voor paarden met luchtweg problemen
Hay Spray voor paarden met luchtweg problemen
Lymfestelsel
HELTIE Lymfe
Jassen met NSIJP logo
Jassen met NSIJP Logo
Hans van Dijk
Welk zadel past bij mij en mijn paard
Winkelwagen0
Er zijn geen producten
Verder winkelen
0