Zomereczeem paard behandelen

Door: Yvonne van Dijk

Zomereczeem paard behandelen

Hoe ga jij je paard met zomereczeem behandelen? Er zijn verschillende manieren te bedenken. Wat wij adviseren, begin eerst eens te kijken of je paard een gezonde én goed werkende darm heeft. Water bij de mest en dunne mest zijn goed te herkennen. Maar een paard met allergische reacties kan zomaar slecht werkende darmen hebben. 

Tijdens de Zomereczeem Kennisdag kwam dit ook naar voren. Een paard wat letterlijk goed in z’n vel zit, heeft minder last van allergische reacties! 

Zit jouw paard goed in z’n vel?

Mijn paarden met huidproblemen, kwamen niet altijd goed door de verharing, reageerde heftig op (te) veel gras, stonden regelmatig een beetje te hoesten, hadden soms zo’n tranend oogje, dikke benen en zo waren er nog tal van onduidelijke klachten. Achteraf kun je al deze klachten scharen onder stofwisselings klachten. 

Anne Lem, van Eqinful ziet het ook regelmatig. Zij schrijft op haar site: “Veel paarden (geschat wordt 1 op de 3!) ontwikkelen stofwisselingsklachten, doordat de moderne standaard paardenvoeding (en houderij) niet aansluit bij de oorspronkelijke behoefte”.

Hoe ga je dit dan aanpakken? Anne: “Door niet alleen te kijken naar de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Maar waarom er überhaupt zoveel water in de emmer is ontstaan. Met als doel te kunnen stoppen dweilen met de kraan open”. Op haar site schrijft ze nog veel meer over zomereczeem en stofwisselingsklachten.

Manuele Lymfe Drainage zomereczeem paard

Maar je kan ook een MLD therapeut vragen of zij je paard wilt behandelen.

Wat is MLD vraag jij je misschien af? MLD staat voor Manuele Lymfe Drainage. Een opleiding die ik jaren geleden heb gevolgd. Het is vooral belangrijk dat je paard een  zo ‘schoon’ mogelijk lichaam heeft voordat de mugjes en het jonge gras er weer zijn. Deborah Egger van Tink Lymfedraine werkt aan een webinar over zomereczeem en MLD. 

Deborah ookéén van de sprekers van de Zomereczeem Kennisdag is ook van mening dat een gezonde darm een onderdeel is van een gezond immuunsysteem. Wanneer de darm uit balans is kan het een overreactie veroorzaken. Zomereczeem is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het paard een reactie geeft op de stof die een mug inspuit wanneer het een paard steekt. 

Deze reactie veroorzaakt een ontsteking in het weefsel die gepaard gaat met een heftige jeuk. Paarden krabben en schuren zich tot bloedens aan toe open om maar van de jeuk af te komen. 

MLD en zomereczeem

Maar wat is MLD eigenlijk? Ik zocht hoe MLD door Natasha Bos wordt omschreven. Zij is degene die de opleiding tot MLD therapeut geeft.  Hierbij de letterlijke tekst van haar website (www.paardenlymfedrainage.nl):

Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massage techniek waarbij je direct werkt op het lymfesysteem. Het is een hele subtiele manier van masseren die door paarden (en mensen) als erg prettig wordt ervaren. Manuele Lymfe Drainage heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen in het lichaam, waardoor het een prachtige interventie is die breed ingezet kan worden. Bovendien heeft het geen ongewenste of vervelende bijwerkingen. MLD heeft een parasympatisch (ontspannend) effect op het paard.

Om MLD toe te passen is een gedegen kennis van het gehele lymfesysteem en haar specifieke werking een absolute voorwaarde.  Een onjuist uitgevoerde Manuele Lymfe Drainage kan namelijk schadelijk zijn.

Zomereczeem paard behandeling

In het kort:

  • zorg voor een goed werkende darm door bijvoorbeeld Happy Belly Solid te geven door het rantsoen
  • voer een passend rantsoen met zo min mogelijk granen / soja / zetmeel / suiker
  • voorkom dat knutten kunnen steken, door gebruik van eczeemdeken of Happy Skin Huidspray bijvoorbeeld
  • voorkom stress bij je paard
  • niet (te) veel gras, gebruik eventueel een grasmasker
  • en is de insectendruk erg hoog, zet dan ook een goede vliegenspray in

Heb je vragen over zomereczeem paard behandelen?

Informeer dan eens bij Anne Lem? Wil je meer weten over het inzetten van MLD, dan contact opnemen Deborah Egger. 

Ben je op zoek naar een goede eczeemdeken / huidspray of… bel dan Team Atorka. Of wil je meer weten over de Happy Belly Solid van Greenvalley Health Products? Ons telefoonnummer is 0348 446168 of stuur een mailtje naar de Atorka klantenservice.

Samen zijn we sterker, wij delen graag kennis en ervaring is ons motto! Met dank aan Anne en Deborah.

Anne Lem / Eqinful
Deborah Egger / Tink
zomereczeem paard behandelen
Greenvalley Health Products

Meer blogs

Lymfestelsel

HELTIE Lymfe

Een nieuw HELTIE product Er is weer een nieuw HELTIE product binnengekomen. Dit keer de HELTIE lymfe en daar zijn we erg blij mee.  Het

Lees verder >