Oorzaken zomereczeem bij paarden

Door: Yvonne van Dijk

Oorzaken zomereczeem bij paarden

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem (SME) of sweet-itch genoemd, is een veel voorkomend probleem bij paarden tijdens de zomermaanden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de Culicoïdes Robertii muggen, ook wel knutten genoemd. De vrouwtjes van deze muggensoort hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen en dat is de reden dat ze steken. Bij de steek laat de vrouwtjes knut een beetje speeksel achter, de eiwitten in dit speeksel zorgen voor paarden met zomereczeem voor een allergische reactie. Het is natuurlijk een vervelende aandoening voor je paard die vaak gepaard gaat met het afschuren van manen en staart maar ook met extreem ongemak voor je paard. We hebben daarom in deze blog een paar dingen samen gevat die je echt moet weten over zomereczeem. 

Hoe herken je een paard met zomereczeem? 

Een van de duidelijkste kenmerken van zomereczeem is de heftige jeuk die het paard ervaart. Vaak centreert de jeuk zich bij de manen en de staartwortel, maar kan ook voorkomen aan de onderkant van de buik. Om van de jeuk af te komen gaat het paard schuren tegen verschillende oppervlakken die op dat moment in zijn buurt staan. Dit kan resulteren in kale plekken bij zijn manen, staartwortel of andere plekken waar hij jeuk heeft. Soms is de jeuk zo heftig dat het paard zichzelf open schuurt en er hele vervelende wonden ontstaan. Dit kan heel pijnlijk worden voor een paard. De wondjes kunnen weer ontsteken en de schuurplekken worden nog erger. Het is daarom erg belangrijk om deze wonden goed te verzorgen en de pijn te verlichten, bij Atorka verkopen we verschillende huid kalmeringsmiddelen die hierbij kunnen helpen. In onze blog over het herkennen van zomereczeem bij paarden vind je nog meer informatie over hoe je echt kan herkennen of je paard zomereczeem heeft of gewoon jeuk heeft van iets anders. Want niet elke jeuk hoeft zomereczeem te zijn. 

Is zomereczeem te voorkomen?

Het is helaas niet mogelijk om zomereczeem helemaal te voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kan doen om het risico op steken van de knut te verkleinen. Een van die voorbeelden is een eczeemdeken die zowel de volledige buik als de hals bedekt. Hierdoor krijgt het paard veel minder last van de knutten en gaat het minder snel beginnen met schuren. Belangrijk is dat de paarden vroeg in het seizoen, voordat de irritatie begint al met een eczeemdeken ingepakt worden. Bij Atorka.nl hebben we verschillende eczeemdekens die aan deze voorwaarden voldoen en je paard optimaal kunnen beschermen. Om nog extra bescherming te bieden kan je ervoor kiezen om je paard een hoofdkap op te doen, deze sluit mooi aan op de hals van een eczeemdeken en verlaagd het risico dat je paard gestoken wordt door knutten. Omdat een eczeemdeken goed moet aansluiten en vaak veel uren gedragen moet worden, is het nodig om bij een eczeemdeken erop te letten dat deze goed past en aansluit. In deze blog over veel gestelde vragen over eczeemdekens lees je hoe je de juiste maat eczeemdeken kiest voor jou paard 

Zomereczeem behandelen 

Naast het behandelen van huidirritaties en het dragen van eczeemdeken zijn er nog meer manieren om zomereczeem te behandelen. Zo kun je de voeding aanpassen naar voer met een laag zetmeel- en suikergehalte. Vitalbix is bijvoorbeeld een geschikt merk om te voeren aan paarden met zomereczeem. Verder zijn er ook verschillende voedingssupplementen en paardenvoer op de markt die klachten van zomereczeem kunnen verminderen. Naast voeding hebben we bij Atorka.nl een groot aanbod aan producten die kunnen helpen bij het behandelen van zomereczeem zoals halsdekens en eczeemdekens toebehoren

Oorzaken zomereczeem bij paarden

Wil je  meer weten over hoe je het beste paarden met zomereczeem kunt behandelen? Lees dan onze blog! Of neem contact op het met Team Atorka, ons nummer is 0348 446168 of stuur een mailtje.

Meer blogs